Resepti Kaisa Nieminen Kuva Päivi Anita Ristell

Juustokakku saa kauniin marmoripinnan mustikka-sokeriliemestä. 

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min plus kakun jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marmoroitu mustikkajuustokakku

Ainekset

Pohja
½ pkt (à 400 g)
digestive-keksejä
75
g
voita
1 ½
rkl
sokeria
Täyte
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
kermaa
4
munaa
2
tl
sitruunamehua
2
tl
vaniljasokeria
1 ¼
dl
sokeria
Marmoripinta
1
dl
tuoreita mustikoita
¾
rkl
sokeria
Päälle
tuoreita mustikoita

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai muovipussissa hienoksi muruksi. Sekoita joukkoon sulanut voi ja sokeri. Paina keksimuru irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle.
  2. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä.
  3. Vatkaa tuorejuusto käsivatkaimella pehmeäksi. Lisää kerma, munat, sitruunamehu, vaniljasokeri ja sokeri. Sekoita tasaiseksi.
  4. Laita kattilaan mustikat ja sokeri. Anna kiehua noin viisi minuuttia niin että mustikat rikkoutuvat ja sokeri sulaa. Siivilöi ja painele mustikoita, jotta saat kaiken liemen talteen.
  5. Kaada tuorejuusto pohjan päälle. Lusikoi mustikkalientä sinne tänne kakun pintaan; vedä esimerkiksi veitsellä tai grillitikulla marmorikuvioita.
  6. Paista 175 asteessa noin 45–50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä jääkaappikylmäksi. Ripottele pintaan tuoreita mustikoita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.

Sacher ilman suklaata? Kokeile! Klassikkomaun koukuttavuuden tavoittaa myös pelkällä kaakaojauheella, kunhan sitä käyttää säästelemättä. Nämä leivoskeksit ovat myös suoranaisia pikaleivonnaisia esikuvaansa verrattuna.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + 3 t + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sacherleivoskeksit

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Rullaamiseen
1
dl
kaakaojauhetta
Täyte
1
dl
tiivistä aprikoosimarmeladia

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Siivilöi runsaasti kaakaojauhetta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiselle alueelle. Kumoa päälle taikina. Kääräise se leivinpaperiin noin 30 cm pitkäksi, tasapaksuksi tangoksi. Muotoile taikinatanko leivinpaperin avulla mahdollisimman tasaiseksi. Nosta taikinapötkö leikkuulaudalla jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.
  3. Avaa kääre ja leikkaa rulla pari milliä paksuiksi viipaleiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa paksuudesta riippuen 6–8 minuuttia. Vetäise paistetut pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
  4. Täytä jäähtyneet pikkuleivät aprikoosimarmeladilla. Säilytä tiiviissä rasiassa jääkaapissa, jossa keksit pehmenevät herkullisen leivosmaisiksi.
  5. Siivilöi pinnalle halutessasi kaakaojauhetta tai tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Mokkapalojen kuorrutuksesta saa vatkaamalla täyteläistä vaahtoa.
Mokkapalojen kuorrutuksesta saa vatkaamalla täyteläistä vaahtoa.

Mokkapaloja leikatessa reunoista jää usein hukkapaloja. Kokoa niistä herkullinen mokkapalakulho. Kostuta pohja kahvilla ja lusikoi täytteeksi täyteläistä mokkavaahtoa.

Tee mokkapalat esimerkiksi tällä 1980-luvulta tutulla reseptillä:

Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalakulhot

Ainekset

mokkapalojen reunapaloja
4
rkl
kahvia
½
annosta
mokkapalojen kuorrutetta jäähdytettynä
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita mokkapalojen kuorrutus jääkaappiin ja anna sen kylmetä kunnolla.
  2. Vaahdota kuorrutus sähkövatkaimella kuohkeaksi.
  3. Painele mokkapaloista ylijääneitä reunapaloja jälkiruokakulhon pohjalle. Kostuta kahvilla, jos palat ovat ehtineet jo kuivahtaa tai käytät pakastettuja reunapaloja.
  4. Lusikoi päälle vaahdotettua kuorrutusta ja ripottele päälle tuoreita marjoja, esimerkiksi tyrnejä.
  5. Tee halutessasi toinen kerros samaan tapaan.

Kommentit (1)

Vierailija

Tässä voisi kyllä olla sen kuorrutteen ohje. Oma tomusokerikuorrutteeni ainakin kivettyy niin kiinteäksi, että sitä ei kyllä vaahdoteta jälkikäteen.

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Samasta taikinasta saat yhden ison tai neljä pientä rommirusinakakkua.
Samasta taikinasta saat yhden ison tai neljä pientä rommirusinakakkua.

Liota rusinat rommissa, niin saat kuivakakkuun suosikkijätskin maun. Tämä kakku ei muuten ole lainkaan kuiva, vaan mehevöityy, jos annat sen tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Annoksia
25 palaa
Valmistusaika
40 min + 1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Rommirusinakakku

Ainekset

2
dl
rusinoita
1
dl
tummaa rommia (esim. Negrita)
150
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
ps (70 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
250
g
pehmeää maitorahkaa
3
munaa
2
dl
sokeria
1
dl
fariinisokeria
2
tl
vaniljasokeria
Vuokaan
voita
mantelijauhetta
Rommikuorrutus
50
g
voita
250
g (n. 5 dl)
tomusokeria
1
keltuainen
4
tl
rommia
Mantelikrokantti
1
dl
sokeria
1
dl
kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Varaa kakun paistamiseen yksi iso rengasvuoka tai useampi pienempi kakkuvuoka, joiden tilavuus on yhteensä noin 2 litraa. Tarkista, että vuoat sopivat yhtä aikaa uuniin.
  2. Paloittele rusinoita halutessasi hieman ja kumoa ne kulhoon. Lisää päälle rommi ja anna sen imeytyä rusinoihin tunnin ajan.
  3. Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sooda.
  4. Sekoita rahka, munat ja sokerit vispilällä voisulaan. Lisää lopuksi kuivat aineet ja rommirusinaseos. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  5. Voitele vuoka tai vuoat. Jauhota mantelijauheella. Tarvitsemasi voin ja mantelijauheen määrä riippuu siitä, kuinka moneen vuokaan jaat taikinan.
  6. Kypsennä kakut 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla. Ison kakun (2 l) paistoaika on noin 1 t 10 minuuttia, keskikokoisen (1 l) noin 50 minuuttia ja pienen (0,5 l) 30-40 minuuttia.
  7. Tarkista kypsyys tikulla. Jos et ole varma kypsyydestä, peitä kakku leivinpaperilla tummumisen estämiseksi ja jatka paistamista vielä hetken. Rommirusinat tekevät taikinasta tavallista mehevämmän, jolloin paistuminen vie hieman kauemmin.
  8. Kumoa kakut hieman jäähtyneinä ja anna jäähtyä täysin.
  9. Tee krokantti. Sulata sokeri valurautapannulla keskilämmöllä. Anna sen paahtua vaaleanruskeaksi. Pyöräytä joukkoon mantelit. Levitä kuuma manteli-sokeriseos leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Anna jäähtyä ja kovettua.
  10. Valmista kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, keltuainen ja rommi. Sekoita tasaiseksi. Valuta tai levitä kuorrutus kakkujen päälle.
  11. Rouhi jäähtynyt krokantti paloiksi. Ripottele ne kuorrutuksen päälle.

Vinkki! Kakku säilyy kuvun alla jääkaapissa mehevänä useita päiviä kuorrutettuna tai ilman. Krokantit ovat kuitenkin parhaimmillaan vastatehtyinä, rapsahtavan rapeina.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Nonparellit sopivat aina mokkapalojen koristeeksi.
Nonparellit sopivat aina mokkapalojen koristeeksi.

Leivo kotitaloustuntien suosikkileivonnainen 1980-luvulta tutulla reseptillä, jossa mittayksikkönä on kahvikuppi. Pohjasta tulee kuohkea, mutta ohuehko ja kuorrutuksessa käytetään vain muutama nokare voita. Näiden mokkapalojen maku on silti voittamaton!

...

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalat kotitaloustuntien tapaan

Ainekset

2
munaa
2
kkp (n. 2½ dl)
sokeria
kkp (reilu 3 dl)
vehnäjauhoja
4
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
1
kkp (1,25 dl)
maitoa
150
g
sulatettua voita
Kuorrutus
200
g (n. 3½ dl)
tomusokeria
1
rkl
tummaa kaakaojauhetta
4
rkl (n. 25 g)
sulatettua voita
4
rkl
vahvaa kahvia
(2
tl
vaniljasokeria)
Pinnalle
kookoshiutaleita, rouhittuja pähkinöitä, raesokeria tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

  2. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita jauhoseos, maito ja voisula muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä tasaiseksi.

  4. Paista uunin keskitasolla noin 7–10 minuuttia. Paistoaika riippuu pellin koosta ja pohjan paksuudesta. Kokeile kypsyyttä tikulla.

  5. Anna pohjan jäähtyä hetki ja tee sillä välin kuorrutus.

  6. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää joukkoon kuuma kahvi ja voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus melkein jäähtyneen pohjan päälle. Tasoita nuolijalla ja koristele nonparelleilla saman tien, koska kuorrutus jähmettyy nopeasti.

  7. Leikkaa mokkapalat vasta täysin jäähtyneinä.

Säilytä huoneenlämmössä, voi myös pakastaa

Mokkapalat säilyvät huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Mokkapalat voi myös pakastaa valmiina paloina. Älä pinoa paloja päällekkäin, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Kommentit (0)