Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen Resepti Jaakko Nuutila
Annoksia
6
Vaikeustaso
Vaikea

Kalapyörykät

Ainekset

1
kg
kalafileetä
suolaa
valkopippuria
cayennepippuria
3
kpl
kananmunanvalkuaista
2
dl
kermaa
Kastike
3
rkl
voita
1
kpl
porkkanaa
1
kpl
sipulia
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
kalalientä
5
dl
valkoviiniä
tilliä
suolaa
valkopippuria
1
dl
kuohukermaa
Pyöryköiden kypsentämiseen
kalalientä

Työvaiheet

  1. Kaikkien raaka-aineiden tulisi olla jääkaappikylmiä. Leikkaa kala kuutioiksi, ripottele pinnalle suolaa ja mausteita. Jauha kala monitoimikoneessa hienoksi. Voit pyytää myös kauppiasta hienontamaan kalan.
  2. Pidä kone käynnissä ja lisää valkuaiset ja kerma ohuena nauhana. Anna murekeseoksen jäähtyä jääkaapissa ja valmista sillä aikaa kastike.
  3. Kuori ja paloittele sipuli ja porkkana. Hauduta niitä paksupohjaisessa kattilassa voissa muutama minuutti. Sekoita joukkoon jauhot. Anna turvota hetki.
  4. Lisää kalaliemi ja keitä sileäksi välillä sekoittaen. Lisää valkoviini ja anna hautua puolisen tuntia. Siivilöi kastike ja heitä sipuli- ja porkkanapalat pois. Tarkista kastikkeen sakeus. Jos haluat kastikkeesta sakeampaa, keitä sitä hetken aikaa kokoon.
  5. Mausta kastike suolalla, pippurilla ja tillillä. Vaahdota kerma juuri ennen tarjoilua ja lisää kastikkeeseen.
  6. Kuumenna kalaliemi. Muotoile veteen kastetuilla lusikoilla kuulia kalamurekeseoksesta ja hauduta ne kypsiksi kalaliemessä. Tarjoa kalapyörykät valkoviinikastikkeen ja vaikkapa keitettyjen herneiden ja perunoiden kera. 
     

Vinkki! Sama mureketaikina muuntuu moneksi. Muotoile massasta pihvejä, pyörittele korppujauhoissa ja paista pannulla voissa. Voit myös lisätä massaan katkarapuja ja nostaa massan voideltuun vuokaan. Peitä vuoka foliolla ja paista vesihauteessa uunin alatasolla 150 asteessa noin 40 minuuttia. Terriini maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Sama kastike sopii kaikkiin näihin muunnoksiin.

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripestoa ja ruisleipää

Ainekset

2
luomupunajuurta
2
rkl
paahdettuja auringonkukansiemeniä
100
g
vuohenjuustoa
½
dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä
(1
rkl
camelinaöljyä)
2-3
tuoretta rosmariinin oksaa
rouhittua merisuolaa ja mustapippuria
Lisäksi
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa kuoritut punajuuret neljään osaan, ripottele päälle hieman rypsiöljyä, rosmariinin oksat, suolaa ja pippuria.
  2. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Hienonna pehmeät punajuuret tehosekoittimella juuston ja siemenien kanssa hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan lopuksi öljyt.
  3. Leikkaa ruisleipä ohuiksi viipaleiksi, paahda kevyesti ja sivele punajuuripestoa päälle.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Julia Tavast

Mitäs siihen lasimestarin silliin laitetaankaan?

Vaikeustaso
Helppo

Lasimestarin silli

Ainekset

2–3
silliä tai 4–6 sillifilettä
dl
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
dl
sokeria
1–2
porkkanaa
1
iso punasipuli
2
tl
kokonaisia valkopippureita
3
laakerinlehteä
(sinapinsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Puhdista sillit. Huuhdo kalat kylmässä vedessä ja liota sen jälkeen muutaman tunnin ajan kylmässä vedessä. Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Anna liemen jäähtyä.
  2. Valuta sillit ja viipaloi parin senttimetrin levyisiksi viipaleiksi selkäruotoineen. Jos käytät valmiita fileitä, viipaloi ne. Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi.
  3. Lado tölkkiin kerroksittain sillipalat, porkkanat, sipuli ja mausteet. Kaada päälle kylmä liemi. Ellei liemi riitä, keitä sitä lisää. Sulje tölkki kannella tai foliolla. Anna maustua viileässä 2–3 päivää ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Ryyppysilli

Ainekset

4-6
kpl (noin 450 g)
kevyesti suolattua sillifileetä
Liemi
2
dl
vettä
1-1¼
dl
väkiviinaetikkaa
dl
sokeria
1
tl
roseepippuria
1
tl
valkopippuria
2
tl
neilikoita
rosmariininoksa

Työvaiheet

  1. Jos silli tuntuu liian suolaiselta, liota fileitä hetki kylmässä vedessä.
  2. Pyyhi silli ja paloittele suoraan purkkeihin.
  3. Kiehauta liemiainekset. Jäähdytä ja kaada sillipalojen päälle.

Kommentit (0)