Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen

Siman voi maustaa vaikkapa inkiväärillä.

Siman tyyppisellä juomalla on pitkä historia; sitä hörpittiin Pohjolassa jo viikinkiaikoina. Simaa juodaan erityisesti Ruotsissa ja Suomessa. Ruotsalaisessa versiossa on yleensä alkoholia, kun taas suomalainen sima sopii myös lasten juhlajuomaksi.

Simaa on helppo ja hauska tehdä, sillä se valmistuu vähän kuin itsestään. Valmista tulee noin viidessä päivässä. Kun tarjoilet juoman, lisää joukkoon esimerkiksi tuoreita mansikoita tai vadelmia. Myös tuoreet sitruuna- ja limettiviipaleet näyttävät lasissa kivoilta.

Simaa voi myös muunnella eri makuiseksi. Kokeile vaikka raikasta inkiväärijuomaa!

Vaikeustaso
Helppo

Perinteinen vappusima saa potkua inkivääristä

Ainekset

4
l
vettä
½
dl
tuoretta inkivääriä lastuina
250
g
taloussokeria
250
g
fariinisokeria
½
dl
siirappia
1
iso sitruuna tai 3 limettiä
¼
tl
hiivaa

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääripala ja leikkaa se lastuiksi, viipaloi sitruunat tai limetit. Kiehauta puolet vedestä isossa kattilassa ja lisää joukkoon lastut, sokerit ja siirappi.
  2. Lisää loppu, kraanakylmä vesi sekä sitruuna- tai limettiviipaleet. Sekoita ja jäähdytä haaleaksi. Liuota hiiva pieneen nestetilkkaan ja lisää lopuksi siman sekaan. Sekoita vielä kerran.
  3. Anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Siivilöi juoma ja pullota puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja muutama rusina.
  4. Siirrä pullot viileään paikkaan ja anna siman valmistua viileässä 3–4 vuorokautta. Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.
Maistuva, eksoottinen ja yltiöterveellinen. Sitä kaikkea on tyrni, tuo ulkonäöltään vaatimaton oranssi marja.

Raikas tyrnilassi on mainio välipala. Ja terveellinenkin, sillä C-vitamiinia tyrnissä on keskimäärin kymmenen kertaa enemmän kuin appelsiinissa.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnilassi

Ainekset

½
l
vaniljajugurttia
2
dl
laimentamatonta tyrnimehua
¾
dl
juoksevaa hunajaa
tyrnimarjoja
jäitä

Työvaiheet

  1. Sekoita vaniljajogurtti, tyrnimehu ja juokseva hunaja tasaiseksi juomaksi tehosekoittimessa.
  2. Annostele laseihin ja halutessasi lisää joukkoon jäitä ja koristeeksi marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Pia Inberg

Lämpimän punainen tervetuliaisjuoma aloittaa yhteisen aterian.

Vaikeustaso
Helppo

Kirsikkainen alkujuoma

Ainekset

vajaa 2
rkl
vahvaa kirsikkamehua
jääpaloja
limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä
(vaaleaa siirappia)
Koristeluun
esimerkiksi syötäviä kukkia, tuoreita kirsikoita tai mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Tee juoma korkeaan kuohuviinilasiin. Kaada pohjalle vajaa pari ruokalusikallista vahvaa kirsikkamehua ja pudota joukkon pari pientä jääpalaa.
  2. Kaada lasi täyteen limetillä maustettua kivennäisvettä tai kuivaa kuohuviiniä ja mausta makusi mukaan vaalealla siirapilla.
  3. Koristele juoma esimerkiksi syötävillä kukilla, tuoreilla kirsikoilla tai mintunlehdillä.
  4. Tarjoa heti!

Kommentit (0)

Resepti Annika Olmås Nordström Kuva Lieselotte Van Der Meijs

Kirpakka snapsi syntyy maustumalla viikon verran jääkaapissa.

Vaikeustaso
Helppo

Raparperisnapsi

Ainekset

3-5
cm:n
pala tuoretta inkivääriä
6
raparperinvartta
2
rkl
sokeria
1
l
kirkasta viinaa

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri. Pilko se ja raparperi. Laita raparperi, inkivääri ja sokeri hillopurkkiin, kaada päälle viina ja sulje purkki. Anna seistä jääkaapissa noin viikon ajan.
  2. Siivilöi raparperi ja suodata juoma suodatinpussin läpi. Tarjoile kylmänä.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen

Pirtelö surautetaan nopeasti valmiiksi tehosekoittimella.

Vaikeustaso
Helppo

Kookos-ananaspirtelö

Ainekset

¼
tuoretta ananasta
2
vaniljajäätelöpalloa
2
dl
kookoskermaa
1
dl
maitoa
Koristeeksi
ananasviipale
pilli

Työvaiheet

  1. Kuori ananas ja leikkaa kuutioiksi. Laita ananas, jäätelö ja kookoskerma tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi pirtelöksi.
  2. Ohenna maidolla. Koristele pitkä lasi ananasviipaleella. Nauti heti.

Kommentit (0)