OHJE Riikka Kaila KUVA Panu Pälviä

Kaksi supersankaria, mustaherukka ja inkivääri, yhdistävät voimansa flunssaa vastaan.

Annoksia
2 litraa
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustaherukka-inkiväärimehu

Ainekset

4
l
(2 kg) mustaherukoita
1
iso pala
(100–150 g) inkivääriä
2
l
vettä
6-7
dl
(ruoko)sokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja huuhtele marjat. Kuori ja viipaloi inkivääri. Voit säästää pienen palan pullotusta varten.
  2. Yhdistä kattilassa vesi, marjat ja inkivääri.
  3. Keitä hiljalleen kannen alla 15 minuuttia. Voit pusertaa marjoja kattilan reunoja vasten keittämisen aikana.
  4. Siivilöi mehu tiheän siivilän tai kaksinkertaisen harsokankaan läpi. Jos haluat kirkkaamman mehun, käytä harsokangasta.
  5. Kaada mehu takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta ja kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.
  6. Pullota mehu huolellisesti pestyihin ja desinfioituihin lasipulloihin ja sulje korkit. Säilytä mehupullot kylmässä.

Vinkki! Jos haluat mehuun reippaasti inkiväärin makua, lisää pulloihin vielä muutama ohut siivu tuoretta inkivääriä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.

Flunssan on turha yrittää hiipiä kimppuun, kun päivä alkaa appelsiinilla, tyrnillä ja inkiväärillä.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-porkkanajuoma

Ainekset

2
appelsiinia
1
verigreippi
30
g
inkivääriä
½
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500 ml)
porkkanamehua (esim. Biotta)
½
litraa jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.

Kylmään veteen uutettu kahvi on riittoisaa ja se säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää. Sekoita omia kahvijuomia pieniin pulloihin yhdistämällä yksi osa kahvia ja kaksi tai kolme osaa maitoa.

Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.
Ruusunmarja antaa värin lisäksi omenahillolle ison tujauksen C-vitamiinia.

Ruusunmarjojen puhdistaminen vie paljon aikaa, mutta vaiva kannattaa. Jo pieni määrä upeaa ruusunmarjaa tuo mahtavan lisän omenahillon makuun.

Annoksia
5 dl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarja-omenahillo

Ainekset

5
dl
siemenistä puhdistettuja ruusunmarjoja eli kiulukoita
10
dl
omenalohkoja
2
dl
vettä
2
dl
hillosokeria

Työvaiheet

  1. Huuhtele ruusunmarjat, poista kannat ja tupsut. Halkaise. Poista siemenet pikkulusikan varrella.
  2. Pese ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria, riittää kun poistaa siemenkodat.
  3. Laita ruusunmarjat, omenat ja vesi kattilaan ja anna kiehua sen aikaa kunnes marjat ja omenat ovat pehmenneet. Aikaa tähän menee 20–40 minuuttia.
  4. Soseuta sauvasekoittimella kattilassa sileäksi.
  5. Lisää sokeri soseeseen ja kiehauta. Anna kiehua pari minuuttia.
  6. Purkita hillo puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Sami Repo
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.
Herukan ja mintun lehdistä puristetaan kaikki maukas mehu talteen.

Loppukesän raparperit sopivat hyvin mehuun. Mustaherukan lehdet ja minttu maustavat maukkaan mehun Louhisaaren juoman tapaan. Herukanlehtijuoma laimennetaan janon sammuttajaksi kuplavedellä tai kuohujuomalla.

Annoksia
3 litraa
Valmistusaika
12 tuntia
Vaikeustaso
Helppo

Herukanlehti-raparperimehu

Ainekset

2
litraa
mustaherukan lehtiä
2
ruukkua
minttua
½
litraa
raparperia
3
litraa
vettä
rkl
sitruunahappoa
3
dl
sokeria
Lisäksi
iso pala harsokangasta

Työvaiheet

  1. Huuhtele mustaherukan ja mintun lehdet. Pilko raparperit. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää mustaherukan lehdet, minttu ja raparperit. Sekoita joukkoon sitruunahappo. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä 12 tuntia huoneenlämmössä.
  2. Laita puhdas harsokangas isoon siivilään ja siivilä kulhon tai kattilan päälle. Siivilöi lehdet ja raparperit pois juomasta. Purista varovasti kaikki irtoava neste talteen. Sekoita sokeri nesteen joukkoon, kunnes se liukenee.
  3. Desinfioi lasipullot ja korkit. Pullota juoma lämpimiin pulloihin ja sulje korkit. Säilytä juoma jääkaapissa.

Kommentit (1)

H. Y. Genius

Sormuksen ja kynsien pesu... Käsihygienia kohillaan. Hygieniapassi ilmeiseti suorittamatta ja jää... Miten tällaisia saastakäpäliä päästetään keittiöhommiin... :-(