Teksti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen

Viinimarjat kypsyvät ja kirsikat punertuvat kovaa kyytiä. Toteuta unelmasi oman marjamehun keittämisestä näitä ohjeita seuraten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mehun keittäminen on helppoa - katso selkeä ohje

Ainekset

1.5
kg
kirsikoita (happamia)
1
kg
omenoita
1
kg
punaherukoita (tai mansikoita, vadelmia, mustikoita)
1
kg
(tai maun mukaan) sokeria

Työvaiheet

  1. Huuhdo ja puhdista marjat ja hedelmät. Voit sekoittaa samaan mehuun useampia eri lajeja.

  2. Täytä mehustimen alaosa vedellä.

  3. Nosta mehumaija liedelle kuumenemaan.

  4. Pane mehumaijan rei'itettyyn osaan marjat, pilkotut omenat tai kirsikat ja sokeri kerroksittain niin, että alimmaiseen ja päällimmäiseen kerrokseen tulee marjoja tai muuta mehustamaasi. Sulje kansi.

  5. Anna pohjakattilassa olevan veden kiehua koko mehustamisen ajan.

  6. Valuta noin 20 minuutin kuluttua keräysastiaan ensimmäinen neste-erä. Kaada se takaisin marjojen päälle.

  7. Mehusta marjoja vielä noin 40 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet.

  8. Valuta mehu kookkaaseen kattilaan ja sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

  9. Pullota mehu puhtaisiin pulloihin niin, että pullot täyttyvät kaulaa myöten. Sulje ne heti puhtailla korkeilla. Kun mehu jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö.

  10. Nosta jäähtyneet pullot viileään ja pimeään säilytystä varten. Voit myös pakastaa mehun jäähtyneenä rasioissa. Muista jättää rasioihin laajenemisvara.

Vinkki! Jos marjamehu hyytyy pullojen sisään, syy voi olla liian pitkä keittoaika, liian pieni veden määrä tai liian pektiinipitoiset marjat. Hyytyneen mehun saat pulloista ulos kuumentamalla niitä kuumassa vedessä.

Kumoa kuumennettu mehu pulloista kattilaan ja lisää sekaan noin neljä desilitraa vettä mehulitraa kohti. Lisää myös hiukan säilöntäainetta ja anna kiehahtaa sekoittaen. Pullota mehu uudelleen kuumana.

Kommentit (1)

Maija mummeli

Kiehautan mehun sokerin kanssa ennen pullottamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa juhla-aterian.
Malja meille! Raikas aperitiivi aloittaa juhla-aterian.

Pyöräytä hillabellinit sekaisin juuri ennen tarjoamista, niin saat niihin kauniin sakeuden ja kuohut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Hillabellini

Ainekset

Hillapyree
250
g
hilloja (pakaste)
½
dl
sokeria
Juomaan
1
pl (75 cl)
proseccoa
1
dl
hilloja (pakaste)

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hillapyree. Mittaa hillat ja sokeri kattilaan. Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia.
  2. Kaada seos astian päälle nostettuun siivilään. Purista hillat siivilän läpi lusikalla ja pyörittele seosta, kunnes siivilään jäävät vain siemenet. Jäähdytä ja viilennä hillapyree jääkaapissa.
  3. Mittaa hillapyree kuohuviinilasien pohjalle. Kaada päälle jääkaappikylmä prosecco. Sekoita kevyesti. Pudota pohjalle muutama jäinen hilla jääpalaksi.
  4. Tarjoa aperitiivina.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Piia Arnould
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.

Perinteinen punaviiniglögi maistuu joululta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaviiniglögi

Ainekset

1
plo
punaviiniä
2
dl
appelsiinimehua
4
dl
vettä
2
dl
muskovadosokeria
8
kpl
kardemumman siemeniä
3
kanelitankoa
8
kpl
neilikkaa
appelsiinin kuorta
Lisäksi
sideharsoa
narua

Työvaiheet

  1. Kuumenna punaviini kattilassa. Älä keitä. Lisää appelsiinimehu, vesi ja sokeri.
  2. Kiedo mausteet sideharsoon ja lisää narulla kiedottu pussukka maustamaan juoma. Hauduta vähintään 30 minuuttia.

Vinkki! Tumma muskovadosokeri antaa glögille täyteläisen maun. Voit kokeilla myös fariinisokeria.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.

Flunssan on turha yrittää hiipiä kimppuun, kun päivä alkaa appelsiinilla, tyrnillä ja inkiväärillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-porkkanajuoma

Ainekset

2
appelsiinia
1
verigreippi
30
g
inkivääriä
½
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500 ml)
porkkanamehua (esim. Biotta)
½
litraa jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.

Kylmään veteen uutettu kahvi on riittoisaa ja se säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää. Sekoita omia kahvijuomia pieniin pulloihin yhdistämällä yksi osa kahvia ja kaksi tai kolme osaa maitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)