Resepti Jaana Nakari Kuva Sanna Peurakoski

Vasikkaa ja tonnikalakastiketta on italiainen klassikko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
1 h 15 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vitello tonnato

Ainekset

1
kg
vasikan pyöröpaistia
3
dl
valkoviiniä
vettä
2
tl
suolaa
muutama mustapippuri
1
sipuli
Tonnikalakastike
150
g
laadukasta, öljyyn säilöttyä tonnikalafileetä
2–3
rkl
kapriksia
2
rkl
valkoista balsamicoa
3
anjovisfileetä
2
tl
anjovislientä
2
rkl
sitruunamehua
1
keltuainen
1
kananmuna
2
dl
oliiviöljyä
½
tl
mustapippuria
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi.
  2. Nosta vasikanpaisti sopivan kokoiseen kattilaan. Lisää joukkoon sipulilohkot ja kaada päälle ensin valkoviini ja lisää vettä sen verran, että liha juuri ja juuri peittyy. Nosta kattila levylle ja lisää suola ja pippurit. Keitä liha kypsäksi eli anna kypsyä poreilevassa mausteliemessä noin tunnin verran. Nosta kattila sivuun ja anna lihan jäähtyä liemessään.
  3. Valuta tonnikala ja kumoa se monitoimikoneen kulhoon. Lisää mukaan anjovikset ja tilkka niiden maustelientä, munat, kaprikset, sitruunamehu ja mustapippuri. Anna koneen käydä ja lisää öljy ohuena nauhana.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa. Notkista tonnikalakastiketta tarvittaessa tilkalla lihan keitinlientä.
  5. Leikkaa vasikanpaistiliha ohuiksi viipaleiksi ja kaada tonnikalakastiketta päälle.
  6. Koristele halutessasi kapriksilla ja ohuilla sitruunaviipaleilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesähelteillä maistuu kevyt salaatti, jonka ainekset saat vaikka torilta. Saat salaatista vegaanisen vaihtamalla jogurtin kaurafraîcheen ja hunajan vaaleaan siirappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Torikauppiaan salaatti

Ainekset

1
pieni (300 g)
kukkakaali
1
nippu (250 g)
porkkanoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
1
kesäsipuli varsineen
Kastike
200
g
turkkilaista jogurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
hunajaa
1
rkl
kapriksia

Työvaiheet

  1. Huuhdo kasvikset. Paloittele ne samankokoisiksi haarukkapaloiksi. Retiisit voit halutessasi käyttää kokonaisina. Hienonna sipuli.
  2. Pyöräytä ainekset kulhossa sekaisin.
  3. Vatkaa jogurtti, sinappi, hunaja ja kaprikset keskenään. Valuta kastike kasvisten joukkoon. Viimeistele hienonnetuilla sipulinvarsilla.

Ohje Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.
Punajuuret pikkelöidään joulumausteisessa liemessä. Tuloksena on täydellinen maku ja väri.

Mieto etikkaisuus, siirappi ja hapokkaat puolukat saavat punajuuret maistumaan kaikkien jouluruokien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Pikkelöidyt puolukka-punajuuret

Ainekset

500
g
pieniä punajuuria
1
punasipuli
1–2
dl
puolukoita (pakaste)
Pikkeliliemi
2
dl
punaviinietikkaa
1
dl
siirappia
1
tl
suolaa
½
tl
kokonaisia mustapippureita
5
kokonaista neilikkaa
2
tähtianista
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret juuri ja juuri kypsiksi. Jäähdytä ne, poista kannat ja irrota kuoret vetäisemällä. Leikkaa isoimmat punajuuret kahtia, käytä pienet kokonaisina.
  2. Kuori ja halkaise punasipuli. Leikkaa se lehdenohuiksi viipaleiksi.
  3. Nostele punajuuret kerroksittain punasipulien ja puolukoiden kanssa litran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin.
  4. Mittaa punaviinietikka, siirappi ja mausteet kattilaan. Kiehauta sekoittaen ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Ravistele purkkia. Anna jäähtyä ja nosta jääkaappiin.
  5. Anna punajuurten maustua jääkaapissa 2–3 päivää. Heiluttele välillä purkkia, jotta ainekset maustuvat tasaisesti. Niistä irtoaa säilytyksen aikana lientä.
  6. Tarjoa lisäkkeenä joulupöydässä. Käytä viikon kuluessa.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.
Kuivaa kinkkua ei kaipaa kukaan, kun tarjolla on mehevää possua.

Pähkinäinen ja hedelmäinen täyte tekee possunfileestä ihanan mehevää. Tämä lihaherkku valmistuu tunnissa, joten se sopii kiireisemmänkin joulupöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Täytetty possunfilee

Ainekset

1
kg
possun ulkofileetä
tl
suolaa
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
iso omena
100
g
kuivattuja aprikooseja
dl
pähkinärouhetta
2
dl
leivänmuruja
50
g
voita
2
rkl
soijakastiketta
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria rouhittuna
1
dl
salvianlehtiä
Marinadi
½
dl
(muscovado)siirappia
2
rkl
soijakastiketta
Aprikoosikastike
2
dl
lihalientä
50
g
kuivattuja aprikooseja
1
dl
kuohu- tai ruokakermaa
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
sinappia
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna

Työvaiheet

  1. Nosta liha huoneenlämpöön.
  2. Valmista täyte. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi omena. Hienonna aprikoosit.
  3. Kuullota sipuli ja valkosipuli paistinpannulla pehmeiksi. Lisää omenakuutiot pannulle. Paista vielä muutama minuutti. Anna paistoksen jäähtyä.
  4. Sekoita joukkoon aprikoosit, pähkinärouhe, leivänmurut, pehmeä voi, soija, suola ja mustapippuri.
  5. Leikkaa filee levyksi. Viillä veitsellä pitkä viilto vaakatasossa fileen päästä päähän mutta jätä pitkä sivu kiinteäksi. Tee viilto niin, että se avaa 1/3 fileen paksuudesta. Käännä leikattu osa auki. Leikkaa vastaava viilto vastakkaiseen suuntaan ja jätä filee toisestakin pitkästä sivusta kiinni. Käännä leikattu osa auki levyksi.
  6. Nuiji levyä ohuemmaksi lihanuijalla kahden leivinpaperin välissä. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria. Levitä täyte levylle. Revi mausteeksi salvianlehtiä.
  7. Rullaa levy kuin kääretorttu. Sido fileerulla paistoa kestävällä puuvillanarulla.
  8. Nosta fileerulla uunivuokaan. Aseta lihalämpömittarin anturi keskelle rullaa.
  9. Sekoita marinadin aineet keskenään ja sivele rullan pinta marinadilla.
  10. Kypsennä rullaa 175-asteisessa uunissa noin 1 tunti ja 15 minuuttia, kunnes lihalämpömittari näyttää 75 astetta. Valele lihaa marinadilla paiston aikana.
  11. Valmista sillä välin aprikoosikastike. Mittaa kattilaan lihaliemi ja hienonnetut aprikoosit. Keitä kymmenen minuuttia, kunnes aprikoosit pehmenevät. Soseuta kastike sauvasekoittimella.
  12. Lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Kiehauta uudelleen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.