Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Kakku on ihana ja keveä ja siinä on ylellisen kinuskinen maku.
Kakku on ihana ja keveä ja siinä on ylellisen kinuskinen maku.

Juustokakun voi myös pakastaa. Ota se sulamaan vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua. Kakku ei kestä odotella pöydässä montaa tuntia.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
45 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen juustokakku

Ainekset

Pohja
175
g
kaurakeksejä
1
tl
kanelia
75
g
sulatettua voita tai margariinia
Täyte
3
hapokasta omenaa, esim. Granny Smith
2
munaa
3
rkl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
valmista kinuskikastiketta
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
1
dl
kinuskikastiketta
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murenna kaurakeksit tehosekoittimessa. Lisää joukkoon voisula ja kaneli. Painele keksiseos vuoan pohjalle kakkupohjaksi.
  2. Valmista täyte. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi paloiksi. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kiehauta 1 dl kermaa ja vatkaa se munavaahtoon. Lisää omenapalat ja saosta seos vesihauteessa koko ajan sekoitellen. Jäähdytä.
  3. Notkista tuorejuusto ja lisää sekaan kinuskikastike ja vaniljasokeri. Vaahdota loppu kerma ja nostele tuorejuustoseoksen joukkoon. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  4. Koristele kakku kinuskikastikeraidoilla ja rouhituilla pekaanipähkinöillä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.

Raparperi ja mansikka ovat klassikkoyhdistelmä, nyt jugurtilla raikastetun pannacotan päällä.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttipannacotta & paahdettua raparperia ja mansikkaa

Ainekset

Pannacotat
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
400
g
turkkilaista jugurttia
Paahdetut raparperit ja mansikat
½
l
raparperia paloiteltuna
½
l
mansikoita
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Upota liivatelehdet likoamaan reiluun kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  2. Kuumenna kerma sokerin ja kardemumman kanssa kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja pudota kermaseokseen. Liuota sekoitellen. Anna kermaseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon jugurtti. Kaada seos yhteen isoon lasikulhoon tai kahdeksaan pieneen jälkiruokamaljaan.
  3. Anna pannacotan jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään.
  4. Kuori raparperinvarret kevyesti ja paloittele noin kahden sentin pituisiksi paloiksi. Poista mansikoiden kannat ja halkaise isot mansikat kahtia. Sekoita raparperien ja mansikoiden joukkoon kulhossa sokeri ja kaada ainekset sitten leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Paahda raparperia ja mansikkaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Lusikoi paahdettua raparperia ja mansikoita hyytyneen pannacotan päälle varovasti.

Kommentit (0)

Resepti Leena Almgrén Kuva Tiiu Kaitalo
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.

Kuusenkerkkäkakkuun tarvittavaa siirappia voi tehdä itse ja ostaa kaupasta. Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + kakun hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusenkerkkäjuustokakku

Ainekset

Pohja
250
g
gluteenittomia keksejä
100
g
margariinia
(tilkka vadelmamehua)
Täyte
250
g
maitorahkaa
200
g
tuorejuustoa
dl
kuusenkerkkäsiirappia
1-1½
dl
sokeria
½
dl
sitruunamehua
5
liivatelehteä
2
dl
kuohukermaa
Koristelu
kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkäsiirappi
1
l
kuusenkerkkiä
2
l
vettä
4
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo tai leivinpaperisuikale.
  2. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata margariini ja lisää keksimurskan joukkoon. Painele muruseos vuoan pohjalle. Voit kostuttaa pohjaa vadelmamehulla.
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään. Makeuta seos kuusenkerkkäsiirapilla ja sokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  4. Lämmitä sitruunamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatelehdet sitruunamehuun. Kaada liivate-mehuseos rahka-tuorejuustoseokseen ohuena nauhana. Sekoita samalla. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai kuusenkerkkäsiirappia.
  5. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle. Anna kakun hyytyä vuoassa jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Koristele kakku kuusenkerkillä.

Kuusenkerkkäsiirappi

  1. Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
  2. Siivilöi kerkät seuraavana päivänä. Keitä kerkkiä vedessä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
  3. Laita keitinvesi kattilaan. Sitä pitäisi olla noin litra. Lisää sokerit. Keitä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, voit vähentää keittoaikaa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.

Raikas sorbetti on jälkiruokien aatelia. Vihreä houkutus syntyy kirpeistä omenoista ja säilyy pakastimessa vähintään kuukauden.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min + 6 t jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Omenasorbetti

Ainekset

3
dl
vettä
dl
sokeria
5
(noin 900 g)
Granny Smith -omenaa
2
limetin mehu
vihreää nestemäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 5 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Jäähdytä.
  2. Pese omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Mittaa omenat, limettimehu ja sokeriliemi tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada omenasose siivilään ja paseeraa eli painele sose siivilän läpi kulhoon. Sekoita joukkoon pari tippaa vihreää elintarvikeväriä, kunnes saat sorbettimassalle kauniin heleän vihreän värisävyn.
  3. Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Nosta sorbettimassa pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 6 tuntia. Sekoita sorbettia voimakkaasti sähkövatkaimella 4-5 kertaa jäätymisen kahden ensimmäisen tunnin aikana, jotta siitä tulee kuohkeaa.
  4. Ota sorbetti noin 10 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Pyöräytä siitä palloja tarjoilumaljoihin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Karamellisoitunut voisilmä katsoo uunituoreista pullista lumoavasti.
Karamellisoitunut voisilmä katsoo uunituoreista pullista lumoavasti.

Tee pullataikina illalla ja anna kohota yön yli. Aamuksi jää vain pullien pyörittely ja paistaminen.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Kypsennä pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Vinkki!

Koska taikina on kylmää, valmiiden pullien kohoaminen vie aikaa. Kohottamattomat pullat repeilevät uunissa, mutta jos et anna sen haitata, voit paistaa pullat hieman aiemmin.

Kommentit (0)