Jälkiruokatrio

Ainekset

Suklaamousse ja kumkvattisiirappi
50
g
tummaa suklaata
1
rkl
voita
¾
dl
kuohukermaa
½
rkl
appelsiinilikööriä tai - mehua
½
rkl
tomusokeria
Päälle
1
dl
appelsiinimehua
1
dl
tomusokeria
2
kumkvattia
20
g
tummaa suklaata koristeluun
Viini-kirsikkahyytelöt
2
liivatelehteä
2 ½
dl
pirskahtelevaa puolikuivaa viiniä (esim. italialainen frizzantino)
2
rkl
tomusokeria
Pohjalle
Esim. 6 kypsää kirsikkaa ja 12 vihreää, kivetöntä viinirypälettä tai muita hedelmäpaloja maun mukaan
Panna cotta ja pistaasi-siirappi
3
liivatelehteä
2
dl
kuohukermaa
2 ½
dl
maitoa
½
dl
sokeria
Lisäksi
½
dl
vaaleaa rommia
½
halkaistu
vaniljatanko
1
dl
sokeria
1
dl
kuorittuja pistaaseja
½
sitruunan mehu

Työvaiheet

Suklaamousse ja kumkvattisiirappi

  1. Sulata paloiteltu suklaa ja voi miedolla lämmöllä mikrossa. Jäähdytä.
  2. Vaahdota kerma kevyesti.
  3. Yhdistä moussen kaikki ainekset ja vatkaa ne pehmeäksi mousseksi. Jaa annoslaseihin ja pane peitettyinä viileään.
  4. Mittaa kattilaan appelsiinimehu, tomusokeri ja viipaloidut kumkvatit. Keitä kokoon siirapiksi ja anna jäähtyä.
  5. Viimeistele annokset appelsiinisiirapilla ja mikrossa miedolla lämmöllä sulatetulla suklaalla.

Viini-kirsikkahyytelöt

  1. Pane liivakot kylmään veteen pehmenemään.
  2. Mittaa kattilaan viini ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sekaan kuiviksi puristetut liivakot.
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna liemen jäähtyä.
  4. Jaa laseihin kirsikat, joista kivi on poistettu ja viinirypäleet.
  5. Jaa päälle loppu viini ja viimeiseksi liivate-viiniseos. Nosta viileään ja anna hyytyä 3-4 tuntia.

Panna cotta ja pistaasi-siirappi

  1. Pane liivakot kylmään veteen likoamaan.
  2. Kiehauta kattilassa kerma, maito ja sokeri.
  3. Lisää kiehuvaan nesteeseen kuiviksi puristetut liivakot.
  4. Nosta kattila hellalta. Kaada neste annoslaseihin, jäähdytä ja anna hyytyä viileässä 3-4 tuntia.
  5. Pane kattilaan siirapin ainekset ja keitä hiljalleen, kunnes seos on siirappimaista. Jäähdytä ja tarjoa panna cottan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Lemon curd -tuulihatut vievät kielen
Lemon curd -tuulihatut vievät kielen

Tuulihatut eivät nimestään huolimatta ole kaikkein keveimpiä herkkuja, mutta niitä nautitaankin vain muutama hyvän kahvin kanssa. Ellei iske himo.

Annoksia
25-35 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Lemon curd -tuulihatut

Ainekset

3
dl
vettä
100
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
Täyte
2
dl
vispikermaa
½
prk (noin 125 g)
mascarponejuustoa
1
rkl
tomusokeria
2-3
rkl
lemon- tai lime curd -tahnaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Siirrä kattila liedeltä ja lisää vehnäjauhot koko ajan puuhaarukalla sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Jäähdytä.
  2. Lisää munat yksi kerrallaan koko ajan voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten.
  3. Nosta taikinasta kahden teelusikan avulla pieniä nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Voit laittaa taikinan myös pursotinpussiin, jossa on tähtikoristeterä, ja pursottaa nokareet.
  4. Paista tuulihattuja 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana. Tuulihatut lässähtävät herkästi, jos uuninluukun avaa. Jäähdytä.
  5. Valmista täyte. Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Notkista tuorejuusto lusikalla ja vatkaa kerman kanssa napakammaksi vaahdoksi.
  6. Laita koristeterä pursotin-pussiin. Lusikoi lemon curdia pursotinpussin sisälle pitkin pussin reunoja. Lusikoi kermavaahto pussiin.
  7. Leikkaa tuulihatuista hattuosa pois. Pursota kermavaahtoa täytteeksi ja nosta hatut takaisin tuulihattujen päälle. Tarjoa tunnin sisällä täyttämisestä.

Vinkit!

  • Tuulihatut kestävät hyvin pakastamista, mutta pakasta ne ilman täytettä. Leivonnaiset täytetään vasta tunti pari ennen tarjoilua ja säilytetään jääkaapissa.
  • Kokeile täytteeksi hilloja, tuorejuustoja, suklaamoussea, sitruunakiisseliä tai mausta kermavaahto suklaarouheella tai marjoilla. Hienostuneen maun antaa tilkka alkoholia, esimerkiksi sitruslikööriä tai rommia.
  • Sama ohje sopii myös suolaisille täytteille. Kokeile tuorejuustoja tai sekoita sekaan yrttejä, juustoraastetta, hienonnettua kinkkua tai katkarapuja.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Ohra-omenapuuro

Ainekset

5
dl
vettä
3
dl
esikeitettyjä kokonaisia ohrasuurimoita
3-4
omenaa
dl
omenamehua
5-7
dl
maitoa
½
dl
sokeria
2-3
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi. Keitä esikeitettyjä suurimoita 15 minuuttia. Jätä suurimot hautumaan, kunnes kaikki vesi on imeytynyt niihin.
  2. Kuori omenat. Poista siemenkodat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Sekoita suurimot, omenapalat, mehu, maito ja sokeri. Mausta lopuksi suolalla. Kaada puuro voideltuun, parin litran vetoiseen uunivuokaan.
  3. Paista 150 asteessa uunin alatasolla pari tuntia. Hämmennä puuroa muutaman kerran paistamisen aikana. Lisää maitoa tarpeen vaatiessa. Tarjoa voisilmän, sokerin, kanelin ja maidon kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
30-40 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Aprikoositryffelit

Ainekset

dl
kuohukermaa
300
g
tummaa suklaata
100
g
voita
½
dl
sokeria
1-2
rkl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
2-3
dl
kuivattuja, pieniä aprikoosipaloja
Pinnalle
1-2
ps (150 g)
Marianne Crush -seosta

Työvaiheet

  1. Kiehauta kerma. Paloittele suklaa ja sulata kuumaan kermaan voin kanssa. Lisää sokerit sekä kaneli. Sekoita varovasti, kunnes sokerit ovat sulaneet. Kääntele lopuksi massaan aprikoosipalat.
  2. Jäähdytä ja anna kovettua jääkaapissa vähintään pari tuntia.
  3. Muotoile massasta epämääräisen muotoisia palloja. Pyörittele pallot saman tien Marianne-rouheessa. Anna kovettua jääkaapissa yön yli. Säilytä tryffelit jääkaapissa, myös lahjarasioissaan.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kaura-suklaapalloissa yllättää raikas appelsiinin maku. Herkku sopii hyvin myös lahjaksi.

Annoksia
40-50 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Kaura-suklaapallot

Ainekset

100
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
4
dl
kaurahiutaleita
3
rkl
appelsiinimehua
Kuorrutus
200
g
maitosuklaata

Työvaiheet

  1. Vaahdota voi ja sokeri kevyesti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeriseokseen mehun kanssa.
  2. Muotoile massasta pieniä palloja. Laita pallot jääkaappiin kovettumaan vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.
  3. Sulata suklaa kuorrutusta varten vesihauteessa. Pilko ensin suklaa kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho sellaisen kattilan päälle, jossa kiehuu tilkka vettä. Kuumenna, kunnes suklaa on sulanut. Älä päästä vesihöyryä suklaan sekaan.
  4. Pyörittele kaurapallot kahden teelusikan avulla suklaassa ja nosta taas leivinpaperin päälle, esimerkiksi tarjottimelle. Anna suklaan kovettua jääkaapissa yön yli. Säilytä viileässä.

Vinkki! Voit pyöritellä pallot myös kookoshiutaleissa. Tee se heti palloiksi pyörittelyn jälkeen.

Kommentit (0)