OHJE Riikka Kaila KUVA Panu Pälviä

Kaksi supersankaria, mustaherukka ja inkivääri, yhdistävät voimansa flunssaa vastaan.

Annoksia
2 litraa
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mustaherukka-inkiväärimehu

Ainekset

4
l
(2 kg) mustaherukoita
1
iso pala
(100–150 g) inkivääriä
2
l
vettä
6-7
dl
(ruoko)sokeria

Työvaiheet

  1. Puhdista ja huuhtele marjat. Kuori ja viipaloi inkivääri. Voit säästää pienen palan pullotusta varten.
  2. Yhdistä kattilassa vesi, marjat ja inkivääri.
  3. Keitä hiljalleen kannen alla 15 minuuttia. Voit pusertaa marjoja kattilan reunoja vasten keittämisen aikana.
  4. Siivilöi mehu tiheän siivilän tai kaksinkertaisen harsokankaan läpi. Jos haluat kirkkaamman mehun, käytä harsokangasta.
  5. Kaada mehu takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon sokeri. Kiehauta ja kuori pois pinnalle muodostuva vaahto.
  6. Pullota mehu huolellisesti pestyihin ja desinfioituihin lasipulloihin ja sulje korkit. Säilytä mehupullot kylmässä.

Vinkki! Jos haluat mehuun reippaasti inkiväärin makua, lisää pulloihin vielä muutama ohut siivu tuoretta inkivääriä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.

Raikas tyrnilassi on mainio välipala. Ja terveellinenkin, sillä C-vitamiinia tyrnissä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnilassi

Ainekset

½
l
vaniljajugurttia
2
dl
laimentamatonta tyrnimehua
¾
dl
juoksevaa hunajaa
tyrnimarjoja
jäitä

Työvaiheet

  1. Sekoita vaniljajogurtti, tyrnimehu ja juokseva hunaja tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa.
  2. Annostele laseihin ja halutessasi lisää joukkoon jäitä ja koristeeksi marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Sari Jauhiainen Kuva Jukka Rapo
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.
Rakkaushillossa maistuu parisuhteen kirjo.

Rakkaushillo saa makeutta mansikasta ja tulisuutta cayennesta. 

Tämän hillon on kehittänyt KK:n lukija Sari. Hän kertoo hillon syntytarinasta näin:

"Ensimmäisen hilloni tein viime syksynä. Tykkään kokeilla enkä yleensä käytä reseptejä tai kirjoita mittoja ylös. Myös Rakkaushillo syntyi kokeilemalla. Tein sitä ensi kerran ystävieni häihin lahjaksi....

Annoksia
1 litra
Vaikeustaso
Helppo

Rakkaushillo

Ainekset

800
g
raparperia
600
g
vadelmia
600
g
mansikoita
1
dl
vettä
1
kg
hillosokeria
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
½-1
tl
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Paloittele raparperit sentin paloiksi ja pilko marjat.
  2. Kiehauta vesi ja lisää raparperit ja marjat kattilaan. Keitä, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. 
  3. Lisää hillosokeri ja mausteet kattilaan ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 10–15 minuuttia.
  4. Soseuta hillo puunuijalla tai sauvasekoittimella siten, että hilloon jää vielä sattumia.
  5. Nosta hillo liedeltä ja anna jäähtyä 30 minuuttia.
  6. Purkita hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin.
  7. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Rakkaushillo sopii erinomaisesti lettujen, pannarin ja jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Lämpimän punainen tervetuliaisjuoma aloittaa yhteisen aterian.

Vaikeustaso
Helppo

Kirsikkainen alkujuoma

Ainekset

vajaa 2
rkl
vahvaa kirsikkamehua
jääpaloja
limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä
(vaaleaa siirappia)
Koristeluun
esimerkiksi syötäviä kukkia, tuoreita kirsikoita tai mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee juoma korkeaan kuohuviinilasiin. Kaada pohjalle vajaa pari ruokalusikallista vahvaa kirsikkamehua ja pudota joukkon pari pientä jääpalaa.
  2. Kaada lasi täyteen limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä ja mausta makusi mukaan vaalealla siirapilla.
  3. Koristele juoma esimerkiksi syötävillä kukilla, tuoreilla kirsikoilla tai mintunlehdillä.
  4. Tarjoa heti!

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen

Siman voi maustaa vaikkapa inkiväärillä.

Siman tyyppisellä juomalla on pitkä historia; sitä hörpittiin Pohjolassa jo viikinkiaikoina. Simaa juodaan erityisesti Ruotsissa ja Suomessa. Ruotsalaisessa versiossa on yleensä alkoholia, kun taas suomalainen sima sopii myös lasten juhlajuomaksi.

Simaa on helppo ja hauska tehdä, sillä se...

Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen vappusima saa potkua inkivääristä

Ainekset

4
l
vettä
½
dl
tuoretta inkivääriä lastuina
250
g
taloussokeria
250
g
fariinisokeria
½
dl
siirappia
1
iso sitruuna tai 3 limettiä
¼
tl
hiivaa

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääripala ja leikkaa se lastuiksi, viipaloi sitruunat tai limetit. Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa ja lisää joukkoon lastut, sokerit ja siirappi.
  2. Lisää loppu, kraanakylmä vesi sekä sitruuna- tai limettiviipaleet. Sekoita ja jäähdytä haaleaksi. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää lopuksi siman sekaan. Sekoita vielä kerran.
  3. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi juoma ja pullota puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
  4. Siirrä pullot viileään paikkaan ja anna siman valmistua viileässä 3–4 vuorokautta. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Kommentit (0)