Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Omena-kaurapaistos on yksi syksyn klassikkojälkkäreistä. Paistos valmistuu nopeasti, ei vaadi taikinan tekoa ja mikä tärkeintä: se maistuu kaikille.
Omena-kaurapaistos on yksi syksyn klassikkojälkkäreistä. Paistos valmistuu nopeasti, ei vaadi taikinan tekoa ja mikä tärkeintä: se maistuu kaikille.

Omena-kaurapaistoksessa omenat saavat päälleen voista, sokerista ja kaurahiutaleista tehdyn kuoren. Sokeriksi käy ihan tavallinen, mutta hieman syvemmän maun saa, kun käyttää fariinisokeria. 

Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kaurapaistos

Ainekset

4–8
omenaa
100
g
voita
½–1
dl
fariinisokeria
3
dl
kaurahiutaleita
hyppysellinen
suolaa
tl
kanelia tai kardemummaa)
tl
vaniljasokeria)

Työvaiheet

  1. Pilko omenat uunivuokaan. Omenoita ei tarvitse kuoria, mutta huuhtele omenat ennen käyttöä ja poista siemenkodat. Lohko omenat 4–6 palaan. Jos lohkot ovat kovin pieniä, ne soseutuvat helposti.
  2. Sulata voi ja sekoita joukkoon fariinisokeri, kaurahiutaleet ja mahdolliset mausteet. Levitä seos omenoiden päälle.
  3. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Alatasolla on hyvä, jotta paistos ei pala. Lopuksi paistoksen voi nostaa uunin yläosaan ja nostaa lämpöä, jotta kauraseos rapeutuu.
  4. Tarjoile haaleana vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Uutta makua paistokseen:

  • Voit raastaa omenapalojen joukkoon tuoretta inkivääriä. Omenapalojen päälle voi myös valuttaa hunajaa tai siirappia. Vähennä tällöin sokerin määrää.
  • Muruseos saa uutta makua kookoshiutaleista ja pähkinöistä.
  • Omenoiden tilalla voi käyttää tuoreita luumuja, nektariineja ja aprikooseja. Myös pakastemarjat sopivat paistokseen. Sekoita tällöin marjojen joukkoon perunajauhoja, jotta vuokaan ei kerry niin paljon nestettä.

Kommentit (2)

Mumma

Tästähän saa gluteenittoman helposti!

kohina

Pähkinät tuovat kivan sivukierteen vanhaan klassikkoon.

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Uunipuuro kypsyy aamutoimien ohessa.
Uunipuuro kypsyy aamutoimien ohessa.

Vegaaninen puuro on runsaan omenainen, kirpeän puolukkainen ja pullollaan terveellistä kauraa.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Uunikaurapuuro

Ainekset

1
rkl
öljyä
4
(n. 350 g)
omenaa
1
dl
kuorellisia manteleita
5
dl
kauramaitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
dl
puolukoita
2
rkl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
¼
tl
kardemummaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele korkeareunainen noin 15 x 20 cm:n uunivuoka öljyllä.
  2. Huuhtele tai kuori omenat ja leikkaa ne paloiksi. Hienonna mantelit.
  3. Sekoita vuoassa omenat, mantelit, kauramaito, hiutaleet, puolukat, siirappi ja mausteet. Paista 35–40 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula

Raikas ranskankerma, makea lakkahillo, pensasmustikat ja vohvelit sopivat täydellisesti yhteen. Tämän herkun tähden voi jopa virittää kellon soimaan aikaisemmin – voiko ihanammin päivä enää alkaa?

Annoksia
6 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Croissant-vohvelit

Ainekset

1
tlk (240 g)
croissant-taikinaa (esim. Danerolles)
2
rkl
sokeria
1
tl
kanelia
Lisäksi
1
rs (125 g)
pensasmustikoita
1
dl
lakkahilloa
1
dl
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Irrota croissant-taikina varovasti purkista. Älä levitä taikinaa, vaan leikkaa pötkö terävällä veitsellä kuudeksi pyöreäksi kiekoksi.
  2. Laita sokeri ja kaneli laakealle lautaselle. Pyöräytä taikinakiekot mausteissa molemmin puolin.
  3. Paista kiekko kerrallaan kullanruskeaksi kuumalla vohveliraudalla. Aikaa kuluu 2–4 minuuttia.
  4. Tarjoile heti mustikoiden, hillon ja ranskankerman kera.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti
Mokkapalat ovat koulumyyjäisten, lasten synttäreiden ja aikuisten kahvipöydän hitti.
Mokkapalat ovat koulumyyjäisten, lasten synttäreiden ja aikuisten kahvipöydän hitti.

Pellillinen mokkapaloja katoaa nopeasti herkuttelijoiden suihin. Tällä reseptillä leivot perinteiset palat, joissa suklaanmaku tulee kaakaosta ja kuorrutteessa on kahvia.

Annoksia
20
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset mokkapalat

Ainekset

Pohja
150
g
voita tai margariinia
4
kananmunaa
4
dl
sokeria
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
maitoa, vettä tai kahvia
Kuorrutus
100
g
voita tai margariinia
¾
dl
kahvia, maitoa tai appelsiinimehua
4
dl
tomusokeria
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti.
  2. Sulata rasva ja jäähdytä haaleaksi. Yhdistä nesteen kanssa. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuiva-aineet. Lisää munavaahtoon siivilän läpi. Sekoita varovasti tasaiseksi. Kääntele lopuksi rasva-nesteseos taikinaan. Älä sekoita tai vatkaa voimakkaasti.
  3. Levitä taikina uunipellille. Paista uunin alatasolla 15–20 minuuttia. Jäähdytä hyvin.
  4. Kuorrutusta varten sulata rasva ja jäähdytä hetki. Sekoita se nesteen kanssa. Sekoita lopuksi kaikki aineet yhteen tasaiseksi kuorrutteeksi. Lisää tomusokeria tarvittaessa. Levitä kuorrute kakkulevyn päälle ja anna kovettua. Leikkaa pieniksi ruuduiksi.

Vinkkejä!

  • Voit levittää kakkulevyn päälle ohuen kerroksen esimerkiksi aprikoosimarmeladia ja sen päälle kuorrutteen.
  • Kuorrutteen voi valmistaa myös maustetusta tai maustamattomasta tuorejuustosta ja tomusokerista. Lisää notkistettuun juustoon tomusokeria makusi mukaan.
  • Kostean kuorrutteen päälle voi ripotella nonparelleja tai muita koristeita.

Säilytä huoneenlämmössä

Tarvittaessa mokkapalat säilyvät hyvin seuraavaan päivään huoneenlämmössä foliolla (ei liian tiiviisti) peitettynä.

Kommentit (1)

Vierailija

Huono ohje. Taikina kohosi uunissa kuplamaiseksi ja reunat vetäytyi keskelle päin. Kuorrute jäi todella löysäksi eikä meinannut jähmettyä. Lopputuloksena pohja paistaa kuorrutteen alta ja puolet kuorrutteesta valui pellille pohjan alle.

Olisinpa löytänyt aiemmin käyttämäni ohjeen, kun sillä onnistunut joka kerta.

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Omenaviipaleet saavat pannarin maistumaan syksyltä.
Omenaviipaleet saavat pannarin maistumaan syksyltä.

Paras pannari on kuohkea ja mehevä, ja se on aateloitu ruskistetulla voilla. Perinteistä herkkua on ihana piristää omenaviipaleilla, kanelilla ja sokerilla.

Annoksia
16
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Omenapannukakku

Ainekset

8
dl
kevytmaitoa
3
kananmunaa
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
Uunipellille
50
g
voita
Päälle
6
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito. Lisää mausteet ja jauhot. Vatkaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat nesteeseen kunnolla.
  2. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele omenat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
  4. Laita uunipellille voipala. Anna voin sulaa ja ruskistua uunissa. Voi on valmista, kun se ei enää sihise.
  5. Pyörittele voisula tasaisesti pellin pohjalle ja reunoille. Kaada loput voisulasta taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada taikina pellille ja asettele taikinan päälle omenaviipaleet. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.
  7. Paista 225 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Jos taikina alkaa kupruilla paistamisen aikana, pistele kuplat rikki haarukalla.
  8. Anna jäähtyä. Tarjoile omenapannari hieman haaleana vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Myös paksu jugurtti maistuu tämän pannarin kanssa erinomaisesti.

Kommentit (0)