Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
10
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperi-vaniljapiiras

Ainekset

Pohjataikina
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
dl
margariinia
1
kpl
kananmunaa
1
dl
maitoa
tai
1
dl
kermaa
Vaniljakiisseli
2
kpl
kananmunankeltuaista
1
rkl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
2
dl
maitoa
1.5
rkl
maizenaa
Pinnalle
5
dl
raparperia

Työvaiheet

  1. Valmista ensin vaniljakiisseli. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja selvästi paksunee. Nosta kattila levyltä.
  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää voi, muna ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle.
  3. Kaada päälle vaniljakiisseli ja tasoita pinta. Ripottele pinnalle raparperikuutiot.
  4. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

 

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)

Teksti ja kuva Jenni Rinkinen
Pakastetuista mustikoista tehty vispipuuro on pehmeän ja lempeän makuista. Koristele puuro kuivatuilla marjoilla.
Pakastetuista mustikoista tehty vispipuuro on pehmeän ja lempeän makuista. Koristele puuro kuivatuilla marjoilla.

Vatkattu vispipuuro onnistuu ihanasti pakastemustikoista. Siivilöi mehu, jos haluat mahdollisimman sileää puuroa.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 1–2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkavispipuuro

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
l
vettä
dl
mannaryynejä
½
dl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja lisää mustikat. Keitä noin 15 minuuttia kunnes marjat ovat mehustuneet kunnolla. Siivilöi ja kaada mustikkamehu takaisin kattilaan.
  2. Kuumenna mehu ja lisää mannaryynit. Sekoita vispilällä, jotta ryynit eivät paakkuunnu. Lisää sokeri ja suola. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, sekoita välillä.
  3. Jäähdytä puuro joko kattilassa, jolloin aikaa menee enemmän tai siirrä puuro toiseen astiaan, jolloin jäähtyminen on nopeampaa. Voit jäähdyttää astiaa myös kylmässä vedessä.
  4. Kun puuro on täysin jäähtynyt, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella. Säilytä puuro jääkaapissa – puuro on kylmänä ihanan lohkeilevaa.
  5. Tarjoile maidon tai vaniljakastikkeen kera.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.

Vispipuuro on vaihteeksi kultaista. Lakritsikerma maustaa sen luksusjälkkäriksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-tyrnivispipuuro

Ainekset

3
dl
tyrnimehutiivistettä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
1
dl
appelsiinin mehua
1
dl
mannasuurimoita
Kastike
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
sokeria
1
tl
lakritsinjuurijauhetta (esim. Urtekram)

Työvaiheet

  1. Mittaa tyrnimehu, vesi ja sokeri kattilaan. Pese appelsiini ja raasta sen oranssi kuori. Lisää kuori kattilaan. Purista mukaan appelsiinin mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa viitisen minuuttia.
  2. Jäähdytä puuro jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
  4. Vatkaa kerma kevyesti valuvaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja lakritsinjuurijauheella. Tarjoa lakritsikerma vispipuuron kera.

Vinkki! Jos vierastat hapanta, vähennä tyrnimehun määrää ja lisää vettä.

Kommentit (0)