Annoksia
25-30 pikkupullaa

Kookos-vaniljakierrepullat

Ainekset

Pullataikina
5
dl
maitoa
1
muna
1 ½
dl
sokeria
2
rkl
kardemummaa
2
tl
suolaa
50
g
hiivaa
noin 15
dl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä voita tai margariinia tai 1½ dl juoksevaa margariinia
Täyte
2
dl
vaniljakreemijauhetta
5
dl
vettä
2
dl
kookoshiutaleita
Voiteluun
1
muna
Pinnalle
Kookoshiutaleita ja reasokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja halutessasi myös muna. Tarkista, että maito on edelleen kädenlämpöistä ja murustele joukkoon hiiva.
  2. Alusta taikinaan vehnäjauhoja vähitellen. Lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa vielä muutama minuutti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoilee kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja aseta lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin 20 minuutiksi, tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  3. Valmista kohoamisen aikana täyte. Vatkaa vaniljakreemijauhe veden joukkoon kulhossa, kunnes seos paksuuntuu. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 5 minuutiksi.
  4. Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli yksi taikinapala kerrallaan noin 1 sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä levylle puolet vaniljakreemistä. Ripottele pinnalle puolet kookoshiutaleista. Taita taikinalevy kaksinkerroin täytepuolet vastakkain.
  5. Leikkaa levy noin kolmen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Käännä suikaleita muutaman kerran spiraaliksi ja kiedo solmuun. Nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Anna kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia.
  6. Voitele pullat munalla. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja raesokeria. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Vinkki! Vaniljakreemiä saa K-ryhmän kaupoista.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.
Kuorelliset pistaasit tuovat makeisiin marenkeihin ripauksen suolaa.

Maksimoi marenkien herkullisuus ja lisää vaahtoon rouhittuja pistaaseja. Tuloksena on kevään koukuttavin maku.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
20 min + 2–3 t kuivatus
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasimarengit

Ainekset

100
g
kuorimattomia pistaaseja (kuorittuna noin 1 dl)
3
valkuaista
dl
erikoishienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
¾
tl
vihreää geelimäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Kuori pistaasit. Pilko ne veitsellä karkeaksi rouheeksi.
  2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen yhä vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Vatkaa joukkoon lopuksi vaniljasokeri ja ½ tl geeliväriä.
  3. Kääntele joukkoon vielä ¼ tl geeliväriä, jotta marenkivaahto jää raidalliseksi. Lisää suurin osa pistaaseista.
  4. Jaa marenkivaahto pellille 8 nokareeksi. Ripottele päälle loput pistaasit.
  5. Kuivata marenkeja 100-asteisen uunin alaosassa 2–3 tuntia. Marengit ovat valmiita, kun ne irtoavat helposti leivinpaperista ja tuntuvat keveiltä.

Vinkki! Jos marengit syödään saman tien, voit ottaa ne hieman aiemmin uunista, jolloin sisus on herkullisen pehmeä. Täysin kuivatut marengit säilyvät pidempään. Jos teet minimarenkeja, ne kuivuvat nopeammin.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Tuulihattu ei ole terveysherkku, mutta öljyssä kylpeville vappumunkeille se antaa ihanan hattaraisen vaihtoehdon.
Tuulihattu ei ole terveysherkku, mutta öljyssä kylpeville vappumunkeille se antaa ihanan hattaraisen vaihtoehdon.

Unelmaisen ilmavat tuulihatturinkulat syntyvät ilman uppopaistoa.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuulihattudonitsit

Ainekset

100
g
voita
2
dl
vettä
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
Pinkki kuorrutus
2
dl
mansikanmakuista tomusokeria
1
rkl
vettä
½
dl
kuivattua mansikkaa
1
rkl
turkinpippurirouhetta
Pähkinäsuklaakuorrutus
1
dl
suklaapähkinätahnaa (esim. Nutella)
suklaapähkinätahnaa (esim. Nutella)
dl
pähkinärouhetta
2
rkl
valkosuklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kiehauta seos. Sammuta liesi, mutta pidä kattila kuumalla levyllä.
  2. Lisää jauhot yhdessä erässä voimakkaasti sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen kimpale. Jäähdytä taikina huoneenlämpöiseksi.
  3. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten.
  4. Siirrä taikina pursotuspussiin, johon olet asettanut pyöreäpäisen tyllan tai leikannut reiän. Pursota taikinasta renkaita leivinpaperille uunipellille.
  5. Paista rinkilöitä 200-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Sekoita tomusokeri ja vesi pinkiksi tahnaksi. Levitä sitä tai pähkinäsuklaalevitettä rinkuloille.
  7. Ripottele pinkeille donitseille mansikkaa ja turkinpippuria sekä ruskeille donitseille pähkinää ja valkosuklaata.

Vinkki! Annos kuorrutusta riittää noin kahdeksalle rinkulalle. Tuplaa ainesmäärät, jos kuorrutat koko satsin yhdellä kuorrutteella.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.

Herkulliset donitsit kuorrutetaan tomusokeriseoksella tai upotetaan sulaan suklaaseen. Uppopaistetut donitsit eivät tykkää odottelusta, joten ne kannattaa syödä samana päivänä.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40-60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomusokerikuorrutteiset donitsit

Ainekset

2
munaa
1
dl
sokeria
2
dl
maitoa
2
tl
sitruunankuorta
½
tl
suolaa
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
voisulaa
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Kuorrutus
4
dl
mansikanmakuista tomusokeria
2-3
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, jonka ei tarvitse olla niin kiinteää kuin sokerikakkua leivottaessa. Lisää vaahtoon maito ja mausteet. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  2. Sekoita taikinaan lopuksi voisula. Älä vaivaa taikinaa.
  3. Kaaviloi taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Taikina on tarttuvaa, joten käytä apuna reilusti jauhoja.
  4. Ota juomalasilla taikinasta pyöreitä paloja ja laita ne leivinpaperin päälle. Tee keskelle reikä.
  5. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Kokeile kuumuutta mittarilla tai vaalealla leipäpalalla.
  6. Uppopaista kolme donitsia kerrallaan kullanruskeiksi. Älä päästä niitä liian tummiksi. Laita donitsit talouspaperin päälle valumaan.
  7. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi tasaiseksi tahnaksi. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen.

Vinkki! Kuorrutteena voit käyttää myös sulaa suklaata tai tehdä tomusokerikuorrutteen päälle suklaaraitoja. Donitsit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Jos et syö niitä heti, pakasta ne.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)