Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Coleslaw tuo ateriaan rapsakkuutta.
Coleslaw tuo ateriaan rapsakkuutta.

Kaali sopii myös joulupöytään.

Annoksia
4-6 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Karpaloinen omena-coleslaw

Ainekset

250
g
valkokaalia
1
iso hapan omena
2
rkl
sitruunan mehua
4-5
kuivattua, pehmeää, kivetöntä taatelia
1
dl
kuivattuja karpaloita
½
dl
korintteja
1 ½
dl
majoneesia (esim. Heinz)
2-3
rkl
kuohukermaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi kulhoon. Viipaloi omena ohueksi joukkoon. Purista sitruunan mehu päälle.
  2. Viipaloi taatelit joukkoon. Lisää karpalot ja korintit.
  3. Yhdistä majoneesi ja kerma kupissa ja sekoita salaattiin. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Tabboulehin voi valmistaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Tabboulehin voi valmistaa jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tabbouleh-salaatin kesäversio syntyy ohrahelmistä ja tuoreista yrteistä. Ruokaisa salaatti sopii minkä vain kesäruuan pariksi.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Ohratabbouleh

Ainekset

3
dl
ohrahelmiä (Torino)
1½ l vettä ja 1 tl suolaa keittämiseen
1
dl
siemensekoitusta
1
ruukku
tilliä
1
ruukku
minttua
1
ruukku
ruohosipulia
½
dl
rypsiöljyä
½
dl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Päälle
tuoreita yrttejä ja siemensekoitusta

Työvaiheet

  1. Keitä ohrahelmet kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan eli noin 15 minuuttia. Valuta ohra siivilässä, huuhdo kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kumoa kulhoon.
  2. Paahda siemensekoitus kevyesti kuivalla valurautapannulla. Anna jäähtyä.
  3. Hienonna yrtit, mutta säästä pari oksaa koristeluun. Lisää ohran joukkoon.
  4. Lisää siemenet, öljy, sitruunamehu ja -kuoriraaste sekä suola ja pippuri ohran joukkoon. Kauho sekaisin. Anna maustua jääkaapissa noin tunti. Viimeistele yrteillä ja siemensekoituksella.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.
Käytä koristeluun vain kukkia, joiden myrkyttömyydestä olet varma. Voit myös suojata varret foliolla.

Kun hienostunut ja hillitty ruusu kohtaa kirpeän raparperin, lopputulos on suurta makujuhlaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
2 t + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteeniton ruusu-raparperikakku

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
maissitärkkelystä
1
dl
hienojakoisia riisijauhoja (Risenta)
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja
Raparperi-ruusutäyte
200
g
raparperia
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
prk (120 g)
ruusunterälehtihilloa (Finnish Plant)
Vaniljavaahto
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
2
rkl
vaniljakreemijauhetta (Milletti)
Pinnalle
2
prk (à 2½ dl)
vaahtoutuvaa kasvirasvavalmistetta (Flora Vispi)
3
rkl
vaniljakreemijauhetta
1
rkl
sokeria
tippa punaista geeliväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti käännellen tasaiseksi.
  2. Voitele ja korppujauhota 2 litran vetoinen, tasapohjainen vuoka (halkaisija 20 cm). Levitä taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkupohjaa 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia.
  3. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista raparperitäyte. Puhdista, kuori ja paloittele raparperit. Kumoa ne kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Keitä ilman kantta pari minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmeitä mutta vielä napakoita. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä. Valuta raparperit siivilässä toisen astian päällä. Säilytä myös liemi.
  5. Yhdistä valutetut raparperit ja ruusuhillo.
  6. Vatkaa kermavalmiste kuohkeaksi ja paksuksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan.
  7. Leikkaa pohja sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Nosta alin levy tarjoiluvadille. Asettele vadin reunoille leivinpaperisuikaleet, jotka voit vetäistä kakun alta pois ennen viimeistelyä.
  8. Levitä alimman levyn päälle puolet ruusu-raparperitäytteestä ja vaniljavaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy ja täytä samoin. Nosta pinnalle päällimmäinen kakkulevy. Sivele halutessasi kevyesti raparperien keittämisestä irronneella liemellä.
  9. Peitä kakku kelmulla ja nosta tarvittaessa päälle kevyt leikkuulauta tasaamaan pintaa. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa ainakin kaksi tuntia.
  10. Vatkaa pinnalle tuleva kermavalmiste kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vatkaamisen aikana vaniljakreemijauhe yksi lusikallinen kerrallaan. Mausta sokerilla.
  11. Levitä ohut kerros vaahtoa kakun päälle ja reunoille.
  12. Kiinnitä pursotinpussiin iso tähtitylla. Kaunein pursotus tulee tyllalla, jonka sakarat ovat suljetut eivätkä avonaiset.
  13. Vedä pieni määrä punaista geeliväriä veitsellä ohuiksi, huolimattomiksi viiruiksi pussin sisälaidoille. Varo laittamasta liikaa väriä, sillä hento sävytys toimii ruusukuviossa parhaiten. Lusikoi vaahto pursotuspussiin.
  14. Pursota isoja ruusuja kakun reunoille ja päälle: Aloita pursottaminen kuvion keskeltä, jolloin kuvion ulkoreunat jäävät koholle. Täytä aukot pursottamalla pieniä ruusukkeita.
  15. Säilytä kakku jääkaapissa kuvun alla.

Vinkkejä!

Ruusu-raparperikakun pohjat voi leipoa kaksi päivää etukäteen. Säilytä ne leivinpaperilla ja -liinalla peitettynä huoneenlämmössä. Kakku kannattaa täyttää päivää ja kuorruttaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (1)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.
Rapea kukkakaali-sillisalaatti on uusien perunoiden uusin ystävä.

Lepytä silli kermaisella sitruunakastikkeella ja kokoa salaatti kukkakaalista, retiiseistä ja punasipulista.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Silli-kukkakaalisalaatti

Ainekset

1
pkt (150 g)
kevytsuolattuja sillifileitä (ruodottomia)
1
pieni (400 g)
kukkakaali
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
(puna)sipulia varsineen
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
hunajaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja kuivaa sillifileet talouspaperiin. Paloittele pieniksi kuutioiksi.
  2. Huuhdo kasvikset. Viipaloi kukkakaali ja leikkaa viipaleet veitsellä muruiksi. Puolita ja viipaloi retiisit. Hienonna sipulit varsineen.
  3. Sekoita ranskankerma, sinappi, sitruunamehu, hunaja ja mustapippuri kulhossa. Lisää sillit ja hienonnetut kasvikset. Sekoita. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia, niin maut tasoittuvat mutta kukkakaali on vielä rapeaa.

Vinkki!  Jos pidät mehevästä salaatista, voit tehdä sen päivää aiemmin jääkaappiin. Sillin suolaisuus imee kasviksista nestettä, jolloin kukkakaalit pehmenevät ja kastike löystyy.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Herkkä perhospasta sopii juhlaan.
Herkkä perhospasta sopii juhlaan.

Paahtaminen nostaa parsan ja fetan maut uusiin korkeuksiin ja saa makaronisalaatin maistumaan täysin uudelta. Salaatti kestää hyvin jääkaapissa yhden yön.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu parsa-pastasalaatti

Ainekset

Paahdetut parsat
1
pkt (500 g)
vihreitä parsoja
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria
2
tl
(ruokokide)sokeria
½
tl
suolaa
2
pkt (à 200 g)
aitoa fetajuustoa
1
dl
siemensekoitusta
Pastapohja
1
pkt (500 g)
pastaperhosia (farfalle)
vettä ja suolaa keittämiseen
½
dl
sitruunamehua
½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
ruukku
tuoretta oreganoa
2-3
vartta (50 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Valmistele ensin parsat. Puhdista ne ja napsauta tyvestä kuiva pala pois. Paloittele parsat kolmeen osaan.
  2. Sekoita kulhossa öljy, mustapippuri, sokeri ja suola. Pyöräytä parsat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Valuta feta ja murenna se parsojen lomaan. Ripottele päälle siemenet.
  3. Paahda parsoja ja fetaa 250-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Jäähdytä vetäisemällä parsat leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle. Jos parsat unohtuvat liian pitkäksi aikaa kuumalle pellille, ne menettävät värinsä.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja jäähdytä se kylmän, juoksevan veden alla. Valuta hyvin ja kumoa pasta kulhoon. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, suola ja pippuri.
  5. Hienonna oregano ja kevätsipuli. Lisää ne pastan joukkoon. Kumoa joukkoon jäähtyneet fetat ja parsat, mutta säästä osa salaatin pinnalle. Pyöräytä sekaisin. Säilytä jääkaapissa tarjoiluun saakka.
  6. Kumoa salaatti tarjoiluvadille. Ripottele päälle loput fetat ja parsat sekä tuoreita yrttejä.

Vinkki! Voit tehdä salaatin valmiiksi juhlapäivän aamuna tai edellisenä iltana.

Kommentit (0)