Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Piiras on amerikkalaisen muhea.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pekaanipiiras

Ainekset

2.5
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
suolaa
100
g
margariinia
rkl
vettä
Täyte
3
kpl
kananmunia
dl
siirappia
1.5
dl
fariinisokeria
60
g
voita
neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
250
g
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa jauhot, sokeri ja suola. Nypi sekaan kuutioitu rasva. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa. Nosta taikina peitettynä viileään puoleksi tunniksi.
  2. Kauli viileä taikina kahden leivinpaperin välissä noin 3 millimetrin paksuiseksi levyksi ja painele voidellun, halkaisijaltaan  noin 24-senttisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohjan päälle puolet pekaanipähkinöistä.
  3. Yhdistä keskenään täytteen munat, siirappi, fariinisokeri, sulatettu voi, mausteet ja suola. Kaada seos torttupohjalle pähkinöiden päälle. Asettele loput pähkinät täytteen pinnalle.
  4. Paista torttua ensin 225 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia ja laske lämpö sitten 175 asteeseen. Paista edelleen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää. Jos pinta saa liikaa väriä, suojaa se foliolla paistamisen loppuaikana. Tarjoa jäähtyneenä jäätelön tai kermavaahdon kanssa.
Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.

Rukiisen taikinan ja mustikoiden yhdistelmä on vaniljajäätelöä vaille täydellinen. Rättänä eli mustikkakukko onnistuu nopeimmin monitoimikoneella.

Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkakukko eli rättänä

Ainekset

200
g
voita
4
dl
ruisjauhoja
½
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
1
litra (n. 600 g)
tuoreita mustikoita
2
rkl
perunajauhoja
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne muruiksi leikkuuterällä. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmannesta. Taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada ne taikinan päälle.
  4. Taputtele viimeinen kolmannes taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy marjojen päälle vuokaan.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Peitä se tarvittaessa leivinpaperilla.
  6. Tarjoa pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkkejä!

  • Jos et omista monitoimikonetta, vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella ja lisää sitten muut aineet. Nosta taikina tunniksi jääkaappiin, niin muotoilu on helpompaa.
  • Jos teet kukon pakastemarjoista, lisää täytteeseen ruokalusikallinen perunajauhoja ja paistoaikaan 5–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.

Kulhoon rakennettu mansikkakakku on tiramisun keveämpi serkku. Ricotta antaa kermavaahtoon keveyttä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-ricottakakku

Ainekset

2
dl
vispikermaa
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
½-1
l
tuoreita mansikoita
100
g
savoiardikeksejä
Kostutus
¾
dl
sitruunamehua
¾
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon ricotta ja sokerit. Mausta sitruunankuoriraasteella.
  2. Puhdista ja viipaloi mansikat.
  3. Yhdistä sitruunamehu ja vesi. Kasta savoiardikeksit yksi kerrallaan.
  4. Asettele pieneen lasivuokaan neljä sitruunamehuun dipattua savoiardikeksiä. Lisää kolmannes mansikoista ja kolmannes ricotta-kermavaahdosta. Tee vielä kaksi kerrosta samoin. Säästä vähän mansikkaviipaleita pinnalle.
  5. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Viimeistele tuoreilla mansikoilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?