Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Omena-kaurapaistos on yksi syksyn klassikkojälkkäreistä. Paistos valmistuu nopeasti, ei vaadi taikinan tekoa ja mikä tärkeintä: se maistuu kaikille.
Omena-kaurapaistos on yksi syksyn klassikkojälkkäreistä. Paistos valmistuu nopeasti, ei vaadi taikinan tekoa ja mikä tärkeintä: se maistuu kaikille.

Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren. Sokeriksi käy ihan tavallinen, mutta hieman syvemmän maun saa, kun käyttää fariinisokeria. 

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kaurapaistos

Ainekset

4–8
omenaa
100
g
voita
½–1
dl
fariinisokeria
3
dl
kaurahiutaleita
hyppysellinen
suolaa
tl
kanelia tai kardemummaa)
tl
vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Pilko omenat uunivuokaan. Omenoita ei tarvitse kuoria, mutta huuhtele omenat ennen käyttöä ja poista siemenkodat. Lohko omenat 4–6 palaan. Jos lohkot ovat kovin pieniä, ne soseutuvat helposti.
  2. Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri, kaurahiutaleet ja mahdolliset mausteet. Levitä seos omenoiden päälle.
  3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Alatasolla on hyvä, jotta paistos ei pala. Lopuksi paistoksen voi nostaa uunin yläosaan ja nostaa lämpöä, jotta kauraseos rapeutuu.
  4. Tarjoile haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Uutta makua paistokseen:

  • Voit raastaa omenapalojen joukkoon tuoretta inkivääriä. Omenapalojen päälle voi myös valuttaa hunajaa tai siirappia. Vähennä tällöin sokerin määrää.
  • Muruseos saa uutta makua kookoshiutaleista ja pähkinöistä.
  • Omenoiden tilalla voi käyttää tuoreita luumuja, nektariineja ja aprikooseja. Myös pakastemarjat sopivat paistokseen. Sekoita tällöin marjojen joukkoon perunajauhoja, jotta vuokaan ei kerry niin paljon nestettä.

Kommentit (2)

Mumma

Tästähän saa gluteenittoman helposti!

kohina

Pähkinät tuovat kivan sivukierteen vanhaan klassikkoon.

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.
Nauti perinteinen talkkuna trendikkäänä kerrosherkkuna.

Tuunaa rahkasta himpun verran terveellisempää ja sekoita joukkoon talkkunajauhoja. Se kannattaa, sillä talkkunassa on paljon kuituja, ja jo parista lusikallisesta saat päivässä tarvittavan annoksen.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Talkkunapöperö

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
prk (2 dl)
vispikermaa
1
rkl
sitruunamehua
1
dl
fariinisokeria
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
dl
talkkunajauhoja

Työvaiheet

  1. Soseuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa.
  2. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin.
  4. Koristele kokonaisilla mustikoilla.

Tiesitkö?

  • Talkkuna sisältää kauraa, ohraa, ruista ja vehnää sekä herneitä tai papuja. 
  • Tarkista, että ostat tavallisia talkkunajauhoja. Osa jauhoista on savunmakuisia. Savuisuus mainitaan pussin takapuolella.

Kommentit (2)

Vierailija

Ei tuo kovin terveellistä ole kun fariinisokeria tulee noin paljon.

Ei

Kermaa ja sokeria= terveellistä...

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.
Lämmin ja pehmeä ei riitä, vaan mukaan tarvitaan hiukan kirpeyttä, jotta käsillä on talven täydellisin hedelmäsalaatti.

Hedelmien ja yrttien lämmitys nostaa aromit uusiin korkeuksiin. Hedelmäsalaatin kruunaavat manteleilla rikastettu vaahto sekä ihanan kirpeä mustaherukkasose.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + vaahdon tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin hedelmäsalaatti ja mantelivaahto

Ainekset

1
karambola
1
persikka tai nektariini
10
kivetöntä taatelia
1
appelsiini
1
mango
2
luumua
½
dl
tuoretta minttua
½
dl
tuoretta sitruunamelissaa
1
rkl
tuoretta basilikaa
pieni pala inkivääriä
1
rkl
voita
2
rkl
hunajaa tai vaaleaa siirappia
Mantelivaahto
3
liivatetta
2
munaa
4
rkl
sokeria
dl
kuohukermaa
3
rkl
mantelilastuja
2
rkl
sitruslikööriä (Triple Sec)
Mustaherukkasose
3
dl
pakastemustaherukoita
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Viipaloi karambolat. Halkaise persikka, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi. Halkaise taatelit.
  2. Kuori appelsiini terävällä veitsellä niin, että valkoista osaa ei jää pintaan. Leikkaa lohkot kalvottomiksi. Purista appelsiinin kalvoista mehut talteen.
  3. Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha kiveä pitkin pois. Halkaise luumut, poista kivi ja leikkaa lohkoiksi.
  4. Suikaloi mintun, sitruunamelissan ja basilikan lehdet. Kuori inkivääri ja raasta hienoksi.
  5. Sulata voi laakealla pannulla ja lisää siihen inkivääri ja hunaja. Paahda hedelmiä hetki. Lisää appelsiinimehu, hedelmät ja suikaloidut yrtit.
  6. Laita kansi päälle, kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Ravistele pannua välillä tai sekoita lastalla nostellen. Tarjoa hedelmäsalaatti mantelivaahdon ja marjasoeen kanssa.

Vinkki! Osta hedelmät hiukan raakoina. Siten ne pysyvät paiston aikana paremmin kasassa eivätkä mene mössöksi.

Mantelivaahto

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä. Puristele niistä enin neste pois ja kuumenna hetki kattilassa, kunnes liivatteet ovat sulaneet.
  2. Vatkaa munat ja sokeri. Vaahdota kerma. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kauniin ruskeiksi.
  3. Sekoita liivate ja mantelilastut muna-sokerivaahtoon ja mausta liköörillä. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Laita kylmään noin tunniksi.

Mustaherukkasose

  1. Soseuta sauvasekoittimella sulaneet mustaherukat ja mausta sokerilla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Ananaskirsikoista ja appelsiiniviipaleista saa nopeasti näyttävän koristelun.
Ananaskirsikoista ja appelsiiniviipaleista saa nopeasti näyttävän koristelun.

Jäädyke maistuu appelsiinilta, ananaskirsikoilta ja ihanan tuimilta turkinpippureilta.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Turkinpippurijäädyke

Ainekset

1
(luomu)appelsiinin kuori
1
dl
appelsiinin mehua
200
g
ananaskirsikoita
¾
dl
sokeria
3
munaa
dl
sokeria
2
dl
kuohukermaa
200
g
tuorejuustoa
1
dl
turkinpippurirouhetta
Päälle
appelsiiniviipaleita
ananaskirsikoita
turkinpippurirouhetta

Työvaiheet

  1. Pese appelsiini. Raasta ohut oranssi kuoriosa raastimen hienolla terällä. Purista mehu.
  2. Poista ananaskirsikoista lehdet ja paloittele ananaskirsikat. Laita ne kattilaan. Lisää appelsiinimehu ja sokeri. Keitä aineksia ilman kantta 15 minuuttia. Lisää appelsiinin kuori.
  3. Soseuta seos sauvasekoittimella. Anna seoksen jäähtyä jääkaappikylmäksi.
  4. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella.
  5. Pese vispilät ja vaahdota myös kerma. Sekoita kermavaahdon joukkoon tuorejuusto.
  6. Vaahd ota valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi. Yhdistä kolme vaahtoa. Sekoita joukkoon ananaskirsikkaseos sekä turkinpippurirouhe.
  7. Kaada seos kelmulla vuorattuun pitkulaiseen vuokaan (tilavuus 1,5 l). Käännä kelmun reunat löyhästi vuoan päälle. Nosta jäädyke pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
  8. Kumoa jäädyke suoraan pakastimesta tarjoiluvadille. Koristele ananaskirsikoilla, appelsiiniviipaleilla ja turkinpippurirouheella. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.
Pallero näyttää kovasti suklaakonvehdilta, mutta maku on valloittavan piparinen.

Piparipallot ovat helppo ja makea aterian päätösherkku, joka sopii myös vegaanista ruokavaliota noudattavalle.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupallot

Ainekset

50
g
vegaanisia piparkakkuja (Anna's)
150
g
mantelimassaa
Pinnalle
noin ¾
dl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Surauta keksit teholeikkurilla tasaiseksi jauheeksi. Lisää mantelimassa ja sekoita tasaiseksi. Seos muistuttaa jauhetta, mutta on silti muotoiltavissa.
  2. Pyörittele seoksesta pieniä palloja ja kieritä ne kaakaojauheessa.
  3. Säilytä pallerot jääkaapissa tiiviissä rasiassa, jotta ne säilyttävät pehmeytensä.

Vinkki! Jos haluat piparkakkupalloista gluteenittomia, valitse Semperin piparkakkuja. Ne ovat myös vegaanisia.

Kommentit (0)