Kiia Renko Kuva Sami Repo Ohje Andreas Schneider Helsinki

Jos laitat wienermunkit pakasteeseen, täytä ne vasta sulatuksen jälkeen.

Maistuisivatko lammasjauhelihakebabit turkkilaiseen tapaan eli minttuoliivikastikkeen kanssa?

 

Annoksia
15–20 kpl

Wienermunkit

Ainekset

Pullataikina
5
dl
punaista maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
suolaa
1
rkl
kardemummaa
2
dl
sokeria
noin 1 ½
l
vehnäjauhoja
150
g
voita tai margariinia
Lisäksi
1
l
rypsi- tai auringonkukkaöljyä
2
dl
vadelmahilloa
2–3
dl
vispikerpaa
1 dl vaahdotettavaa vaniljakastiketta
dl
vaahdotettavaa vaniljakastiketta

Työvaiheet

Pinnalle tomusokeria

  1. Ota kaikki raaka-aineet huoneen-lämpöön pari tuntia ennen leipomista. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva, suola, kardemumma ja sokeri. Kuumenna uudelleen kädenlämpöiseksi.
  2. Lisää puolet jauhoista nesteeseen ja sekoita seos paksuksi velliksi. Vatkaa velliä muutama minuutti. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja vaivaa taikina käsin kimmoisaksi.
  3. Lisää pehmeä rasva ja jatka vaivaamista. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa ja irtoaa sekä käsistä että kulhon reunoista.
  4. Anna taikinan levätä eli kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  5. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Leivo taikinapalat tangoiksi ja leikkaa tangot paloiksi. Pyörittele palat pikkupulliksi ja muotoile pullat pitkulaisiksi munkeiksi. Kohota munkkeja liinan alla 15–20 minuuttia.
  6. Kuumenna öljy kattilassa. Paista koemunkki. Jos munkki nousee nopeasti pinnalle ja ruskistuu muutamassa minuutissa kauniin ruskeaksi, öljy on sopivan kuumaa. Liian kylmässä öljyssä munkit pysyvät pitkään kattilan pohjalla, imevät itseensä runsaasti öljyä ja tulevat liian rasvaisiksi. Liian kuumassa öljyssä ne ruskistuvat hetkessä liian tummiksi ja jäävät sisältä raaoiksi.
  7. Kääntele munkkia muutama kerta paistamisen aikana. Valuta munkit uunipellillä talouspaperin päällä. Jäähdytä kokonaan.
  8. Vaahdota kerma ja vaniljakerma erikseen. Sekoita yhteen. Leikkaa munkkien pitkät sivut auki. Täytä munkit hillolla ja kermavaahdolla. Sirottele munkkien päälle tomusokeria siivilän läpi.

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Suklaakakku

Ainekset

Kakkupohja
1
ps
valmista suklaakakkuainesta, esim. Dr Oetker tai Maizena
kostutukseen maitoa
Täyte
1
ps
vanhan ajan vaniljakastikeainesta
dl
maitoa
2
dl
aprikoosihilloa
Kuorrutus
50
g
voita
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
tomusokeria
2-3
rkl
kylmää kahvia
2
rkl
kaakaojauhetta
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paista kakku pussin ohjeen mukaan. Jäähdytä, halkaise ja kostuta pohjalevy kevyesti maidolla.
  2. Sekoita vaniljakastikejauhe kylmään maitoon. Anna sakeutua 10-15 minuuttia. Huomaa, että pakkauksessa on kaksi pussia jauhetta, mutta yksi pussi riittää yhden kakun väliin.
  3. Levitä aprikoosihillo kakun pohjalevylle. Levitä sen päälle paksu vaniljakiisseli. Nosta kakun toinen puolikas täytteen päälle. Jos täytettä pursuaa yli reunojen, kaavi se pois veitsellä.
  4. Sekoita kuorruteaineet notkeaksi tahnaksi. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Siivilöi teesihdillä kaakaojauhetta kakun päälle vähän ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit levittää kakun väliin lempihilloasi. Kakun reunat voi koristella lisäksi paahdetuilla mantelilastuilla.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakakku

Ainekset

Pohja
200
g
piparkakkuja tai 100 g piparkakkuja ja 100 g Digestivekeksejä
100
g
voita tai margariinia
Kakku
4
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
1
prk (2½ dl)
Flora Vispiä tai vispikermaa
3-4
rkl
sokeria
200
g
Philadelphiajuustoa
dl
maustamatonta jogurttia
Pinnalle kiille
4
liivatelehteä
2
dl
sokeroitua karpalohyytelöä
2
dl
vettä
(1
rkl
sokeria)
Koristeeksi
karpaloita
sokeria

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit hienoksi.
  2. Sulata rasva ja sekoita kattilassa keksimurujen kanssa. Painele seos kakkupohjaksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24-26 senttiä).
  3. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  4. Paloittele suklaa ja laita sulamaan kuumuutta kestävään kulhoon. Kuumenna kattilassa vettä ja nosta suklaakulho kattilan päälle. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä hetki.
  5. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon kulhossa notkistettu juusto, jogurtti sekä sulatettu suklaa.
  6. Kiehauta vajaa desilitra vettä ja sulata puristellut liivakot veteen. Jäähdytä hetki ja lisää kermaseokseen. Sekoita kakkumassa hyvin sekaisin ja kaada vuokaan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  7. Kiillettä varten laita liivakot likoamaan.
  8. Kuumenna kattilassa sekoitellen karpalohyytelöä ja vettä. Sekoita tasaiseksi.
  9. Sulata puristellut liivakot seokseen ja sekoita hyvin. Jäähdytä 15-20 minuuttia. Kaada seos kiilteeksi kakun päälle. Jos neste on liian kuumaa, lähtee kakun pinta sulamaan herkästi, jolloin siitä irtoaa kakkuainesta kiilteen sekaan, eikä kiilteestä tule tasaisen yksivärinen.
  10. Jos haluat, pyörittele pakastekarpaloita sokerissa ja koristele kakku niillä.

Vinkki! Jos liivateneste ehtii hyytyä kattilaan, saa sen juoksevaksi kuumentamalla sitä uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)