Jälkiruokatrio

Ainekset

Suklaamousse ja kumkvattisiirappi
50
g
tummaa suklaata
1
rkl
voita
¾
dl
kuohukermaa
½
rkl
appelsiinilikööriä tai - mehua
½
rkl
tomusokeria
Päälle
1
dl
appelsiinimehua
1
dl
tomusokeria
2
kumkvattia
20
g
tummaa suklaata koristeluun
Viini-kirsikkahyytelöt
2
liivatelehteä
2 ½
dl
pirskahtelevaa puolikuivaa viiniä (esim. italialainen frizzantino)
2
rkl
tomusokeria
Pohjalle
Esim. 6 kypsää kirsikkaa ja 12 vihreää, kivetöntä viinirypälettä tai muita hedelmäpaloja maun mukaan
Panna cotta ja pistaasi-siirappi
3
liivatelehteä
2
dl
kuohukermaa
2 ½
dl
maitoa
½
dl
sokeria
Lisäksi
½
dl
vaaleaa rommia
½
halkaistu
vaniljatanko
1
dl
sokeria
1
dl
kuorittuja pistaaseja
½
sitruunan mehu

Työvaiheet

Suklaamousse ja kumkvattisiirappi

  1. Sulata paloiteltu suklaa ja voi miedolla lämmöllä mikrossa. Jäähdytä.
  2. Vaahdota kerma kevyesti.
  3. Yhdistä moussen kaikki ainekset ja vatkaa ne pehmeäksi mousseksi. Jaa annoslaseihin ja pane peitettyinä viileään.
  4. Mittaa kattilaan appelsiinimehu, tomusokeri ja viipaloidut kumkvatit. Keitä kokoon siirapiksi ja anna jäähtyä.
  5. Viimeistele annokset appelsiinisiirapilla ja mikrossa miedolla lämmöllä sulatetulla suklaalla.

Viini-kirsikkahyytelöt

  1. Pane liivakot kylmään veteen pehmenemään.
  2. Mittaa kattilaan viini ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sekaan kuiviksi puristetut liivakot.
  3. Nosta kattila liedeltä ja anna liemen jäähtyä.
  4. Jaa laseihin kirsikat, joista kivi on poistettu ja viinirypäleet.
  5. Jaa päälle loppu viini ja viimeiseksi liivate-viiniseos. Nosta viileään ja anna hyytyä 3-4 tuntia.

Panna cotta ja pistaasi-siirappi

  1. Pane liivakot kylmään veteen likoamaan.
  2. Kiehauta kattilassa kerma, maito ja sokeri.
  3. Lisää kiehuvaan nesteeseen kuiviksi puristetut liivakot.
  4. Nosta kattila hellalta. Kaada neste annoslaseihin, jäähdytä ja anna hyytyä viileässä 3-4 tuntia.
  5. Pane kattilaan siirapin ainekset ja keitä hiljalleen, kunnes seos on siirappimaista. Jäähdytä ja tarjoa panna cottan kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Marjasalaatti ja valkosuklaamousse

Ainekset

Marjasalaatti
5
dl
vadelmia
5
dl
boysenmarjoja
dl
lakkoja
Liemi
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
Valkosuklaamousse
4
dl
kermaa
200
g
valkosuklaata
2
prk (à 200 g)
maustettua sitruunarahkaa

Työvaiheet

Marjasalaatti

  1. Keitä sokeriliemi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri. Anna hautua kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.
  2. Sekoita jäiset marjat kulhossa ja annostele ennen ruokailua maljoihin. Kaada jokaiseen maljaan sokerilientä makeuttamaan marjoja.

Valkosuklaamousse

  1. Mittaa kattilaan 2 dl kermaa ja lohko joukkoon valkosuklaa. Sulata suklaa tasaiseksi samalla sekoittaen.
  2. Vaahdota loppu kermavaahto ja lisää sitruunarahkan kanssa kuohkeasti jäähtyneen sulan suklaan joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukkainen hedelmä-tyrnisalaatti

Ainekset

8
kypsää, kiinteää luumua
4
kypsää, kiinteää nektariinia
1
pss (200 g)
pakastemustaherukoita
1
dl
tyrnihyytelöä tai pakastetyrnisurvosta
1-1½
dl
sokeria
1
dl
vettä
1
kanelitanko
rkl
sitruunamehua
(50
g
kokonaisia pakastetyrnimarjoja)
Tarjoiluun
esimerkiksi vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Leikkaa pestyt luumut ja nektariinit ohuiksi paloiksi.
  2. Pane pannulle mustaherukat, tyrnihyytelö tai -survos ja hyytelön lisäksi noin desi, survoksen lisäksi noin puolitoista desiä sokeria, vesi, kanelitanko ja sitruunamehu.
  3. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta sivuun ja lisää luumu- ja nektariinipalat ja halutessasi kokonaiset tyrnimarjat.
  4. Jäähdytä ja poista kanelitanko. Tarjoa esimerkiksi vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.

Jos et vielä kokeillut banaanilettuja, paista ja ylläty. Ei jauhoja tai voita, vain kananmunaa ja hedelmiä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + marjojen marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-omenaletut ja mausteinen marjasalaatti

Ainekset

2
munaa
1
kypsä banaani
1
vihreä omena
½
tl
kanelia
Paistamiseen
kookos- tai rypsiöljyä
Mausteinen marjasalaatti
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
pieni pala inkivääriä
½
vaniljatanko
1
dl
pakastemustikoita
1
dl
pakastemansikoita
1
dl
pakastevadelmia
Lisäksi
turkkilaista jogurttia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sekoita munista ja banaanista sauvasekoittimella tasainen massa.
  2. Raasta pesty omena tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan ja mausta kanelilla.
  3. Paista letut molemmin puolin lettupannulla öljyssä miedolla lämmöllä.
  4. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja kuorittu inkivääri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kattilaan. Lisää myös tanko.
  5. Keitä lientä ilman kantta, kunnes sokeri sulaa ja liemi paksuuntuu. Anna jäähtyä. Ota inkivääri ja vaniljatanko pois.
  6. Kaada liemi jäisten marjojen päälle. Anna marjojen sulaa ja marinoitua jääkaapissa.
  7. Sekoita jogurtin joukkoon limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu. Tarjoa lettujen ja marjojen kanssa.

Vinkki! Käytä kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaiset marjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Mustunut, ylikypsä banaani sopii taikinaan, sillä se antaa makeutta.

Kommentit (0)