Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Täytetystä kääretortusta voi leikata annospaloja ja tehdä niistä suloisia leivoksia. 

Kääretorttu on yksi helpoimmista gluteenittomista leivonnaisista. Paistamalla 3–4 uunipellin kokoista kääretorttupohjaa saat mehevän täytekakun ainakin 30 hengelle.

Täytetystä kääretortusta voi leikata annospaloja ja tehdä niistä suloisia leivoksia.

Lisäämällä taikinaan pari ruokalusikallista kaakaojauhetta syntyy unelmakääretorttu.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min + tortun vetäytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kvittenikääretorttu

Ainekset

Kvittenihillo
5
dl
vettä
1
l
kvittenipaloja (noin 2 hedelmää)
8-9
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
½
sitruunanmehu
Torttupohja
4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
Maizenaa
1
tl
leivinjauhetta
Pinnalle
2
dl
vispikermaa
sokeria maun mukaan
1
rkl
sitruunamehua
½–1
dl
kookoshiutaleita
hedelmiä esim. mangoa, karambolaa, pitaijaa, passionia, ananaskirsikoita

Työvaiheet

  1. Tee ensin hillo.
  2. Halkaise kvitteni kuorineen, poista siemenet ja siemenkota. Leikaa paloiksi.
  3. Kiehauta vesi ja keitä paloja ilman kantta 15 minuuttia. Lisää sokeri ja kardemumma ja jatka keittämistä 15 minuuttia.
  4. Soseuta hillo sauvasekoittimella, mutta jätä hilloon joitakin paloja. Jäähdytä 15 minuuttia ja lisää lopuksi sitruunamehu.
  5. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä maissijauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhot munavaahtoon ja kääntele varovasti sekaisin. Levitä taikina leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla 6–8 minuuttia.
  6. Levitä toinen leivinpaperi pöydälle ja ripottele sen päälle hieman sokeria. Kumoa kääretorttupohja päälle, anna jäähtyä hetki ja irroita paistopaperi varovasti. Jäähdytä kokonaan.
  7. Levitä kääretorttulevylle kvittenihilloa. Kääri levy napakalle rullalle pituussuunnassa leivinpaperin avulla. Anna vetäytyä paperin sisällä jääkaapissa vähintään tunti.
  8. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla ja sitruunamehulla. Levitä kääretortun päälle. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita. Koristele kääretorttu haluamillasi eksoottisilla hedelmillä juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen, resepti Susanna Moliski, Chicago, USA

Kurpitsapiirakka

Ainekset

noin 1½
kg
kurpitsa
Pohja
dl
vehnäjauhoja
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa
125
g
voita
3-3½
rkl
kylmää vettä
Täyte
dl
kurpitsasosetta
2
dl
fariinisokeria
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
kanelia
1
tl
muskottipähkinää
ripaus
jauhettua neilikkaa
½
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
4
munaa
Lisäksi
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
tomusokeria
1-2
rkl
brandya

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa neljään osaan. Aseta palat uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Koverra siemenet. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes malto on pehmennyt. Kaavi malto kuoresta. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Valmista taikina. Lisää jauhoihin ripaus sokeria ja suolaa. Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo. Kiedo tiiviisti tuorekelmuun ja paina kämmenellä levyksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  3. Voitele piirakkavuoka. Jauhota työalusta. Kaulitse taikinasta ohuehko levy, joka ulottuu reilusti piirakkavuoan reunojen yli. Taittele levy varovasti kokoon, nosta vuokaan. Avaa taitokset ja painele pohjalle. Leikkaa ylimenevät reunat.
  4. Anna pohjan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Pistele jäähtynyt pohja haarukalla. Painele pohjan päälle folio, paistamisen aikana syntyvän kupruilun estämiseksi. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  5. Valmista täyte. Ota kurpitsasosetta tarvittava määrä. Ylimääräisen soseen voi pakastaa. Sekoita kurpitsasoseeseen sokeri ja mausteet. Hauduta kattilassa noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja maito. Kiehauta.
  6. Sekoita munat yksitellen vähän jäähtyneeseen kurpitsaseokseen. Kaada seos pohjalle. Paista piirasta kunnes täyte on hyytynyt, noin 25 minuuttia.
  7. Tarjoa jäähtynyt piirakka löysäksi vaahdotetun, sokerilla ja brandyllä maustetun kerman kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Omenaiset filonyytit

Ainekset

4
arkkia
filotaikinaa
noin 40
g
voita tai margariinia
Täyte
3
isoa hapanta omenaa
noin 1½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
kanelitanko
tl
raastettua tuoretta inkivääriä)
150-200
g
maustamatonta(tai vaniljalla maustettua) tuorejuustoa
1
tl
vaniljasokeria
kanelia ja tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan kuoritut ja pieneksi kuutioidut omenat, sokeri, vesi ja kanelitanko. Mausta seos halutessasi inkivääriraasteella.
  2. Keitä seosta hiljalleen, kunnes se on tahmeaa ja osittain sosemaista. Poista kanelitanko.
  3. Voitele filotaikina-arkit sulatetulla rasvalla ja nosta ne päällekkäin. Leikkaa arkkipino 12 samankokoiseksi neliöksi. Paina kukin neliö metallisen, voidellun muffinivuoan pohjalle.
  4. Sekoita keskenään tuorejuusto ja vaniljasokeri. Jaa seos taikinakuppien pohjalle.
  5. Jaa omenasoseseos kaikkien filokuppien kesken tuorejuuston päälle ja sulje nyytit. Ripottele pinnalle hiukan kanelia.
  6. Paista nyyttejä 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.
  7. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä ennen tarjoilua. Tarjoa kahvin kanssa tomusokerilla koristeltuna.

Vinkki! Nyytit voit valmistaa myös valmiista paistonkestävästä omenamarmeladista.

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Annoksia
12 vohvelia
Vaikeustaso
Helppo

Belgian vohvelit

Ainekset

5
dl
maitoa
2
dl
sokeria
1
kananmuna
1
rkl
kardemummaa
ripaus
suolaa
5
dl
vehnäjauhoa
25
g
voita tai margariinia
Lisäksi
tuoreita marjoja, kuten mansikoita, vadelmia tai mustikoita
erilaisia hilloja ja jäätelöitä
suklaakastiketta
tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Valmista löysähkö lettutaikina ja paista taikinasta kuumassa vohveliraudassa vohveleita.
  2. Tarjoa vohvelit heti tuoreiden mansikoiden ja juoksevan hunajan kanssa tai muiden lisäkkeiden kanssa.

Kommentit (0)