Resepti Tuomas Meriluoto Kuva Sami Repo
Koristele pannacotta tuoreilla marjoilla ja yrteillä.
Koristele pannacotta tuoreilla marjoilla ja yrteillä.

Tee pannacotta jääkaappiin odottamaan ja koristele juuri ennen tarjoilua.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + yön yli hyytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Pannacotta ja hillo

Ainekset

3
liivatelehteä
7 ½
dl
kuohukermaa
1-2
vaniljatankoa
¾
dl
sokeria
Ronski hillo
noin 3
dl
mustikoita
noin ½
l
mansikoita
(sokeria)
muutamia mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet väljään, kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi.
  2. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisältö pieneen kattilaan. Laita myös tanko mukaan. Lisää joukkoon kerma ja sokeri. Keitä hiljalleen noin vartti. Poista vaniljatanko.
  3. Lisää joukkoon liotetut, puristellut liivatteet. Sekoita, kunnes liivate on sulanut kermaseokseen.
  4. Annostele seos kuuteen pieneen tai yhteen isoon uunivuokaan. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia tai yön yli.
  5. Viipaloi mansikat ja yhdistä ne mustikoiden kanssa. Makeuta halutessasi ripauksella sokeria.
  6. Lusikoi seos jälkiruokien päälle. Koristele mintunlehdin.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Marjasalaatti ja valkosuklaamousse

Ainekset

Marjasalaatti
5
dl
vadelmia
5
dl
boysenmarjoja
dl
lakkoja
Liemi
2
dl
vettä
1
dl
sokeria
Valkosuklaamousse
4
dl
kermaa
200
g
valkosuklaata
2
prk (à 200 g)
maustettua sitruunarahkaa

Työvaiheet

Marjasalaatti

  1. Keitä sokeriliemi. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää joukkoon sokeri. Anna hautua kunnes sokeri on liuennut. Jäähdytä.
  2. Sekoita jäiset marjat kulhossa ja annostele ennen ruokailua maljoihin. Kaada jokaiseen maljaan sokerilientä makeuttamaan marjoja.

Valkosuklaamousse

  1. Mittaa kattilaan 2 dl kermaa ja lohko joukkoon valkosuklaa. Sulata suklaa tasaiseksi samalla sekoittaen.
  2. Vaahdota loppu kermavaahto ja lisää sitruunarahkan kanssa kuohkeasti jäähtyneen sulan suklaan joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukkainen hedelmä-tyrnisalaatti

Ainekset

8
kypsää, kiinteää luumua
4
kypsää, kiinteää nektariinia
1
pss (200 g)
pakastemustaherukoita
1
dl
tyrnihyytelöä tai pakastetyrnisurvosta
1-1½
dl
sokeria
1
dl
vettä
1
kanelitanko
rkl
sitruunamehua
(50
g
kokonaisia pakastetyrnimarjoja)
Tarjoiluun
esimerkiksi vaniljakastiketta

Työvaiheet

  1. Leikkaa pestyt luumut ja nektariinit ohuiksi paloiksi.
  2. Pane pannulle mustaherukat, tyrnihyytelö tai -survos ja hyytelön lisäksi noin desi, survoksen lisäksi noin puolitoista desiä sokeria, vesi, kanelitanko ja sitruunamehu.
  3. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta sivuun ja lisää luumu- ja nektariinipalat ja halutessasi kokonaiset tyrnimarjat.
  4. Jäähdytä ja poista kanelitanko. Tarjoa esimerkiksi vaahdotetun vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.
Hittilettu svengaa yhä ja saa uutta makua omenasta ja kanelista.

Jos et vielä kokeillut banaanilettuja, paista ja ylläty. Ei jauhoja tai voita, vain kananmunaa ja hedelmiä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
30 min + marjojen marinointi
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-omenaletut ja mausteinen marjasalaatti

Ainekset

2
munaa
1
kypsä banaani
1
vihreä omena
½
tl
kanelia
Paistamiseen
kookos- tai rypsiöljyä
Mausteinen marjasalaatti
1
dl
vettä
1
dl
sokeria
pieni pala inkivääriä
½
vaniljatanko
1
dl
pakastemustikoita
1
dl
pakastemansikoita
1
dl
pakastevadelmia
Lisäksi
turkkilaista jogurttia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Sekoita munista ja banaanista sauvasekoittimella tasainen massa.
  2. Raasta pesty omena tai leikkaa pieniksi kuutioiksi. Lisää taikinaan ja mausta kanelilla.
  3. Paista letut molemmin puolin lettupannulla öljyssä miedolla lämmöllä.
  4. Tee sokeriliemi. Laita kattilaan vesi, sokeri ja kuorittu inkivääri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sisus kattilaan. Lisää myös tanko.
  5. Keitä lientä ilman kantta, kunnes sokeri sulaa ja liemi paksuuntuu. Anna jäähtyä. Ota inkivääri ja vaniljatanko pois.
  6. Kaada liemi jäisten marjojen päälle. Anna marjojen sulaa ja marinoitua jääkaapissa.
  7. Sekoita jogurtin joukkoon limetin hienoksi raastettu kuori ja mehu. Tarjoa lettujen ja marjojen kanssa.

Vinkki! Käytä kotimaisia pakastemarjoja, sillä ulkomaiset marjat pitää kuumentaa ennen käyttöä. Mustunut, ylikypsä banaani sopii taikinaan, sillä se antaa makeutta.

Kommentit (0)