Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Karpaloiden alta paljastuu mehevän mausteinen pohja.
Karpaloiden alta paljastuu mehevän mausteinen pohja.

Karpalo yllättää kermaviilitäytteessä. Piirakan voi pakastaa.

Annoksia
10
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen karpalopiiras

Ainekset

2
kananmunaa
1
dl
sokeria
1
dl
voisulaa
2
rkl
omenasosetta
½
dl
siirappia
½
tl
soodaa
1
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
1 ½
dl
grahamjauhoja
1 ½
dl
vehnäjauhoja
Täyte
5
dl
karpaloita
2
prk
kermaviiliä
1
kananmuna
3
rkl
sokeria
2
rkl
vaniljasokeria
4
rkl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää loput aineet ja kääntele taikina tasaiseksi puuhaarukalla. Levitä taikina voideltuun 26-28 senttiseen piirasvuokaan.
  2. Täytä piiraspohja karpaloilla. Ripottele karpaloiden päälle hieman sokeria. Paista piirasta 200 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.
  3. Sekoita kermaviili, muna, sokerit ja kookoshiutaleet. Levitä seos puolikypsälle piiraalle. Paista vielä 15 minuuttia.

Vinkki!

  • Piirakkaan käyvät vaihtoehtoisesti myös muut happoiset, raikkaat marjat esim. punaherukat.
  • Pohjataikinaan voi käyttää kardemumman asemesta inkivääriä tai pomeranssinkuorta.
  • Piirakan voi  leipoa etukäteen hyvissä ajoin ennen vieraiden tuloa tai pakastaa.

Kommentit (0)

Resepti Tiina Valkonen Kuva Veera Lipasti

Tuoreet viikunat ja ranskankermavaahto viimeistelevät syksyisen mehevän nautinnon.

Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-viikunakakku

Ainekset

200
g
taloussuklaata
200
g
voita
dl
sokeria
1
dl
viikunahilloa
4
kanamunaa
Päälle
1
prk (2 dl)
ranskankermaa
½
dl
tomusokeria
Koristeeksi
4-6
tuoretta viikunaa
juoksevaa hunajaa
rouhittuja kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sulata voi ja yhdistä suklaaseen. Vaahdota keltuaiset ja puolet sokerista. Sekoita joukkoon viikunahillo.
  2. Vaahdota valkuaiset ja loput sokerista kovaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuaisvaahto ja jäähtynyt voi-suklaaseos. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto. Kaada taikina halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.
  3. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla 30–40 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä löysäksi keskeltä.Anna kakun jäähtyä. Voit tarjota kakun myös jääkaappikylmänä.
  4. Vaahdota ranskankerma ja tomusokeri. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Huuhtele ja lohko viikunat. Koristele kakku viikunoilla ja manteleilla. Valuta päälle hunajaa.
  5. Vinkki! Voit tarjota kakun myös lämpimänä. Anna kakun vetäytyä paistamisen jälkeen puoli tuntia ja tarjoa ranskankerma erikseen.

Kommentit (0)

Annoksia
noin 15 jättikeksiä tai 24 normaalikokoista
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaacookies

Ainekset

250
g
valkosuklaata
2
rkl
huoneenlämpöistä voita
dl
rypsiöljyä
3
dl
ruskeaa sokeria
1
iso muna
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
½
tl
ruokasoodaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Paloittele valkosuklaa pieniksi kuutioiksi.
  3. Vatkaa voi, öljy ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna.
  4. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja sooda. Lisää taikinaan jauhoseos ja valkosuklaapalat. 
  5. Lusikoi seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Keksit leviävät paistamisen aikana, joten paista keksejä muutamassa erässä ja jätä pellille tilaa keksien leviämistä varten).
  6. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kauniin kullanruskeita.

Kommentit (0)

Annoksia
70-80 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Hunajasydämet

Ainekset

13-14
dl
vehnäjauhoja
7
dl
tomusokeria
2
tl
soodaa
1
tl
neilikkaa
2
rkl
kaakaojauhetta
2-3
tl
sitruunankuoriraastetta
3
munaa
dl
hunajaa tai siirappia
350
g
voita
kuorittuja manteleita
Koristeluun
tomusokeria
valkuaista

Työvaiheet

  1. Siivilöi jauhot ja kuivat mausteet siivilän läpi kulhoon. Lisää myös sitruunankuori.
  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita lämmitetty hunaja ja sulatettu voi keltuaisten kanssa. Sekoita hunajaseos jauhoseoksen kanssa taikinaksi.
  3. Kauli taikinasta hyvin jauhotetulla työpöydällä puolen sentin paksuinen levy ja ota muotilla sydämenmallisia pikkuleipiä.
  4. Vatkaa valkuaiset sekaisin ja voitele pikkuleivät valkuaisella. Koristele manteleilla.
  5. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes piparit ovat kauniin ruskeita ja tarpeeksi kypsiä. Jäähdytä.
  6. Jos haluat koristella piparit, sekoita tomusokeri ja valkuaista paksuksi seokseksi. Lusikoi seos pursotinpussiin ja koristele pikkuleivät haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
noin 20 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäpikkuleivät

Ainekset

100
g
voita
dl
sokeria
1
muna
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
Päälle
2
dl
pähkinä-mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita taikinaksi.
  2. Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi kevyesti. Levitä tahmea piparitaikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle reilusti pähkinä-mantelirouhetta.
  3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Leikkaa piparilevy ruuduiksi lämpimänä. Voit ottaa myös piparkakkumuotilla kuviopipareita.

Kommentit (0)