Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Jos pakkasesta löytyy jääpaloja, on kahviherkku melkein valmis. Voit maustaa jääkahvin kardemummalla tai kanelilla.
Jos pakkasesta löytyy jääpaloja, on kahviherkku melkein valmis. Voit maustaa jääkahvin kardemummalla tai kanelilla.

Kahvin voi nauttia myös kylmänä, varsinkin kun joukkoon sekoittaa täyteläistä suklaakastiketta tai sulatettua, 70% suklaata.

Annoksia
1 lasillinen
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaajääkahvi

Ainekset

1
dl
vahvaa, kylmää kahvia
dl
kylmää rasvatonta maitoa
1
dl
suklaakastiketta
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset keskenään korkeassa lasissa. Lisää joukkoon murskattuja jääpaloja. Nauti heti.
  2. Voit maustaa juoman kardemummalla tai kanelilla.
  3. Jos haluat tehdä juoman ilman suklaata, jätä suklaakastike pois ja lisää pari teelusikallista sokeria.

Tarjoa kahvin kanssa pieni pala marenkikakkua.

 

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.
Jos silmät eivät aamulla muuten aukea, kokeile tätä tuoremehudrinkkiä.

Flunssan on turha yrittää hiipiä kimppuun, kun päivä alkaa appelsiinilla, tyrnillä ja inkiväärillä.

Annoksia
4 lasillista
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-porkkanajuoma

Ainekset

2
appelsiinia
1
verigreippi
30
g
inkivääriä
½
dl
tyrniä (esim. Pirkka)
4
rkl
hunajaa
1
plo (500 ml)
porkkanamehua (esim. Biotta)
½
litraa jäitä

Työvaiheet

  1. Kuori appelsiinit, greippi ja inkivääri. Pilko sitrukset ja laita ne tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri.
  2. Lisää joukkoon tuore tai pakastettu tyrni ja hunaja. Soseuta. Kaada sose laseihin. Lisää joukkoon porkkanamehua ja jäitä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.

Kylmään veteen uutettu kahvi on riittoisaa ja se säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää. Sekoita omia kahvijuomia pieniin pulloihin yhdistämällä yksi osa kahvia ja kaksi tai kolme osaa maitoa.

Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.

Mehumaijalla höyrystetty omenamehu vie aikaa eikä mehua välttämättä tule kovin paljon, mutta valmistaminen on helppoa.

Annoksia
1–2 l omenamehua
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Omenamehu mehumaijalla

Ainekset

4–6 kg
omenoita (määrä riippuu keittimen koosta)
(sokeria)

Työvaiheet

  1. Pese ja lohko omenat. Siemenkotia ei tarvitse poistaa, jos mäskiä ei aio käyttää esimerkiksi soseeseen.
  2. Täytä mehumaijan pohjakattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Nosta vesikattilan päälle keskiosa ja varmista, että letku on kunnolla kiinni. Nosta ylimmäiseksi siiviläosa ja täytä omenoilla. Jos sokeroit mehun tässä vaiheessa, lisää omenalohkot ja sokeri kerroksittain. Sokerin määrään vaikuttavat omenalajike ja omenien kypsyysaste.
  4. Keitä vettä ½–1 tuntia  kunnes mehu alkaa irrota hedelmistä. Kaada ensimmäinen valutettu mehu höyrystyvien omenoiden päälle. Tämä vauhdittaa mehun irtoamista. Uusia omenalohkoja voi lisätä jo painuneiden päälle.
  5. Valuta mehu kattilaan, sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai siirappia. Kuumenna mehu tällöin vielä kiehuvaksi.
  6. Kaada mehu pestyihin ja kuumennettuihin lasipulloihin.

Vinkkejä!

  • Tarkista, että alakattilassa on riittävästi kiehuvaa vettä.
  • Sokeroimaton mehu kannattaa pakastaa. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.

Lempeä smoothie ei kaipaa muuta makeutusta kuin ripauksen vaniljasokeria.

Annoksia
2
Valmistusaika
5 min + 2 t liotus
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mustikka-mantelismoothie

Ainekset

1
dl
kuorellisia manteleita
2
dl
mustikoita
3
dl
mantelimaitoa (makeuttamatonta)
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Liota manteleita pari tuntia tai yön yli. Kumoa ne tehosekoittimeen.
  2. Lisää mustikat, mantelimaito ja vaniljasokeri. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.

Kommentit (0)