Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.

Muutamasta raaka-aineesta syntyy tuoksuva ja täyttävä sunnuntain kohokohta: chorizo-rapuvuoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen riisi-chorizo-rapulaatikko

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
1
vihreä paprika
50
g
chorizomakkaraa
1
rkl
öljyä
3
dl
pitkäjyväistä riisiä
1
tlk
tomaattimurskaa
4
dl
kasvislientä
200
g
isoja pakastekatkarapuja
Lisäksi
½
ruukkua lehtipersiljaa
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Leikkaa chorizo viipaleiksi. Laita kaikki ainekset öljyttyyn uunivuokaan. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Lisää vuokaan riisi, tomaattimurska ja kasvisliemi. Sekoita hyvin. Peitä foliolla ja jatka paistamista noin 45 minuuttia niin, että riisi on kypsää. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana. Kaada tarvittaessa joukkoon kasvislientä, jos riisi tuntuu kuivalta.
  3. Lisää ravut pataan aivan paistamisen loppuvaiheessa. Anna niiden vain lämmetä pari minuuttia.
  4. Tarjoa lisukkeena hienonnettua lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Riikka Kaila Kuva Anna Huovinen
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.
Paahdettu lanttu piiloutui tähtien alle.

Paahda hunajalla valellut lanttukuutiot pehmeiksi uunissa. Upea koristelu syntyy voitaikinasta tehdyistä tähtikuvioista. Lantut voi paahtaa jo etukäteen, mikä helpottaa joulukiireissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttua kuoren alla

Ainekset

kg
lanttua
½
dl
hunajaa
25
g
voita
tl
suolaa
8
timjaminoksaa
Taikinakuori
500
g
voitaikinalevyjä (pakaste)
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Kuori ja kuutioi lantut. Laita ne isoon uunivuokaan. Sekoita joukkoon hunaja, kuutioitu voi, suola ja timjaminoksat.
  2. Paahda lanttukuutioita 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes ne pehmenevät. Sekoita kuutioita vuoassa pari kertaa paahtamisen aikana.
  3. Kauli neljä taikinalevyä vuoan levyisiksi. Leikkaa levyistä veitsellä tai taikinapyörällä suikaleita. Kauli viidettä levyä ohuemmaksi ja ota siitä tähtimuotilla kuvioita.
  4. Nosta lanttuvuoka uunista. Asettele taikinasuikaleet ristikkäin lanttujen päälle. Koristele pinta lopuksi tähdillä.
  5. Voitele taikinapinta munalla ja jatka paistamista 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Vinkki! Voit paahtaa lantut etukäteen ja ennen tarjoilua vain viimeistellä taikinapinnan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.
Mausta käristys katajanmarjoilla, tuoreella timjamilla tai rosmariinilla.

Kun varaat kypsymiseen aikaa, ohuiksi viipaleiksi leikatusta poronlihasta syntyy herkullinen ja murea käristys. Paras pari poronkäristykselle on kuohkea ja pehmeä muusi. Näin onnistut:

Ruskista erissä

Ruskista liha kohmeisena, vähän kerrallaan kuumassa padassa. Näin varmistat, että liha ruskistuu eikä ala kiehua omassa nesteessään. Jos nestettä kuitenkin irtoaa padan pohjalle ja ruskistuminen pysähtyy, kaada liemi kulhoon ja jatka ruskistamista. Lisää tarvittaessa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poron käristyslihaa (ohueksi viipaloitua poron lapaa, etuselkää tai paistia)
50
g
voita
4
dl
vettä
2
tl
suolaa
¾
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
perunamuusia
karpaloita tai puolukoita

Työvaiheet

  1. Jos käytät paloittelematonta poronlihaa, vuole se kohmeisena poikkisyin ohuiksi lastuiksi.
  2. Sulata ja kuumenna puolet voista isossa padassa. Lisää käristysliha pataan vähän kerrallaan. Paista kuumalla liedellä kauniin ruskeaksi. Siirrä jo ruskistunutta lihaa padan laidalle tai nostele lautaselle. Jatka käristämistä, kunnes kaikki liha on kauniisti ruskistunutta. Kumoa lihat takaisin pataan.
  3. Lisää vesi, suola ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna käristyksen hautua miedolla lämmöllä kannen alla 1–2 tuntia.
  4. Tarjoa perunamuusin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa.

Kannattaa kokeilla – 3 muunteluvinkkiä!

Syksyinen sienikäristys

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon 200 g paistettuja suppilovahveroita ja muutama katajanmarja. Kaada haudutuksen lopussa joukkoon desilitra olutta.

Poro-kaalipata

  • Lisää paistetun poronkäristyksen joukkoon hienonnettu sipuli, lohko valkokaalia ohueksi suikaloituna sekä kourallinen tuoretta timjamia. Lisää lopuksi joukkoon kuivattuja karpaloita ja tilkka hunajaa.

Poro-pekonikäristys

  • Jätä voi pois ja kuumenna tyhjässä padassa sen sijaan hienonnettua pekonia. Käristä poronliha pekonin rasvassa. Silppua joukkoon kaksi sipulia jatuoretta timjamia. Lisää 1 tl suolaa, ½ tl pippuria ja vesi. Hauduta ohjeen mukaan.

Kommentit (1)

Ahkku

Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.
Lanttulaatikon voi tehdä myös valmiista juuressoseesta.

Tee lanttulaatikko (tai ainakin lanttusose!) hyvissä ajoin pakkaseen ja paista kypsäksi jouluaattona. Paras lanttulaatikko syntyy lantuista, joissa on häivähdys lilaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
2 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lanttulaatikko

Ainekset

kg
lanttuja
½
dl
korppujauhoja
3
dl
kermaa
¼–½
tl
muskottipähkinää
1–3
tl
suolaa
3–4
rkl
siirappia
(2
rkl
sitruunamehua)
3
munaa
Pinnalle
korppujauhoja
voita

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä pehmeiksi. Valuta ja soseuta.
  2. Turvota korppujauhoja kermassa 10 minuuttia. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita kaikki aineet jäähtyneeseen lanttuseokseen.
  3. Kaada ruoka voideltuun, 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Täytä vuoka puolilleen. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Painele lusikalla koristesyvennyksiä pintaan ja lisää muutama voinokare.
  4. Paista 150 asteessa uunin alatasolla 1½–2 tuntia.

Vinkki! Voit pakastaa laatikon raakana ja paistaa kypsäksi ennen tarjoilua. Myös pelkän lanttusoseen voi pakastaa.

Kommentit (0)