Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Voit lisätä jäädykkeen sekaan myös säilykemangon paloja.

Annoksia
8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kookosjäädyke

Ainekset

6
kpl
kananmunankeltuaista
1
dl
sokeria
4
dl
vispikermaa
2
dl
kookoskermaa
1
kpl
sitruunaa
1
dl
kookoshiutaleita

Työvaiheet

Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa napakaksi vaahdoksi. Kiehauta kattilan pohjalla pari desilitraa vettä. Aseta kattilan päälle teräskulho ja vatkaa siinä keltuaisia ja sokeria veden kiehuessa hiljalleen. Älä päästä kulhoon vesihöyryä. Nosta kulho pöydälle ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on jäähtynyt ja kuohkeaa.

Vaahdota toisessa astiassa kerma ja kookoskerma. Raasta pestyn sitruunan kuori. Sekoita kaikki aineet keskenään. Kaada jäädyke sisäpuolelta kasteltuun vuokaan ja jäädytä pakastimessa

Ota jäädyke sulamaan 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. Ota jäädykkeestä palloja tai viipaleita. Tarjoa esimerkiksi lämpimän suklaakastikkeen tai kylmän, vadelmista ja sokerista soseutetun kastikkeen kanssa.

Vinkki! Säilykemangon palat sopivat hyvin jäädykkeen sekaan.

Teksti ja kuva Jenni Rinkinen
Pakastetuista mustikoista tehty vispipuuro on pehmeän ja lempeän makuista. Koristele puuro kuivatuilla marjoilla.
Pakastetuista mustikoista tehty vispipuuro on pehmeän ja lempeän makuista. Koristele puuro kuivatuilla marjoilla.

Vatkattu vispipuuro onnistuu ihanasti pakastemustikoista. Siivilöi mehu, jos haluat mahdollisimman sileää puuroa.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 1–2 t
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkavispipuuro

Ainekset

5
dl
pakastemustikoita
1
l
vettä
dl
mannaryynejä
½
dl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kiehauta vesi ja lisää mustikat. Keitä noin 15 minuuttia kunnes marjat ovat mehustuneet kunnolla. Siivilöi ja kaada mustikkamehu takaisin kattilaan.
  2. Kuumenna mehu ja lisää mannaryynit. Sekoita vispilällä, jotta ryynit eivät paakkuunnu. Lisää sokeri ja suola. Keitä keskilämmöllä 10–15 minuuttia, sekoita välillä.
  3. Jäähdytä puuro joko kattilassa, jolloin aikaa menee enemmän tai siirrä puuro toiseen astiaan, jolloin jäähtyminen on nopeampaa. Voit jäähdyttää astiaa myös kylmässä vedessä.
  4. Kun puuro on täysin jäähtynyt, vatkaa se kuohkeaksi sähkövatkaimella. Säilytä puuro jääkaapissa – puuro on kylmänä ihanan lohkeilevaa.
  5. Tarjoile maidon tai vaniljakastikkeen kera.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.
Pienellä piristyksellä perinteisestä puurosta tuli salonkikelpoista.

Vispipuuro on vaihteeksi kultaista. Lakritsikerma maustaa sen luksusjälkkäriksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-tyrnivispipuuro

Ainekset

3
dl
tyrnimehutiivistettä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
(luomu)appelsiinin raastettu kuori
1
dl
appelsiinin mehua
1
dl
mannasuurimoita
Kastike
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
sokeria
1
tl
lakritsinjuurijauhetta (esim. Urtekram)

Työvaiheet

  1. Mittaa tyrnimehu, vesi ja sokeri kattilaan. Pese appelsiini ja raasta sen oranssi kuori. Lisää kuori kattilaan. Purista mukaan appelsiinin mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi ja vispilöi joukkoon mannasuurimot. Keitä puuroa viitisen minuuttia.
  2. Jäähdytä puuro jääkaappikylmäksi.
  3. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella.
  4. Vatkaa kerma kevyesti valuvaksi vaahdoksi. Mausta sokerilla ja lakritsinjuurijauheella. Tarjoa lakritsikerma vispipuuron kera.

Vinkki! Jos vierastat hapanta, vähennä tyrnimehun määrää ja lisää vettä.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.

Granaattiomenalla ja kondensoidulla maidolla maustettu pehmeä mousse on sellaisenaan superhelppo ja ihana jälkiruoka. Moussen voi halutessaan lusikoida murskatuista kekseistä ja voista valmistetun torttupohjan päälle.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenamousse

Ainekset

2
liivatelehteä
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
150
g
ranskankermaa
1
granaattiomena tai 1 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
limetin mehua
Koristeeksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
  2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimenkulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.
  3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4 tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.
  4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkkejä!

  • Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
  • Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
  • Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.

Käytä uunijäätelön pohjana valmista kakkupohjaa tai sulata pakkasesta pohjaksi mutakakku tai muutama pullasiivu.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjainen uunijäätelö

Ainekset

1
pkt
valmista kakkupohjaa (esim. Satumaista suklaakakku 285 g)
½
appelsiinin mehu
1
appelsiinin kuori raastettuna
½
l
pakastemarjoja
½
dl
sokeria
½
l
vaniljajäätelöä
Marenki
4
munanvalkuaista
1
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Painele kakkupohja tasaisesti uuninkestävään, laakeaan vuokaan. 
  2. Anna sulaneiden pakastemarjojen valua siivilässä kulhon päällä 30 minuuttia niin, että mehu valuu kulhoon. Purista appelsiinin mehu ja sekoita se marjamehuun. Kostuta kakkupohja mehulla.
  3. Raasta appelsiinin kuori tiheällä terällä. Sekoita kuoriraaste ja sokeri marjojen joukkoon. 
  4. Kuumenna uunin ylälämpö 225 asteeseen tai käytä grillivastusta.
  5. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. 
  6. Laita jäätelö paloina kakkupohjan päälle. Lusikoi jäätelön päälle marjat. Levitä marenkivaahto tasaisesti jäätelön ja marjojen päälle kakkupohjan reunoja myöten. Paista uunijäätelöä 4–5 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin kullanruskean värin. Tarjoa heti.

Kommentit (0)