Ohje: Kaisa Nieminen Kuva: Pia Inberg

Sorbetista tulee unelmaisen kuohkeaa, kun vatkaat sitä muutaman kerran pakastamisen aikana.

Annoksia
6-8 annosta
Valmistusaika
1 + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Raikas raparperi-mansikkasorbetti

Ainekset

1
dl
vettä
1
dl
sokeria
150
g
raparperia
200
g
mansikoita (tuoreita tai pakastimesta)
2
valkuaista

Työvaiheet

  1. Laita kattilaan vesi ja sokeri. Anna kiehahtaa niin, että sokeri sulaa.
  2. Pese ja kuori raparperit. Nuoria varsia ei tarvitse kuoria. Paloittele pieniksi paloiksi.
  3. Lisää raparperit kattilaan ja anna kiehua noin viisi minuuttia niin, että palat pehmenevät.
  4. Soseuta mansikat ja lisää raparperien joukkoon. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi. Kaada massa teräskulhoon, peitä ja pakasta noin tunnin ajan.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto kohmeisen massan joukkoon ja laita kulho takaisin pakastimeen.
  6. Sekoita massaa ensimmäisen kahden tunnin aikana muutaman kerran. Ota annos vähän ennen tarjoilua huoneenlämpöön pehmenemään.

Vinkki: Voit tehdä sorbetin myös jäätelökoneella!

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Viinirypäleet näyttävät komeilta, kun ne on paahdettu terttuina. Rypäleet voi myös irrotella rangasta ennen paahtoa, jolloin jälkiruokaa on helpompi annostella ja syödä.
Viinirypäleet näyttävät komeilta, kun ne on paahdettu terttuina. Rypäleet voi myös irrotella rangasta ennen paahtoa, jolloin jälkiruokaa on helpompi annostella ja syödä.

Uuniomenoiden rikkaampi versio paistetaan uunipellillä. Piirakan maku on tasapainossa, kun sen pinnalla kaveeraavat hapan ja makea.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen omenapaistos

Ainekset

4
omenaa
6
luumua
150
g
tummia viinirypäleitä
1
dl
karpaloita
1
dl
juoksevaa hunajaa
1
tl
kanelia
1 ½
dl
hasselpähkinöitä
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä tai mascarponejuustoa

Työvaiheet

  1. Lohko omenat. Puolita luumut ja poista kivet. Huuhdo viinirypäleet terttuina. Laita kaikki ainekset uunivuokaan.
  2. Valuta päälle hunaja ja ripottele kaneli. Rouhi hasselpähkinöitä kevyesti ja ripottele ne hedelmille.
  3. Paista hedelmiä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne näyttävät paahtuneilta ja niistä irtoaa hieman nestettä.
  4. Tarjoa hedelmät vaniljajäätelön, mascarpone- tai ricotta-juuston kera.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa eväät ja lähde retkelle! Makeannälkään popsitaan purkista kurpitsakerrosherkut.
Pakkaa eväät ja lähde retkelle! Makeannälkään popsitaan purkista kurpitsakerrosherkut.

Mausteinen kurpitsasose ja vaniljavanukas täydentävät ihanasti toisiaan. Purkkiin koottu jälkiruoka säilyy hyvänä pari tuntia.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsa-vaniljaherkku

Ainekset

1
myskikurpitsa tai 1–2 dl valmista kurpitsasosetta
ripaus suolaa
½
tl
kanelia
1
rkl
hunajaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus vaniljaa
¼
tl
neilikkaa
1
dl
vaniljavanukasta
1
dl
rapeaa mysliä

Työvaiheet

  1. Kuori, pilko ja keitä kurpitsapalat kattilassa niukassa vedessä pehmeiksi. Jäähdytä hetki.
  2. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella. Mausta sose.
  3. Kokoa jälkiruoka kerroksittain neljään noin desilitran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin. Laita pohjalle mysliä, sen päälle vanukaskerros, sitten mysliä ja kurpitsasosetta. Tee päällimmäinen kerros myslistä.

Tee jälkiruoka korkeintaan kaksi tuntia ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.

Kuorineen raastettu kesäkurpitsa antaa väriä ja makua. Myös vanha tuttu porkkanaraaste toimii.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-siemenkakku

Ainekset

1
kesäkurpitsa
3
munaa
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1 ½
tl
jauhettua kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kardemummaa
1 ½
dl
rypsiöljyä
Täyte
1
prk (200 g)
appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
2
dl
paksua maustamatonta jugurttia
½
sitruunan kuori
2
rkl
tomusokeria
Päälle
kesäkurpitsan, pinjan- ja auringonkukansiemeniä
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Pese kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kesäkurpitsaraaste sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mausteet. Lisää öljy.
  4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun suorakulmaiseen leipävuokaan.
  5. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsää. Anna kakun jäähtyä ja kumoa alustalle.
  6. Tee täyte. Sekoita notkistetun tuorejuuston joukkoon jugurtti. Mausta sitruunankuorella ja tomusokerilla. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.
  7. Levitä täyte jäähtyneen kakun päälle. Koristele siemenillä ja rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Resepti Annukka Korpinen-Kass ja Micke Kass Kuva Juha Salminen
Valmis brûlée säilyy jääkaapissa pari päivää. Karamellisoi pinta juuri ennen tarjoilua. Ohje on Ruokatorstain kesä -kirjasta.
Valmis brûlée säilyy jääkaapissa pari päivää. Karamellisoi pinta juuri ennen tarjoilua. Ohje on Ruokatorstain kesä -kirjasta.

Crème brulée on luottojälkkäri. Polttolamppu tekee aina vaikutuksen vieraisiin.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
1 t 30 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Rosmariininen crème brûlée

Ainekset

½
dl (45 g)
sokeria
2
dl
kuohukermaa
2
dl
maitoa
1
rosmariinin oksa
4
keltuaista
Karamellisointiin
4
tl
tummaa hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa sokeri kattilaan ja anna sen sulaa. Sekoita heiluttelemalla kattilaa, mutta älä hämmennä.
  2. Lisää sulaneen sokerin joukkoon kerma, maito ja rosmariinin oksa. Tässä vaiheessa sokeri hieman kovettuu, joten jatka kuumentamista, kunnes sokeri liukenee nesteeseen. Ota kattila liedeltä ja anna vanukasmassan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Riko keltuaisten rakenne kulhossa. Siivilöi joukkoon vanukasmassa. Sekoita hyvin. Kaada seos neljään uuninkestävään annosvuokaan.
  4. Kypsennä 100-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes vanukkaat ovat hyytyneet mutta vielä pehmeitä. Anna jäähtyä. Peitä vuoat kelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
  5. Ripottele vanukkaiden pinnalle tummaa ruokosokeria. Karamellisoi pinta kaasupolttimella tai sulata sokeri nopeasti kuuman uunin grillivastuksen alla.

Kommentit (0)