Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Lehtevä Napoleonin piirakka on muunnos klassisista Napoleonin leivoksista.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Napoleonin piirakka

Ainekset

400
g
voi- tai lehtitaikinalevyjä
Täytteen vaniljakiisseli
5
dl
maitoa
sokeria
1
kpl
kananmunankeltuaista
3
rkl
maizenaa
50
g
voita tai margariinia
2
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
2
dl
vispikermaa
3
dl
pakastemarjoja
sokeria
Kuorrutus
3
dl
tomusokeria
1
rkl
laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Kauli sulaneet taikinalevyt vähän pidemmiksi ja leveämmiksi kuin ne ovat jäisinä.
  2. Pistele pintaan reikiä haarukalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes levyt ovat lehteviä ja vaaleanruskeita. Jäähdytä.
  3. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kiisseliä varten maito, sokeri, keltuainen ja maissitärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes ensimmäiset kuplat pulpahtavat pinnalle. Nosta kattila liedeltä. Sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri. Jäähdytä kiisseli.
  4. Vaahdota vispikerma. Vatkaa vatkaimella joukkoon sulaneet, vähän valutetut pakastemarjat ja sokeria maun mukaan. Vaahto saa olla napakkaa.
  5. Levitä yhdelle taikinalevylle ensin marjatäyttettä ja sen päälle paksua kiisseliä. Nosta toinen levy päälle. Sekoita kuorrutuksen aineet ja levitä piirakan päälle. Leikkaa piirakasta annospaloja.
Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.

Rukiisen taikinan ja mustikoiden yhdistelmä on vaniljajäätelöä vaille täydellinen. Rättänä eli mustikkakukko onnistuu nopeimmin monitoimikoneella.

Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkakukko eli rättänä

Ainekset

200
g
voita
4
dl
ruisjauhoja
½
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
1
litra (n. 600 g)
tuoreita mustikoita
2
rkl
perunajauhoja
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne muruiksi leikkuuterällä. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmannesta. Taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada ne taikinan päälle.
  4. Taputtele viimeinen kolmannes taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy marjojen päälle vuokaan.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Peitä se tarvittaessa leivinpaperilla.
  6. Tarjoa pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkkejä!

  • Jos et omista monitoimikonetta, vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella ja lisää sitten muut aineet. Nosta taikina tunniksi jääkaappiin, niin muotoilu on helpompaa.
  • Jos teet kukon pakastemarjoista, lisää täytteeseen ruokalusikallinen perunajauhoja ja paistoaikaan 5–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.
Lasivuokaan koottu kerrosherkku taltuttaa äkillisen kakkuhimon.

Kulhoon rakennettu mansikkakakku on tiramisun keveämpi serkku. Ricotta antaa kermavaahtoon keveyttä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-ricottakakku

Ainekset

2
dl
vispikermaa
1
rs (250 g)
ricottajuustoa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
luomusitruunan kuorta raastettuna
½-1
l
tuoreita mansikoita
100
g
savoiardikeksejä
Kostutus
¾
dl
sitruunamehua
¾
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon ricotta ja sokerit. Mausta sitruunankuoriraasteella.
  2. Puhdista ja viipaloi mansikat.
  3. Yhdistä sitruunamehu ja vesi. Kasta savoiardikeksit yksi kerrallaan.
  4. Asettele pieneen lasivuokaan neljä sitruunamehuun dipattua savoiardikeksiä. Lisää kolmannes mansikoista ja kolmannes ricotta-kermavaahdosta. Tee vielä kaksi kerrosta samoin. Säästä vähän mansikkaviipaleita pinnalle.
  5. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Viimeistele tuoreilla mansikoilla.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Tämä kakku ei hätkähdä odottelusta. Maku vain paranee, kun se saa haukkailla happea pöydässä.
Tämä kakku ei hätkähdä odottelusta. Maku vain paranee, kun se saa haukkailla happea pöydässä.

Oikea juustokakku rakennetaan kokonaisista, pehmeistä juustokiekoista. Herkullinen makupari juustoille on itse keitetty lakritsainen kirsikkahillo.

Annoksia
10
Valmistusaika
40 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustokakku juustokiekoista

Ainekset

3
erikokoista juustokiekkoa (esim. vuohenjuusto, valkohomejuusto ja punahomejuusto)
Lisäksi
1
dl
saksanpähkinöitä
½
l
tuoreita kirsikoita
1
dl
mustikoita
3
dl
kirsikkahilloa
Lakritsainen kirsikkahillo
1
l
kirsikoita
½
dl
vettä
½
sitruunan mehu
3
dl
sokeria
1
dl
hillosokeria
½
rkl
lakritsajauhetta

Työvaiheet

  1. Tee kirsikkahillo edellisenä päivänä tai jo hyvissä ajoin aiemmin. Poista kirsikoista kivet. Mittaa kattilaan marjat, vesi ja sitruunamehu. Keitä 10 minuuttia. Kuori pinnalle nouseva vaahto. Lisää hillosokeri ja sokeri. Keitä toiset 10 minuuttia ja sekoita joukkoon lakritsajauhe.
  2. Anna valmiin hillon jäähtyä hetki ja kaada se puhtaisiin purkkeihin. Jäähdytä huoneenlämmössä. Anna hillon maustua jääkaapissa vähintään yön yli.
  3. Ota juustot jääkaapista kolme tuntia ennen tarjoilua. Kokoa kakku tarjottimelle. Koristele hillolla ja pähkinöillä.

Vinkki! Kirsikkahilloa jää yli muuhunkin herkutteluun. Hillo säilyy hyvin puhdistetuissa purkeissa jääkaapissa useita kuukausia.

Kommentit (1)

Vierailija

Mitä hä, vastaako tämä juustopöytää? Leivän tai keksin päälle ja hedelmien kanssa?

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.
Omenasorbetin vihreyttä voi terästää muutamalla tipalla elintarvikeväriä.

Raikas sorbetti on jälkiruokien aatelia. Vihreä houkutus syntyy kirpeistä omenoista ja säilyy pakastimessa vähintään kuukauden.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min + 6 t jäädytys
Vaikeustaso
Helppo

Omenasorbetti

Ainekset

3
dl
vettä
dl
sokeria
5
(noin 900 g)
Granny Smith -omenaa
2
limetin mehu
vihreää nestemäistä elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 5 minuuttia, kunnes liemi on siirappimaista. Jäähdytä.
  2. Pese omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkodat. Mittaa omenat, limettimehu ja sokeriliemi tehosekoittimen kulhoon ja pyöräytä tasaiseksi. Kaada omenasose siivilään ja paseeraa eli painele sose siivilän läpi kulhoon. Sekoita joukkoon pari tippaa vihreää elintarvikeväriä, kunnes saat sorbettimassalle kauniin heleän vihreän värisävyn.
  3. Kaada seos pakastuksen kestävään rasiaan. Nosta sorbettimassa pakastimeen ja anna jäätyä vähintään 6 tuntia. Sekoita sorbettia voimakkaasti sähkövatkaimella 4-5 kertaa jäätymisen kahden ensimmäisen tunnin aikana, jotta siitä tulee kuohkeaa.
  4. Ota sorbetti noin 10 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Pyöräytä siitä palloja tarjoilumaljoihin.

Kommentit (0)