Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Lemon curd -tuulihatut vievät kielen
Lemon curd -tuulihatut vievät kielen

Tuulihatut eivät nimestään huolimatta ole kaikkein keveimpiä herkkuja, mutta niitä nautitaankin vain muutama hyvän kahvin kanssa. Ellei iske himo.

Annoksia
25-35 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Lemon curd -tuulihatut

Ainekset

3
dl
vettä
100
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
Täyte
2
dl
vispikermaa
½
prk (noin 125 g)
mascarponejuustoa
1
rkl
tomusokeria
2-3
rkl
lemon- tai lime curd -tahnaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja lisää vehnäjauhot koko ajan puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Jäähdytä.
  2. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten.
  3. Nosta taikinasta kahden teelusikan avulla pieniä nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Voit laittaa taikinan myös pursotinpussiin, jossa on tähtikoristeterä, ja pursottaa nokareet.
  4. Paista tuulihattuja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana. Tuulihatut lässähtävät herkästi, jos uuninluukun avaa. Jäähdytä.
  5. Valmista täyte. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Notkista tuorejuusto lusikalla ja vatkaa kerman kanssa napakammaksi vaahdoksi.
  6. Laita koristeterä pursotin-pussiin. Lusikoi lemon curdia pursotinpussin sisälle pitkin pussin reunoja. Lusikoi kermavaahto pussiin.
  7. Leikkaa tuulihatuista hattuosa pois. Pursota kermavaahtoa täytteeksi ja nosta hatut takaisin tuulihattujen päälle. Tarjoa tunnin sisällä täyttämisestä.

Vinkit!

  • Tuulihatut kestävät hyvin pakastamista, mutta pakasta ne ilman täytettä. Leivonnaiset täytetään vasta tunti pari ennen tarjoilua ja säilytetään jääkaapissa.
  • Kokeile täytteeksi hilloja, tuorejuustoja, suklaamoussea, sitruunakiisseliä tai mausta kermavaahto suklaarouheella tai marjoilla. Hienostuneen maun antaa tilkka alkoholia, esimerkiksi sitruslikööriä tai rommia.
  • Sama ohje sopii myös suolaisille täytteille. Kokeile tuorejuustoja tai sekoita sekaan yrttejä, juustoraastetta, hienonnettua kinkkua tai katkarapuja.

Kommentit (0)

Resepti Prisca Leclerc Kuva Jenni Rinkinen
Sabluunalla syntyvä tomusokerikuvio kruunaa perinteisen mokkapalan – ihanan helppoa ja näyttävää!
Sabluunalla syntyvä tomusokerikuvio kruunaa perinteisen mokkapalan – ihanan helppoa ja näyttävää!

Haluaisitko mokkapaloista mehevän muhkeat? Mokkapalaguru Prisca Leclercin reseptillä rakastetusta klassikosta tulee tuplasti paksumpi. Mehevien mokkapalojen pohjassa maistuu voimakkaasti kaakao. Kuorrute keitetään kattilassa niin, että se ihan kiehuu!

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Muhkeat mokkapalat

Ainekset

Pohja
5
munaa
dl
maitoa
275
g
voita
5
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
4
tl
leivinjauhetta
4
dl
sokeria
Kuorrute
½
dl
kahvia
6
dl
tomusokeria
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
100
g
voita
nonparelleja koristeluun

Työvaiheet

  1. Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön, se parantaa taikinan rakennetta.
  2. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  3. Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja anna jäähtyä.
  4. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään omassa astiassaan.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokerit kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, voisula ja maito, kolmessa osassa, koko ajan vatkaten.
  6. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuniin 15–17 minuuutiksi. Ota pelti uunista jäähtymään ja tee kuorrute.
  7. Valmista kahvi ja mittaa valmiiksi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe valmiiksi keskenään. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.
  8. Kaada tomusokeriseosta osissa voin sekaan, mieluiten siivilöiden, ja sekoita vispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää välillä kahvia.
  9. Kun kaikki tomusokeri on sulanut voin joukkoon ja seos on paksu ja kiiltävän tasaista, kaada se jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita nuolijalla, koristele nonparelleilla. Kun kuorrute on täysin jähmettynyt, leikkaa paloiksi terävällä veitsellä.
  10. Tarvittaessa mokkapalat säilyvät hyvin seuraavaan päivään huoneenlämmössä foliolla (ei liian tiiviisti) peitettynä.

Kommentit (2)

Joskus olin pullantuoksuinen äiti

Ei munia tarvitse säilyttää jääkaapissa joten niitä ei tarvitse silloin ottaa huoneen lämpöön. Kosteassa jääkaapissa munan kuori haurastuu.

Vierailija

Mehevät mokkapalat saa kun sulattaa voin tai margariinin kattilassa veden kanssa. Lisää kaakaojauheen.

Kun seos on jäähtynyt  muut aineet pottiin ja munat sekaisin ja 1 dl piimää. Ei tuossa mitään vatkaamista tarvita.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kun kakku saa hetken odotella jääkaapissa, kahvin ja kermaisen täytteen maut imeytyvät ihanasti kekseihin.
Kun kakku saa hetken odotella jääkaapissa, kahvin ja kermaisen täytteen maut imeytyvät ihanasti kekseihin.

Tiramisuun uppoaa nyt kondensoitua maitoa ja itse uutettua kahvia. Hyvän kakkupohjan voi tehdä myös tavallisista murokekseistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Oikaisijan tiramisu

Ainekset

dl
kylmäuutettua kahvia
(3
rkl
kahvilikööriä)
1
rs (250 g)
mascarponea
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
1
rkl
vaniljasokeria
1
pkt (200 g)
savoiardi-keksejä
1
rkl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Lisää kylmäuutettuun kahviin halutessasi kahvilikööriä.
  2. Sekoita kulhossa mascarponejuusto, kondensoitu maito sekä vaniljasokeri.
  3. Dippaa yksi keksi kerrallaan kahvissa. Lado keksit tasaiseksi kerrokseksi reunalliseen vuokaan, joka on kooltaan noin 15 x 20 cm.
  4. Levitä keksien päälle mascarponeseosta. Tee toinen kerros samalla tavoin. Ripottele päälle kaakaojauhetta.
  5. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Kokeile tehdä tiramisu annoksiksi jälkiruokakulhoihin tai laseihin. Hyvän kakkupohjan voi tehdä myös tavallisista murokekseistä.

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Helppo koristekukka syntyy yhdellä puristuksella kun käytössä on erikoistylla.
Helppo koristekukka syntyy yhdellä puristuksella kun käytössä on erikoistylla.

Suolaisenmakea muffini saa salmiakinrakastajan hyrisemään. Herkullinen ja näyttävä koriste onnistuu napakasta tuorejuusto-voiseoksesta.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Salmiakkikuppikakut

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
munaa (M-koko)
4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
turkinpippurirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
Kuorrutus
dl
tomusokeria
50
g
voita huoneenlämpöisenä
150
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
½
dl
turkinpippurirouhetta
1–2
tl
mustaa geeliväriä
Pinnalle
salmiakkikarkkeja

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä jauhot, turkinpippurirouhe ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan.
  3. Voitele muffinipellin syvennykset. Leikkaa ja painele vuokiin pienet leivinpaperineliöt tai käytä ohuita paperivuokia. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä 175 asteessa noin 20 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä. Nosta muffinit vuoistaan ja irrota leivinpaperipalat.
  5. Vatkaa kuorrutuksen ainekset sekaisin. Pursota muffinien päälle. Viimeistele karkeilla.

Vinkki!

Kuorrutus pitää muotonsa jääkaapissa.

Katso videolta, miten erikoistylla toimii:

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Omenaviipaleet saavat pannarin maistumaan syksyltä.
Omenaviipaleet saavat pannarin maistumaan syksyltä.

Paras pannari on kuohkea ja mehevä, ja se on aateloitu ruskistetulla voilla. Perinteistä herkkua on ihana piristää omenaviipaleilla, kanelilla ja sokerilla.

Annoksia
16
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Omenapannukakku

Ainekset

8
dl
kevytmaitoa
3
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
Uunipellille
50
g
voita
Päälle
6
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Lisää mausteet ja jauhot. Vatkaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat nesteeseen kunnolla.
  2. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Laita uunipellille voipala. Anna voin sulaa ja ruskistua uunissa. Voi on valmista, kun se ei enää sihise.
  5. Pyörittele voisula tasaisesti pellin pohjalle ja reunoille. Kaada loput voisulasta taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada taikina pellille ja asettele taikinan päälle omenaviipaleet. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.
  7. Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Jos taikina alkaa kupruilla paistamisen aikana, pistele kuplat rikki haarukalla.
  8. Anna jäähtyä. Tarjoile omenapannari hieman haaleana vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Myös paksu jugurtti maistuu tämän pannarin kanssa erinomaisesti.

Kommentit (0)