Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Lohikakku

Ainekset

Pohja
200
g
hapankorppuja
100
g
voita tai margariinia
Täyte
4
liivatelehteä
1
prk (2 dl)
kuohukermaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
1
prk (noin 250 g)
remouladekastiketta
1
prk (noin 70 g)
pieniä kapriksia
400
g
lämminsavulohta
1
nippu
tilliä
2
tl
sitruunapippuria
(1
tl
suolaa)
1
tl
sokeria
Lisäksi
1
dl
laimeaa sitruunamehua
Koristeeksi
1
limetti
1
karambola
tuoretta basilikaa
kirjolohen mätiä

Työvaiheet

  1. Leikkaa 24-26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  2. Murenna hapankorput. Sulata rasva ja sekoita kulhossa murujen kanssa. Painele voileipäkakun pohjaksi vuoan pohjalle.
  3. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää kermaviili, remoulade ja valutetut kaprikset.
  5. Poista lohesta nahka ja ruodot. Murenna liha. Silppua tilli. Sekoita kaikki täyteainekset yhteen.
  6. Kiehauta vajaa desi laimeaa sitruunamehua. Liuota puristellut liivakot mehuun. Jäähdytä 10 minuuttia ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte vuokaan hapankorppupohjan päälle. Hyydytä yön yli jääkaapissa kelmulla peitettynä.
  8. Koristele esimerkiksi limetin puolikkailla, karambolalla, basilikalla ja mädillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!
Muikut saavat rapean kuoren uunissa ilman paistinpannurasvan käryä!

Pankokuorrutetut muikut, lankkuperunat ja broccolinit kypsyvät näppärästi samalla pellillä.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Paahdetut muikut ja lankkuperunat

Ainekset

Lankkuperunat
500–600
g
kiinteitä perunoita
2
rkl
rypsiöljyä
¾
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
¾
tl
fenkolinsiemeniä
Paahdetut muikut
500
g
perattuja muikkuja
1
dl
täysjyvävehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
munaa
2
dl
pankojauhoja eli japanilaisia korppujauhoja
1
rkl
rypsiöljyä
Paahdetut broccolinit
1
pkt (200 g)
broccolineja eli varsiparsakaaleja
1
rkl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
2
rkl
siemensekoitusta
Jugurttikastike
200
g
turkkilaista jugurttia
1
rkl
dijoninsinappia
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
tuoretta tilliä
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Pese perunat hyvin. Leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Yhdistä öljy ja mausteet kulhossa. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja levitä ne leivinpaperille pellille. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Valmistele sillä aikaa muikut. Huuhdo kalat kevyesti siivilässä ja valuta hyvin. Kuivaa muikut taputtelemalla ne suurpiirteisesti talouspaperilla.
  3. Mittaa täysjyvävehnäjauhot, suola ja mustapippuri laakeaan kulhoon. Pyöräytä sekaisin. Kumoa muikut jauhojen joukkoon ja kääntele kahdella lusikalla, kunnes kalat ovat kauttaaltaan jauhojen peitossa.
  4. Riko munat lasiin ja vatkaa rakenne haarukalla rikki. Mittaa pankojauhot toiseen kulhoon.
  5. Kasta muikku kerrallaan ensin munassa, sitten pankojauhoissa. Nosta valmiit muikut lautaselle odottamaan.
  6. Huuhdo broccolinit. Pyöräytä ne suolalla maustetussa öljyssä.
  7. Nosta perunapelti uunista, kääntele perunoita ja siirrä ne kasaksi pellin toiseen laitaan. Levitä pellille muikut. Pirskottele ne öljyllä. Paahda 10 minuuttia.
  8. Lisää broccolinit ja ripottele päälle siemenet. Jatka paahtamista 5 minuuttia, kunnes muikut ovat rapeita ja kypsiä.
  9. Sekoita kastikkeen ainekset. Tarjoa tuoreen tillin ja sitruunalohkojen kanssa.

Vinkki! Voit tehdä jugurttikastikkeesta vegaanisen käyttämällä kaurafraichea. Kastike sopii myös ohra-juuressalaatin kaveriksi sekä paprikaveneisiin.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Valkosipuli täydentää ihanasti fetan ja pinaatin makua. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit vähentää kynsien määrää.
Valkosipuli täydentää ihanasti fetan ja pinaatin makua. Jos et ole valkosipulin ystävä, voit vähentää kynsien määrää.

Onko feta-pinaattipiirakka suosikkisi? Kokeile sitä uudessa rapeassa muodossa.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Feta-pinaattistruudeli

Ainekset

4
arkkia
filotaikinaa
n. 1
dl
oliiviöljyä
1
ruukku timjamia
Täyte
1
sipuli
6
valkosipulinkynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
ps (300 g)
pakastepinaattia
200
g
fetajuustoa
150
g
saksanpähkinöitä
1
(luomu)sitruuna
2
rkl
hunajaa
2
tl
kuivattua timjamia
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nosta filotaikina sulamaan noin puoli tuntia ennen leipomista.
  2. Valmista täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla öljyssä muutama minuutti. Lisää pinaatti ja jatka kypsentämistä, kunnes pinaatti on kokonaan sulanut pannulle ja neste kiehunut pois. Jäähdytä paistos.
  3. Murenna feta. Rouhi pähkinät. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuori.
  4. Sekoita pinaattipaistoksen joukkoon feta, pähkinät, sitruunankuori, hunaja, timjami sekä suola ja pippuri.
  5. Ota yksi filoarkki puhtaalle työtasolle. Voitele arkki oliiviöljyllä. Riivi pinnalle timjamin lehtiä. Nosta toinen arkki päälle, voitele se ja ripottele jälleen timjamia. Tee vielä kaksi kerrosta samalla tavalla.
  6. Lusikoi täyte levyn kapealle sivulle. Taita ulkoreunat sisään ja rullaa kuten kääretorttu. Nosta rulla leivinpaperin päälle uunipellille saumapuoli alaspäin.
  7. Voitele rullan pinta öljyllä ja ripottelpäälle pähkinöitä ja timjamia.
  8. Paista rullaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes se on saanut väriä pintaansa.

Vinkki! Vehnästä valmistettu filotaikina löytyy hyvinvarusteltujen ruokakauppojen pakastealtaasta muiden pakastetaikinoiden vierestä. Kun leivot filosta, sulata taikinarulla ja ota tarvittava määrä arkkeja. Kääri loput arkit takaisin rullalle ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.
Kuori paistuu rapsakaksi, kun lämmität pellin ennen paistoa tulikuumaksi.

Täydellinen karjalanpiirakka on sisältä pehmeä, päältä rapea ja rennosti rypytetty.

Annoksia
noin 25 kpl
Valmistusaika
45 min + 1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karjalanpiirakat

Ainekset

Täyte
1
dl
vettä
2
dl
puuroriisiä
1
l
täysmaitoa
1
tl
suolaa
Taikina
2
dl
vettä
1
tl
suolaa
4
dl
ruisjauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
sulatettua voita
Voiteluun
50
g
voita
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Tee ensin riisipuuro täytteeksi. Lisää riisi kiehuvaan veteen. Hauduta muutama minuutti. Lisää maito samalla sekoittaen. Hauduta 40 minuuttia. Lisää suola.
  2. Valmista puuron hautuessa taikina. Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja sula voi. Vaivaa tasaiseksi.
  3. Rullaa taikinasta tanko. Jaa se 25 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä. Ripottele kakkaroiden päälle ruisjauhoa ja kokoa keoksi. Peitä keko leivinliinalla.
  4. Pulikoi kakkaroista ohuita, soikeita piirakankuoria. Ripottele ruisjauhoa päälle ja lado soikiot pinoon.
  5. Harjaa ylimääräiset jauhot kuorista ja levitä riisipuuroa niiden keskelle. Jätä reunoista noin sentti vapaaksi.
  6. Rypytä reunat. Nosta taikina sivuilta riisipuuron päälle. Painele sormenpäillä laskoksia keskeltä kohti kärkiä.
  7. Paista piirakoita 275 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta ja pohja saavat väriä.
  8. Voitele piiraat sulan voin ja veden sekoituksella.

Kommentit (0)

Resepti Minna Herranen Kuva Päivi Arvonen
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.
Tuhti jauhelihapiirakka kaipaa rinnalleen vain salaattia.

Piiraassa leivotaan jauhelihaa jännittävästi myös pohjataikinaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Syyrialainen kibbeh bil sayneeyeh -lihapiirakka

Ainekset

2 ½
dl
vettä
3 ½
dl
bulguria
1
iso sipuli
1
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
1
tl
meiramia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
450
g
jauhelihaa
4
rkl
oliiviöljyä
Täyte
4
rkl
oliiviöljyä
4
pientä sipulia
350
g
jauhelihaa
1
tl
yleismaustetta tai maustepippuria
½
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
4
rkl
paahdettuja pinjansiemeniä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmista ensin täyte. Silppua sipulit hienoksi ja kuullota silppu öljyssä paistinpannulla. Lisää jauheliha ruskistumaan. Lisää mausteet.
  2. Paahda toisella pannulla pinjansiemenet ja lisää ne lopuksi täytteeseen. Jätä täyte odottamaan.
  3. Valmista taikina. Kiehauta vesi. Laita bulgur kulhoon ja kaada päälle kuuma vesi. Anna seistä, kunnes vesi on imeytynyt ja sekoita irtonaiseksi.
  4. Raasta tai pilko sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki taikinan mausteet morttelissa sipulin kera tasaiseksi tahnaksi.
  5. Sekoita maustetahna ja kypsä bulgur raakaan jauhelihaan ja leivo seos käsin taikinaksi.
  6. Voitele piirakkavuoka tai matala uunivuoka. Levitä puolet lihataikinasta vuoan pohjalle litteäksi piirakkapohjaksi. Lusikoi pohjan päälle täytteeksi paistettu ja maustettu jauhelihaseos.
  7. Taputtele toinen puoli lihataikinasta käsin litteäksi levyksi ja peitä piirakka sillä. Kastele käsiä vedessä levittämisen helpottamiseksi.
  8. Viillä veitsellä vinoruutukuvio piirakan pintaan. Voitele piirakan pinta oliiviöljyllä. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)