Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Lohikakku

Ainekset

Pohja
200
g
hapankorppuja
100
g
voita tai margariinia
Täyte
4
liivatelehteä
1
prk (2 dl)
kuohukermaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
1
prk (noin 250 g)
remouladekastiketta
1
prk (noin 70 g)
pieniä kapriksia
400
g
lämminsavulohta
1
nippu
tilliä
2
tl
sitruunapippuria
(1
tl
suolaa)
1
tl
sokeria
Lisäksi
1
dl
laimeaa sitruunamehua
Koristeeksi
1
limetti
1
karambola
tuoretta basilikaa
kirjolohen mätiä

Työvaiheet

  1. Leikkaa 24-26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  2. Murenna hapankorput. Sulata rasva ja sekoita kulhossa murujen kanssa. Painele voileipäkakun pohjaksi vuoan pohjalle.
  3. Laita liivakot likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää kermaviili, remoulade ja valutetut kaprikset.
  5. Poista lohesta nahka ja ruodot. Murenna liha. Silppua tilli. Sekoita kaikki täyteainekset yhteen.
  6. Kiehauta vajaa desi laimeaa sitruunamehua. Liuota puristellut liivakot mehuun. Jäähdytä 10 minuuttia ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte vuokaan hapankorppupohjan päälle. Hyydytä yön yli jääkaapissa kelmulla peitettynä.
  8. Koristele esimerkiksi limetin puolikkailla, karambolalla, basilikalla ja mädillä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
1 uunipellillinen
Vaikeustaso
Helppo

Poropalat

Ainekset

Pohja
noin 350
g
hapankorppuja
2
tl
rouhittua mustapippuria
200
g
voita tai margariinia
2
dl
lihalientä tai maitoa
Täyte
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
piparjuurituorejuustoa
2
prk (á 100 g)
smetanaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
tl
suolaa
tl
sokeria
2
tl
rouhittua mustapippuria
250
g
kylmäsavuporoa
1
nippu
persiljaa
1
dl
vähän laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Murskaa hapankorput hienoksi joko koneella tai pussissa, jonka yli ajat kaulimella.
  2. Sulata voi. Yhdistä lihaliemi ja voisula. Kaada hapankorppumurskan sekaan ja sekoita hyvin. Painele pohja leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tarkista, että pohjassa on tarpeeksi nestettä eli pohjan pitää tulla hyvin kosteaksi ja tiiviiksi. Muuten se murenee leikkausvaiheessa. Anna kovettua jääkaapissa täytteen valmistumisen ajan.
  3. Laita liivakot likoamaan runsaaseen, kylmään veteen.
  4. Vaahdota kerma pehmeäksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen, notkistettu juusto sekä smetana ja kermaviili. Vaahdota vielä hetki, kunnes massa on vielä hyvin pehmeää. Mausta makusi mukaan.
  5. Leikkaa savuporoviipaleet mahdollisimman pieniksi, lähes muruiksi. Silppua persilja. Lisää täytteeseen.
  6. Kiehauta sitruunamehu ja liuota valutetut liivakot siihen. Jäähdytä ja kaada täytteeseen. Sekoita hyvin.
  7. Kaada täyte uunipellille pohjan päälle ja anna vetäytyä kelmulla peitettynä yön yli jääkaapissa.
  8. Leikkaa pieniä suupaloja. Koristele puolukoilla ja laita jokaiseen palaan hammastikku ottimeksi.

Vinkki! Tarkista massan maku ennen täytteen kaatamista pohjan päälle. Poron maku voimistuu yön aikana, mutta lisää halutessasi pippuria tai sitruunamehua. Myös pieneksi hienonnettu puolikas tuore kurkku sopii täytteeseen.

Kommentit (0)

Suvi Rüster Kuva Sami Repo Resepti Akis Staboulis, ravintolakoulu Perho

Kreikkalainen katkarapukasari on maailmankuulu.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Katkarapukasari

Ainekset

600
g
kuorellisia raakoja katkaravunpyrstöjä
anisviinaa
suolaa
pippuria
2
rkl
oliiviöljyä
1
kpl
valkosipulinkynttä
100
g
fetaa
50
g
juustoraastetta
Rapuliemi
rapujen pyrstöt ja kuoret
2
rkl
oliiviöljyä
1
dl
valkoviiniä
2
dl
vettä
Tomaattikastike
600
g
luumutomaatteja tai 600 g terttutomaatteja
2
kpl
salottisipulia
1
kpl
valkosipulinkynttä
fenkolia
chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
tl
tomaattipyreetä
rapujen kuorista keitettyä lientä
hienoa merisuolaa
valkopippuria
lehtipersiljaa
timjamia

Työvaiheet

  1. Sulata ravut yön yli jääkaapissa. Kuori ne ja poista suoli. Ota kuoret talteen. Mausta ravut anisviinalla, suolalla ja pippurilla. Nosta jääkaappiin odottamaan.
  2. Valmista rapuliemi. Kuullota oliiviöljyssä katkarapujen kuorintarippeet. Kun kuoret punoittavat, lisää joukkoon valkoviini ja vesi. Hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes lientä on jäljellä pari desiä. Siivilöi liemi. 
  3. Kastiketta varten poista tomaateista kannat ja leikkaa kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna fenkoli ja chili. Kuullota niitä kattilassa öljyssä. Lisää tomaattipyree. Kuullota hetki. Lisää tomaattikuutiot mehuineen. Kiehauta ja lisää rapuliemi. Hauduta miedolla lämmöllä noin tunti, kunnes kastiketta on jäljellä noin 5 dl. 
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat, soseuta kastike. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrteillä. Hauduta vielä 10 minuuttia. Tarkista maku.
  5. Nosta maustuneet katkaravunpyrstöt ja hienonnettu valkosipulinkynsi öljyllä voideltuun uunivuokaan. Murenna pinnalle fetaa. Kaada päälle tomaattikastike ja ripottele sen päälle juustoraastetta.
  6. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta vuoka grillivastuksen alle ja paista, kunnes paistoksen pinta on kauniin ruskea. Tarjoa rapeakuorisen vaalean leivän ja valkoviinin kera.

Vinkki! Käytä kefalotyri-, pecorino- tai manchegojuustoa.

Kommentit (0)

Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, resepti Antonio Arruda Silvestre Jr
Vaikeustaso
Helppo

Cuzcuz Paulista (São Paulon kuskus)

Ainekset

1
dl
oliiviöljyä
1
sipuli
1
paprika
200
g
pieniä pakastekatkarapuja
2
dl
pakasteherneitä
2
dl
pakastemaissia
5
tomaattia
1
dl
persiljasilppua
1
dl
ruohosipulisilppua
2
tlk
säilykesardiineja tai -tonnikalaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
4
dl
vettä
6
dl
polentaa
Koristeluun
3
keitettyä munaa
tomaatteja
1
tlk
sardiineja

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele pieneksi. Kalttaa tomaatit, halkaise ja poista siemenet.
  2. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia, paprikaa, herneitä, maissia, tomaatteja, yrttejä, sardiineja ja mausteita 5 minuuttia. Lisää vesi ja kiehauta ruoka. Lisää polenta ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan (yleensä 5–10 minuuttia). Nosta kasari liedeltä.
  3. Öljyä 24-senttinen kakkuvuoka. Asettele kananmuna- ja tomaattiviipaleet sekä valutetut, kokonaiset sardiinit kauniisti vuoan pohjalle.
  4. Sekoita kasvis-polentaseos ja sulatetut katkaravut yhteen. Levitä se vuokaan, pohjalla olevien koristeiden päälle.
  5. Anna vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään 6 tuntia, mielellään yön yli.
  6. Kumoa tarjoiluvadille.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kaali-katkarapuvokki

Ainekset

1
paksoi
3
rkl
öljyä
1
ps (500 g)
pakastevokkivihanneksia
½
tl
inkiväärijauhetta
1-2
tl
suolaa
2
rkl
fariinisokeria
400
g
isoja katkarapuja

Työvaiheet

  1. Suikaloi paksoi.
  2. Kuumenna öljy vokissa tai isossa paistokasarissa. Kuumenna jäiset vokkivihannekset kuumalla pannulla koko ajan käännellen. Mausta inkiväärillä, suolalla ja fariinisokerilla.
  3. Lisää sulatetut ja valutetut katkaravut. Kuumenna nopeasti.
  4. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.
  5. Kääntele paksoi viimeiseksi joukkoon.

Vinkki! Jos haluat, voit lorauttaa valmiin ruuan joukkoon kookosmaitoa. Voit myös jättää inkiväärin pois ja lisätä mustapippuria.

Kommentit (0)