Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Kesän katiskasaaliista saa hetkessä herkullisia tarjottavia mökkivieraille.
Kesän katiskasaaliista saa hetkessä herkullisia tarjottavia mökkivieraille.

Valmis ruistaikina on kelpo pohja herkulliselle kalakukolle. Täytteessä maistuvat ahvenet, varhaisperunat ja tietysti ruohosipuli.

Annoksia
6
Valmistusaika
taikinan sulatus + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Avoin ahvenkukko

Ainekset

400
g
ruistaikinaa
Täyte
250
g
ahvenia nyljettynä
1
sipuli
100
g
pekonia
5
varhaisperunaa
100
g
valkosipuli tuorejuustoa
1
dl
kermaa
2
kananmunaa
ripaus
suolaa
Pinnalle
hienonnettua
tilliä
rouhittua valkopippuria

Työvaiheet

  1. Sulata ruistaikina jääkaapissa yön yli tai huoneenlämmössä ilman kääreitä pari tuntia.
  2. Kaaviloi taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan tai voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Nylje pienet ahvenet ja poista sisälmykset ja päät.
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja leikkaa renkaiksi. Kuutioi pekoni ja nosta kylmälle pannulle.
  5. Kuumenna pekonikuutioita, kunnes niistä irtoaa rasvaa. Lisää sipulirenkaat ja paista 3–4 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
  6. Levitä pekoni-sipuliseos, kuutioidut, keitetyt varhaisperunat ja nyljetyt pikkuahvenet ruistaikinapohjan päälle.
  7. Sekoita keskenään tuorejuusto, kerma, munat ja ripaus suolaa. Levitä seos täytteiden päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla 15 minuuttia ja lopuksi keskitasolla 15–20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat ruskean rapeat.
  8. Hienonna piirakan pinnalle runsaasti tilliä ja rouhi vielä päälle valkopippuria.
  9. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua tai tarjoile täysin jäähtyneenä vaalean vehnäoluen kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Ahvenfileistä kannattaa tehdä, muuten ruodot ei ehdi pehmentyä tässä ajassa.

Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tähdenmuotoinen appelsiinitahinileipä on tehty jaettavaksi.
Tähdenmuotoinen appelsiinitahinileipä on tehty jaettavaksi.

Joulupöydän tähdessä maistuvat tuore appelsiini ja seesamista tehty tahini. Täytteessä ihastuttaa myös tuore pinaatti.

Katso videolta, miten kieputat leivän.

Annoksia
16
Valmistusaika
25 min + 1 t + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tähtileipä

Ainekset

1
iso
appelsiini
dl
vettä
8–10
dl
vehnäjauhoja
½
rkl
kuivahiivaa
½
dl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
tl
suolaa
Täyte
1
l
tuoretta pinaattia
½
dl
vettä
2
rkl
timjamin lehtiä
¾
dl
tahinia
2
rkl
tomaattipyreetä
Pinnalle
2
rkl
seesaminsiemeniä

Työvaiheet

  1. Pese appelsiini juuresharjalla. Raasta kuori ja purista mehu (1½ dl). Kuumenna mehu ja vesi 42-asteiseksi. Lisää vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva. Alusta puolet jauhoista nesteeseen. Lisää öljy, kuoriraaste, sokeri ja suola sekä jauhoja niin paljon, että taikinasta tulee napakan pehmeää. Jatka vaivaamista vielä viisi minuuttia.
  2. Nostata taikinaa leivinliinan alla, kunnes se on noussut kaksinkertaiseksi.
  3. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen paloista jauhotetulla pöydällä noin 30 senttiä leveäksi pyöreäksi pohjaksi.
  4. Kumoa pinaatit pannulle ja lisää joukkoon vesi. Anna pinaattien höyrystyä muutaman minuutin ajan. Kaada pannulla oleva neste pois ja purista pinaatit mahdollisimman kuivaksi. Riivi tuoreesta timjamista lehdet.
  5. Levitä kaulitulle pohjalle tahini ja tomaattipyree. Ripottele pinaatti ja timjami tasaisesti päälle. Kauli toinen taikinapala samankokoiseksi kanneksi ja nosta se täytteen päälle.
  6. Leikkaa leipä neljään osaan niin, että keskelle jää noin viiden sentin alue, joka pitää leivän koossa. Jaa neljännekset vielä kolmeen tai neljään sakaraan. Käännä jokainen sakara kierteelle. Kohota leipää liinan alla 20 minuuttia. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.
Ohut näkkileipä on mitä mainioin alusta joulun ihanimmille alkupaloille.

Porkkanavoilla päällystetyissä saaristolaisnäkkäreissä on joulun maku.

Katso näkkärin valmistus videolta:

Annoksia
16 isoa ja 16 pientä
Valmistusaika
30 min +  1 t 30 min 
Vaikeustaso
Helppo

Saaristolaisnäkkäri ja paahdettu porkkanavoi

Ainekset

Saaristolaisnäkkäri
dl
appelsiinimehua
25
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
rkl
siirappia
½
dl
kaljamaltaita
4
dl
ruisjauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
Paahdettu porkkanavoi
500
g
porkkanoita
1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
kanelia
1
tl
inkivääritahnaa tai jauhettua inkivääriä
½
tl
kardemummaa
½
jauhettua maustepippuria
½
mustapippuria rouhittuna
¼
neilikkaa
50
g
voita

Työvaiheet

Saaristolaisnäkkäri

  1. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, siirappi, maltaat ja puolet ruisjauhoista. Vatkaa tasaiseksi. Mittaa taikinaan loput ruis- ja vehnäjauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla noin tunnin, kunnes se on kaksinkertainen. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa se 16 yhtä suureen palaan. 
  3. Levitä pöydälle leivinpaperi ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Nostele paperille 8 taikinapalaa. Taputtele ne jauhotetuin käsin tasaisiksi. Ripottele päälle hieman jauhoja ja kauli palat pyöreiksi näkkäreiksi, joiden halkaisija on runsaat 10 senttiä. Ajele levyjen päältä näkkärikaulimella tai pistele leipiä haarukalla. 
  4. Ota leipien keskeltä pieni pala pois jauhoissa pyöräytetyllä snapsilasilla tai pienellä piparkakkumuotilla. Nosta pikkupalat toiselle leivinpaperille.
  5. Vetäise näkkärit leivinpaperin avulla pellille. Paista 250-asteisessa uunissa 6–9 minuuttia näkkärien paksuudesta riippuen. Paista toinen pellillinen sekä pikkunäkkärit samoin.
  6. Tarjoa näkkärit alkupalojen kanssa. Säilytä kuivassa paikassa.

Paahdettu porkkanavoi

  1. Pese porkkanat juuresharjalla tai kuori ne. Pilko reiluiksi paloiksi ja poista kannat.
  2. Sekoita öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä porkkanat seoksessa niin, että mausteet tarttuvat. Kumoa porkkanat leivinpaperille pellille. Pilko voi päälle nokareiksi.
  3. Paahda porkkanoita 225-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja paahtuneita. Jäähdytä.
  4. Soseuta porkkanat monitoimikoneen leikkuuterällä tai kulhossa sauvasekoittimella. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa levitteenä.

Vinkki! Saat porkkanavoista vegaanisen vaihtamalla voin maidottomaan margariiniin.

 

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Paperisesta paistopussista tulee luonnollisen kaunis lahjapakkaus. Surauta lahjapussiin ompelukoneella koristeraidat.
Paperisesta paistopussista tulee luonnollisen kaunis lahjapakkaus. Surauta lahjapussiin ompelukoneella koristeraidat.

Pyöräytä viemisiksi lämmin ja rapeakuorinen pataleipä. Leivän nesteenä käytetään tummaa olutta, joka tuo makuun ripauksen saaristolaisleivästä. Aivan täydellistä joulupöytään!

Annoksia
1 leipä
Valmistusaika
1 t 30 min + 12–24 t
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäinen pataleipä

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
kuivahiivaa
4
dl
tummaa olutta tai kotikaljaa
1
rkl
siirappia
2
tl
suolaa
1
dl
pekaanipähkinöitä
rkl
silputtua rosmariinia
Voiteluun
1
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot ja kuivahiiva. Lämmitä neste 42-asteiseksi. Sekoita jauhot, siirappi ja suola nesteeseen.
  2. Rouhi pekaanipähkinät ja silppua rosmariini. Sekoita ne kevyesti vaivaamatta taikinaan.
  3. Peitä astia tiiviisti tuorekelmulla. Nostata taikinaa 12–24 tuntia huoneenlämmössä.
  4. Ripottele taikinan päälle jauhoja. Kääntele taikina pallon muotoon. Anna taikinan nousta leivinliinan alla vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  5. Nosta kannellinen valurautapata 225-asteiseen uuniin kuumenemaan. Kaada kattilan pohjalle loraus rypsiöljyä ja pyyhkäise talouspaperin avulla öljyllä padan pohja ja reunat. Varo, etteivät sormet pala.
  6. Kumoa taikinapallo kuumaan pataan. Nosta kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi.
  7. Ota kansi pois. Jatka paistamista noin 15 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.
  8. Kumoa leipä padasta leivinliinan sisään jäähtymään.

Kommentit (0)