Annoksia
40
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-perunasalaatti

Ainekset

10-12
rasiaa (á 400 g)
pariisinperunoita, pakaste tai 5 kg varhaisperunoita
6-8
punasipulia
4
prk (á noin 250 g)
kapriksia
oliiviöljyä
aromisuolaa
sitruuna- ja mustapippuria
persiljaa
2
kg
graavilohta
2
kg
tuoretta, ohutta parsaa

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kahdessa tai kolmessa erässä. Kiehauta ne pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois. Jos käytät varhaisperunoita, harjaa ne ja keitä suolavedessä kypsiksi.
  2. Kuori ja suikaloi punasipulit ohuiksi. Valuta kapriksista vesi.
  3. Sekoita muut aineet yhteen paitsi lohi ja parsa. Mausta makusi mukaan ja säilytä peitettynä jääkapissa, isossa, mielellään laakeassa kulhossa seuraavaan päivään, jotta saat salaattiin voimakkaamman maun.
  4. Tarjoilupäivänä kuullota parsoja muutamassa erässä minuutti tai pari paistinpannulla öljyssä.
  5. Kokoa salaatti tarjoilulautaselle haluamallasi tavalla. Säilytä jääkaapissa peitettynä tarjoiluun asti.

Vinkki! Voit sirotella salaatin päälle sormisuolaa juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.

Paprikajauhe ja tomaattimurska maustavat katkarapukeiton liemen ja tekevät siitä upean punaisen. Kikherneet tekevät keitosta täyttävän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili (tai 1 tl chilihiutaleita)
1
tl
savustettua paprikajauhetta
½
dl
tuoretta basilikaa
2
rkl
oliiviöljyä kuullottamiseen
1
tlk
tomaattimurskaa
dl
valkoviiniä
8
dl
kalalientä
2
dl
kikherneitä
400
g
kirjolohta tai valkoista kiinteää kalaa
dl
mustia oliiveja
200
g
katkarapuja
½
sitruunan mehu
1-1½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa
Lisukkeeksi
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili pituussuunnassa, poista siemenet ja hienonna. Jos haluat tulisempaa keittoa, jätä siemenet. Suikaloi basilikanlehdet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää chilit, paprikajauhe ja basilikat, ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää tomaattimurska, valkoviini, kalaliemi ja valutetut kikherneet. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
  3. Nypi sillä aikaa lohesta ruodot pois, fileoi nahka ja kuutioi. Lisää keittoon lohet ja anna keiton kiehahtaa niin, että kala kypsyy.
  4. Viipaloi oliivit ja lisää keittoon yhdessä sulatettujen katkarapujen ja sitruunamehun kanssa. Anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.
  5. Tarjoa ranskankerman ja hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Voit korvata lohen kauden kalalla.
Voit korvata lohen kauden kalalla.

Kermainen lohikeitto valmistuu nopeasti ja on mitä parasta arki-j a juhlaruokaa. Palsternakka ja selleri antavat herkullisen maun.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen lohikeitto

Ainekset

1
sipuli
8
dl
kalalientä
8
maustepippuria
1
laakerinlehti
6
perunaa
2
porkkanaa
100
g
palsternakkaa
50
g
selleriä
400
g
lohta
2
dl
kuohukermaa
1
dl
tilliä
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kattilaan hienonnettu sipuli, kalaliemi, pippurit ja laakerinlehti.
  2. Kuori kaikki juurekset ja paloittele samankokoisiksi. Lisää kiehuvaan kalaliemeen juurekset. Keitä melkein kypsiksi.
  3. Nypi lohesta ruodot, fileoi nahka pois ja leikkaa kuutioiksi tai käytä nahatonta lohifilettä.
  4. Lisää keittoon lohet ja kerma. Anna kiehahtaa niin, että lohet ovat kypsiä ja keitto kuumaa.
  5. Lisää lopuksi hienonnettu tilli ja suola. Tarkista maku. Tarjoa lisukkeena saaristolaisleipää ja voita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.
Arkena lautasella maistuu suloinen sekamelska.

Lämmin salaatti on täydellinen ateria, kun siinä on paahdettuja juureksia ja appelsiinilla maustettua nyhtökauraa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdettu ohra-juuressalaatti

Ainekset

2
dl
ohrahelmiä
1
l
vettä
1
tl
suolaa keittämiseen
Uunijuurekset
3
porkkanaa
1
palsternakka
2
punajuurta
2
rkl
rypsiöljyä
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Appelsiini-nyhtökaura
1
pkt (250 g)
nyhtökauraa
1
rkl
rypsiöljyä
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Salaattiin
1
ps (70 g)
babypinaattia
1
rkl
rypsiöljyä
½
appelsiinin mehu
Lisäksi
appelsiinilohkoja

Työvaiheet

  1. Valmista uunijuurekset. Kuori porkkanat, palsternakka ja punajuuret. Leikkaa ne suupaloiksi ja levitä leivinpaperille pellille niin, että punajuuret eivät pääse värjäämään muita juureksia. Sivele juurekset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa nyhtökaura sekoittamalla joukkoon appelsiininkuoriraaste, öljy ja pippuri. Kumoa ne juuresten päälle pellille. Paahda vielä 10 minuuttia. Tarkista juuresten kypsyys.
  3. Keitä ohrahelmet suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ne ja kumoa vadille. Levitä päälle kuumat juurekset, nyhtökaura ja pinaatinlehdet. Purista päälle appelsiinin mehu ja pirskottele öljyä. Viimeistele appelsiinilohkoilla. 

Vinkki! Lisäkkeeksi sopii jugurttikastike.

Kommentit (0)