Teksti Jenni Rinkinen Kuva iStockphoto
Terveellilnen yrttitee
Terveellilnen yrttitee

Valmista itse erilaisia teesekoituksia kuivatuista yrteistä ja kukista.

Tässä kaksi mainiota sekoitusehdotusta, joista iltahetkitee rauhoittaa ihanasti ennen unia ja paastotee auttaa poistamaan kehosta nesteitä. Ainekset ovat ohjeissa siinä järjestyksessä, että ensimmäistä  yrttiä on eniten, viimeistä vähiten. Maistamalla löytää itselle sopivimman sekoitussuhteen.

Vaikeustaso
Helppo

Sekoita itse yrttitee

Ainekset

Iltahetkitee sisältää
minttua
maitohorsman lehteä
sitruunamelissaa
voikukanlehteä
vuohenputkea
laventelia
ruusun terälehtiä
Paastotee sisältää
minttua
mustaherukan lehteä
mesiangervon lehteä
iisoppia
voikukanlehteä
koivunlehteä
puna-apilankukkaa
ruiskukkaa

Työvaiheet

  1. Käytä teehen 1 tl yrttejä 1 desilitraan vettä.
  2. Anna hautua 5–10 minuuttia.
  3. Mausta juoma tarvittaessa hunajalla.

Kuivata yrtit itse

Yrttien kuivaaminen onnistuu uunissa 30–35 asteen lämpötilassa. Kiertoilmauuniin voi laittaa yrttejä kolme ritilällilstä kerrallaan.

Murskaa yrtit pieneksi ja sekoita sopiviksi yhdistelmiksi.

Kokeile myös tuoretta 

Yrttitee onnistuu myös tuoreista kasveista. Kerää nippu mustaherukan, vadelman ja sitruunamelissa lehtiä ja laita ne kannun pohjalle. Kaada päälle kuumaa vettä ja hauduta. Samoista lehdistä irtoaa makua useamman haudutuksen ajan.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen
Talven hittijuoma on syntynyt: surauta piparit smoothieen
Talven hittijuoma on syntynyt: surauta piparit smoothieen
Annoksia
2

Piparismoothie

Ainekset

1
banaani
1
dl
maitoa
4-6
piparia
2
dl
turkkilaista jugurttia
ripaus
inkiväärijauhetta
1/4-½
tl
kanelia
5
jääkuutiota
(sokeria)

Työvaiheet

  1. Laita tehosekoittimeen kuorittu ja paloiteltu banaani, maito, murskatut piparit, jugurtti, mausteet ja jääkuutiot.
  2. Soseuta tasainen smoothie. Ohenna tarvittaessa maidolla.
  3. Tarkista maku ja lisää maun mukaan sokeria. Nauti heti.

Vinkki! Varo laittamasta joukkoon liikaa kanelia. Muuten smoothiesta voi tulla kitkerä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva iStockphoto

Raikas jugurttijuoma hillitsee chilin nostattamia lempeitä lieskoja.

Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mangolassi

Ainekset

2
mangoa
5
dl
maustamatonta jugurttia
kourallinen jäitä
½
tl
kardemummaa
2
tl
juoksevaa hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori mangot ja poista kivi. Paloittele hedelmäliha.
  2. Soseuta kaikki ainekset kulhossa tehosekoittimella tai sauvasekoittimella.

Kommentit (0)

Resepti Outi Väisänen Kuva Anna Huovinen

Raikas lemonade on ihanin hellejuoma ja oiva tapa käyttää pihan perän raparperit. Ei haittaa, vaikka varsi olisi jo hieman puinen, sillä raparperit keitetään siirapiksi. 

Annoksia
4 l
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-lemonade

Ainekset

3
dl
sitruunan mehua
3
l
jääkylmää vettä
Raparperisiirappi
5
dl
raparperia viipaleina
4
dl
vettä
3
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Keitä siirapin aineksia kattilassa 10–15 minuuttia. Jätä jäähtymään. Siivilöi mehu eli siirappi talteen. Jäljelle jäävän raparperisoseen voit tarjota vaikka jugurtin kanssa.
  2. Purista sitruunoiden mehu kulhoon. Lisää vesi ja siirappi. Pullota juoma ja laita jääkaappiin pariksi tunniksi. Tarjoa jäiden kera.

Vinkki! Keitä raparperisiirappia tuplasatsi ja lorauta myös kuohuviinin tai kuplaveden joukkoon.

Kommentit (0)

Resepti Raisa Laine Kuva Sami Repo

Raikas raparperishandy sopii suolaistenkin tarjottavien kaveriksi. Alkoholittomassa versiossa on oluen sijaan sitruunalimua.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Raparperituoremehu

Ainekset

2
l
raparperipaloja
3
dl
sokeria
1
(luomu)sitruunan kuori ja mehu
3
l
kiehuvaa vettä
Lisäksi
4
tkl
vaaleaa olutta, esim. lageria

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperit paloiksi isoon kulhoon tai ämpäriin ja mittaa joukkoon sokeri. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu ja lisää raparperipalojen joukkoon. Kaada päälle kiehuva vesi, jäähdytä ja anna tekeytyä kylmässä yhden vuorokauden ajan.
  2. Siivilöi mehu. 
  3. Sekoita shandy kannussa tai suoraan laseihin siten, että juomasta puolet on raparperimehua ja puolet olutta.
  4. Alkoholittoman version saat, kun korvaat oluen sitruunalimsalla.

Kommentit (0)