Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
1
Vaikeustaso
Helppo

Passio-mangococktail

Ainekset

4
cl
vodkaa
2
rkl
passio fruit & mangosorbettia (Mövenpick)
1
tl
sitruunamehua
2
rkl
tai maun mukaan sokerilientä
Koristeluun
muutama
mintun oksa

Työvaiheet

  1. Mittaa vodka, sorbetti, sitruunamehu ja sokeriliemi tehosekoittimeen. Pyöräytä tasaiseksi juomaksi. Kaada juoma cocktaillasiin ja koristele mintulla. Tarjoile heti.

Sokeriliemen valmistus: Mittaa saman verran sokeria ja vettä kattilaan. Lämmitä sekoittaen, kunnes sokeri sulaa. Ota pois hellalta ja anna jäähtyä.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Piia Arnould
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.
Tiesitkö? Maustettu lämmin glühwein on peräisin 1600-luvun Saksasta. Glögi saapui Ruotsin kautta Suomeen 1900-luvun alussa.

Perinteinen punaviiniglögi maistuu joululta.

Annoksia
8
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaviiniglögi

Ainekset

1
plo
punaviiniä
2
dl
appelsiinimehua
4
dl
vettä
2
dl
muskovadosokeria
8
kpl
kardemumman siemeniä
3
kanelitankoa
8
kpl
neilikkaa
appelsiinin kuorta
Lisäksi
sideharsoa
narua

Työvaiheet

  1. Kuumenna punaviini kattilassa. Älä keitä. Lisää appelsiinimehu, vesi ja sokeri.
  2. Kiedo mausteet sideharsoon ja lisää narulla kiedottu pussukka maustamaan juoma. Hauduta vähintään 30 minuuttia.

Vinkki! Tumma muskovadosokeri antaa glögille täyteläisen maun. Voit kokeilla myös fariinisokeria.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.

Flunssan on turha yrittää hiipiä kimppuun, kun päivä alkaa appelsiinilla, tyrnillä ja inkiväärillä.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-porkkanajuoma

Ainekset

2
appelsiinia
1
verigreippi
30
g
inkivääriä
½
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500 ml)
porkkanamehua (esim. Biotta)
½
litraa jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.

Kylmään veteen uutettu kahvi on riittoisaa ja se säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää. Sekoita omia kahvijuomia pieniin pulloihin yhdistämällä yksi osa kahvia ja kaksi tai kolme osaa maitoa.

Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.

Mehumaijalla höyrystetty omenamehu vie aikaa eikä mehua välttämättä tule kovin paljon, mutta valmistaminen on helppoa.

Annoksia
1–2 l omenamehua
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Omenamehu mehumaijalla

Ainekset

4–6 kg
omenoita (määrä riippuu keittimen koosta)
(sokeria)

Työvaiheet

  1. Pese ja lohko omenat. Siemenkotia ei tarvitse poistaa, jos mäskiä ei aio käyttää esimerkiksi soseeseen.
  2. Täytä mehumaijan pohjakattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Nosta vesikattilan päälle keskiosa ja varmista, että letku on kunnolla kiinni. Nosta ylimmäiseksi siiviläosa ja täytä omenoilla. Jos sokeroit mehun tässä vaiheessa, lisää omenalohkot ja sokeri kerroksittain. Sokerin määrään vaikuttavat omenalajike ja omenien kypsyysaste.
  4. Keitä vettä ½–1 tuntia  kunnes mehu alkaa irrota hedelmistä. Kaada ensimmäinen valutettu mehu höyrystyvien omenoiden päälle. Tämä vauhdittaa mehun irtoamista. Uusia omenalohkoja voi lisätä jo painuneiden päälle.
  5. Valuta mehu kattilaan, sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai siirappia. Kuumenna mehu tällöin vielä kiehuvaksi.
  6. Kaada mehu pestyihin ja kuumennettuihin lasipulloihin.

Vinkkejä!

  • Tarkista, että alakattilassa on riittävästi kiehuvaa vettä.
  • Sokeroimaton mehu kannattaa pakastaa. 

Kommentit (0)