Resepti Kiia Renko Kuva Reetta Pasanen

Sitruunankuoressa on vaalean sangriaglögin salaisuus.

Annoksia
6 lasillista
Vaikeustaso
Helppo

Vaalea sangriaglögi

Ainekset

1
sitruunan kuori ilman valkoista osaa
1
rkl
glögimaustetta
2
kanelitankoa
1
plo
valkoviiniä
1
dl
omenamehua
1
dl
sokeria
noin 1
dl
brandyä tai calvadosta)
Tarjoiluun
rusinoita ja manteleita

Työvaiheet

  1. Laita kattilaan sitruunan kuoriosa, mausteet, valkoviini, omenamehu ja sokeri. Kuumenna seos hitaasti kiehumispisteeseen.
  2. Siivilöi mausteet ja lisää halutessasi brandy.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.
Kylmät kahvijuomat ovat hinnoissaan. On luksusta napata jääkaapista itse sekoitettu kylmä maitokahvi.

Kylmään veteen uutettu kahvi on riittoisaa ja se säilyy jääkaapissa jopa kaksi viikkoa. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää. Sekoita omia kahvijuomia pieniin pulloihin yhdistämällä yksi osa kahvia ja kaksi tai kolme osaa maitoa.

Annoksia
8 dl
Valmistusaika
12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.
Höyryttämällä valmistettu mehu on valmista juotavaksi.

Mehumaijalla höyrystetty omenamehu vie aikaa eikä mehua välttämättä tule kovin paljon, mutta valmistaminen on helppoa.

Artikkeli jatkuu alapuolella
...
Annoksia
1–2 l omenamehua
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Omenamehu mehumaijalla

Ainekset

4–6 kg
omenoita (määrä riippuu keittimen koosta)
(sokeria)

Työvaiheet

  1. Pese ja lohko omenat. Siemenkotia ei tarvitse poistaa, jos mäskiä ei aio käyttää esimerkiksi soseeseen.
  2. Täytä mehumaijan pohjakattila vedellä ja kuumenna kiehuvaksi.
  3. Nosta vesikattilan päälle keskiosa ja varmista, että letku on kunnolla kiinni. Nosta ylimmäiseksi siiviläosa ja täytä omenoilla. Jos sokeroit mehun tässä vaiheessa, lisää omenalohkot ja sokeri kerroksittain. Sokerin määrään vaikuttavat omenalajike ja omenien kypsyysaste.
  4. Keitä vettä ½–1 tuntia  kunnes mehu alkaa irrota hedelmistä. Kaada ensimmäinen valutettu mehu höyrystyvien omenoiden päälle. Tämä vauhdittaa mehun irtoamista. Uusia omenalohkoja voi lisätä jo painuneiden päälle.
  5. Valuta mehu kattilaan, sekoita. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria tai siirappia. Kuumenna mehu tällöin vielä kiehuvaksi.
  6. Kaada mehu pestyihin ja kuumennettuihin lasipulloihin.

Vinkkejä!

  • Tarkista, että alakattilassa on riittävästi kiehuvaa vettä.
  • Sokeroimaton mehu kannattaa pakastaa. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.
Mustikkasmoothie maistuu mustikkaisten herkkujen kyytipoikana.

Lempeä smoothie ei kaipaa muuta makeutusta kuin ripauksen vaniljasokeria.

Annoksia
2
Valmistusaika
5 min + 2 t liotus
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen mustikka-mantelismoothie

Ainekset

1
dl
kuorellisia manteleita
2
dl
mustikoita
3
dl
mantelimaitoa (makeuttamatonta)
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Liota manteleita pari tuntia tai yön yli. Kumoa ne tehosekoittimeen.
  2. Lisää mustikat, mantelimaito ja vaniljasokeri. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista ja kuohkeaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Raikasta raparperijuomaa kannattaa varata runsaasti.
Raikasta raparperijuomaa kannattaa varata runsaasti.

Raparperijuoman tiivisteen voi tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Raikas alkoholiton juoma maistuu ruuan kanssa ja on mainio janonsammuttaja.

Annoksia
5
Valmistusaika
15 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Alkoholiton raparperi-granaattiomenajuoma

Ainekset

Raparperitiiviste
500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
Lisäksi
noin ½
l
granaattiomenajuomaa (esim. Marli)
noin ½
l
kivennäisvettä
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Puhdista ja kuori raparperit ohuelti. Jos kuoret ovat ohuita, käytä nekin, sillä ne antavat liemeen kauniin punertavan sävyn. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Siivilöi raparperien liemi toiseen astiaan ja jäähdytä. Käytä valutetut raparperit coleslaw-salaattiin.
  3. Mittaa kannuun kolmannes raparperitiivistettä, kolmannes kivennäisvettä ja kolmannes granaattiomenajuomaa. Lisää runsaasti jääpaloja.
  4. Tarjoa jano- tai ruokajuomana lasisesta hana-astiasta tai maljasta.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Raparperi-coleslaw
Resepti
Raparperi-coleslaw

Kommentit (0)