Resepti Kalastaja Lauri Mustalahti Kuva Sami Repo
Ripaus cayennenpippuria antaa sopivaa potkua madekeitolle.
Ripaus cayennenpippuria antaa sopivaa potkua madekeitolle.

Jos onnistut saamaan kalatiskiltä madetta, kokeile kalastaja Lauri Mustalahden madekeittoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Madekeitto

Ainekset

1
(noin 1 kg)
nyljetty made + 1 mateen maksa
450
g (5–6 kpl)
kiinteää perunaa
1
keltasipuli
1-2
paprikaa
1
rkl
öljyä kuullottamiseen
9-10
dl
hyvää kalalientä
tl
merisuolaa
4-5
maustepippuria
2
laakerinlehteä
ripaus
cayennenpippuria tai chiliä

Työvaiheet

  1. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made. Poista nyljetyn kalan päästä kidukset ja selkäevä. Pane mateen maksa likoamaan kylmään veteen noin tunniksi ja keitä sitä sen jälkeen suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia. Nosta sivuun ja viipaloi maksa.
  2. Paloittele nyljetty kala. Nosta viileään kasvisten käsittelyn ajaksi.
  3. Kuori sipuli ja perunat. Lohko ne sopiviksi suupaloiksi. Halkaise pestyt paprikat, poista sisukset ja kuutio palat. Kuullota perunaa ja sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla pari minuuttia. Lisää sekaan kalaliemi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia ja kuori reikäkauhalla pois pinnalle noussut vaahto. Lisää loput kasvispalat.
  4. Keitä edelleen noin 10 minuuttia ja lisää kalapalat. Alenna lämpöä, niin että liemi poreilee vain kevyesti. Näin kalapalat säilyvät ehjinä. Lisää sekaan viipaloitu mateen maksa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Resepti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 3/2011.

Kommentit (2)

MadeMatti

Paprika,cayennepippuri ja chili eivät sovi tähän soppaan. Ei pidä sotkea suomalaisen kalan kanssa kaikkea mahdollista. Vain valkopippuria ja sipulia suolan lisäksi. Vouta ja ruislepää myös.

Eemeli

MadeMatti on oikeassa. Älä pilaa hyvää kalaa maustamalla se liian vahvaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Keittoon hyppäsi soppapulla.
Keittoon hyppäsi soppapulla.

Kalkkunapyöryköiden sisällä on mozzarellahelmi. Pyörykät maistuvat kasviskeiton seassa. Keitto valmistuu pikapikaa pakastimesta löytyvistä keittojuureksista ja kasvissuikaleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kalkkunapullaminestrone

Ainekset

2
jauhoista perunaa
400
g
kalkkunan jauhelihaa
1
muna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
currya
1
tl
suolaa
3
rkl
makeaa chilikastiketta
2
rkl
tuoretta korianteria
1
prk (noin 200 g)
mozzarellahelmiä
Keittopohja
1
l
vettä
2
kasvisliemikuutiota
400
g
keittojuureksia tai kasvissuikaleita
(2
rkl
tomaattipyreetä)
1
tlk (400 g)
papuja
½
punttia tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kalkkunapullat.
  2. Keitä, kuori ja raasta perunat. Sekoita lihapulla-ainekset yhteen. Työnnä jokaisen palleron sisälle yksi mozzarellahelmi ja painele lihapulla umpeen.
  3. Paista kalkkunapullat pannulla voissa.
  4. Valmista keittopohja. Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutiot. Lisää jäiset juurekset ja halutessasi tomaattipyreetä ja papuja. Keitä hiljalleen 15 minuuttia.
  5. Nosta kalkkunapullat keittoon ja kuumenna nopeasti. Silppua korianteri ja lisää lopuksi keittoon.
  6. Tarjoa esimerkiksi smetanan tai yrteillä maustetun ranskankerman kanssa.

Vinkki! Voit paistaa kalkkunapullat myös uunissa 225 asteessa 10–15 minuuttia. Tee lihapullien kypsyessä keittopohja.

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.
Kullankeltainen kurpitsakeitto sopii erinomaisesti syksyyn.

Muhkeasta talvikurpitsasta saa riittoisan ja täyteläisen keiton. Yrttiöljy syventää keiton makua. Kurpitsansiemenet kannattaa ottaa talteen ja paahtaa kuivalla pannulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsakeitto ja yrttiöljy

Ainekset

700
g
talvikurpitsaa
2
sipulia
3
valkosipulinkynttä
4
jauhoista perunaa, esim. Rosamunda
4
porkkanaa
¼–½
punainen chili
2
rkl
öljyä
14
dl
kasvislientä
2
dl
kermaa
1–2
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
rkl
sokeria
Yrttiöljy
1
dl
tuoreita basilikan lehtiä
1
dl
tuoretta tilliä
1
valkosipulinkynsi
1
dl
öljyä
Lisäksi
2
dl
kurpitsansiemeniä

Työvaiheet

  1. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Kaavi siemenet ja rihmasto pois. Leikkaa pienemmiksi kuutioiksi.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja leikkaa pieniksi suikaleiksi.
  3. Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipuleita ja chiliä pari minuuttia. Lisää kurpitsa, juurekset ja kasvisliemi. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää kerma ja kuumenna. Mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla.
  5. Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset tehosekoittimessa. Laita kylmään maustumaan.
  6. Paahda kurpitsansiemenet kuumalla kuivalla pannulla. Annostele keittoa lautasille.
  7. Koristele pinta yrttiöljyllä ja ripottele siemeniä keiton päälle.

Tarjoa keitto sämpylöiden kera. Tässä helppo perussämpylöiden resepti: