Resepti Kiia Renko ja Tiina Rinkinen Kuva Pia Inberg
Jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 minuuttia ja sen jälkeen keskitasolla 15 minuuttia. Peltipiirakasta voi ottaa paloja myös muotilla. Piirakan voi pakastaa tai leipoa edellisenä päivänä.
Jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 minuuttia ja sen jälkeen keskitasolla 15 minuuttia. Peltipiirakasta voi ottaa paloja myös muotilla. Piirakan voi pakastaa tai leipoa edellisenä päivänä.

Muhkea lohipiirakka on takuuvarmaa tarjottavaa kahvipöydässä ja illanistujaisissa. Piirakan voi myös pakastaa.

Annoksia
Uunipellillinen
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Savulohipiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita tai margariinia
3
dl
isoja speltti- tai kaurahiutaleita
4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
juustoraastetta
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
vettä
Täyte
800
g
perattua lämminsavukirjolohta tai -lohta
ripaus
sitruunapippuria
1
ps
auramuruja
5
dl
ruokakermaa
5
munaa
200
g
ruohosipulituorejuustoa
1
tl
rouhittua mustapippuria
tl
suolaa)
1
dl
tillisilppua
Pinnalle
emmental-juustoraastetta
kirsikkatomaatteja

Työvaiheet

  1. Nypi pohja-aineet taikinaksi. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa. Painele taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille, pohjalle ja reunoille.
  2. Levitä peratut lohipalat pohjan päälle ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Levitä myös auramurut lohen päälle.
  3. Sekoita kerma, munat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada muna-kermaseos piiraan päälle.
  4. Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla.
  5. Paista ensin 200 asteessa uunin alatasolla 10 minuuttia ja nosta pelti sen jälkeen keskitasolle. Jatka paistamista noin 20 minuuttia.
  6. Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 minuuttia ja sen jälkeen keskitasolla 15 minuuttia. Peltipiirakasta voi ottaa paloja myös muotilla. Piirakan voi pakastaa tai leipoa edellisenä päivänä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Mari Karttunen
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.

Oletko ihmetellyt, mikä on tuo teiden pientareilla ja joutomailla kasvava, keltaisena kukkiva kasvi? No sehän on peltokanankaali. Villiyrtti parhaasta päästä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltokanankaalia, inkiväärilohta ja paistettuja perunoita

Ainekset

peltokanankaalin kukkaversoja
800
g
ruodotonta, nahatonta lohta
6
cm
pala tuoretta inkivääriä
3
dl
soijaa
Paistamiseen
voita
Lisäksi
500
g
perunoita
suolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri ja leikkaa se poikkisyin mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  2. Leikkaa lohi neljään viipaleeseen. Kaada soija leveään, matalaan kulhoon. Ripottele sekaan inkiväärilastut ja aseta lohi päälle. Anna maustua 15-20 minuuttia, käännä välillä, jotta lohi maustuu molemmin puolin.
  3. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja paahda ne pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista kala.
  4. Kypsennä peltokanankaalit pannulla käännellen voi-öljyseoksessa noin 3–4 minuutin ajan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.
Yhdestä taikinasta riittää vierasvaraa pakastimeen pitkäksi aikaa.

Porkkanaraasteella mehevöitetty taikina kääritään rullalle korvapuustien tapaan. Täytteessä ihastuttaa pehmeä vuohenjuusto.

Annoksia
noin 50 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Porkkanapuustit

Ainekset

1
l
vettä tai ½ l vettä ja ½l omenamehua
50
g
hiivaa
3-4
rkl
siirappia
1
prk (200 g)
rahkaa
3
(7–8 dl raastetta)
porkkanaa
3
dl
ruishiutaleita
15
dl
sämpyläjauhoja
noin 9
dl
vehnäjauhoja
dl
öljyä
Lisäksi
1
prk (150–200 g)
pehmeää vuohenjuustoa
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, siirappi, suola ja rahka nesteeseen. Lämmitä uudelleen kädenlämpöiseksi. Lisää porkkanaraaste ja alusta jauhot sekaan.
  2. Lisää vehnäjauhoja hieman mainittua enemmän tai vähemmän, tarpeen mukaan. Lisää lopuksi öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi.
  3. Peitä taikina liinalla ja kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina 3-4 osaan. Kauli taikinapala kerrallaan pitkänomaiseksi, vajaan sentin paksuiseksi levyksi, kuten korvapuustitaikina.
  5. Notkista vuohenjuusto lusikalla pehmeäksi ja levitä taikinalevylle. Kääri levy napakalle rullalle. Leikkaa rullasta 3-4 sentin paksuisia paloja. Nosta palat paperivuokiin.
  6. Kohota liinan alla 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa 10-13 minuuttia. Leivo toinen taikinapala samoin.
  8. Kahdesta muusta palasta voit pyöritellä pyöreitä sämpylöitä, voidella ne vedellä ja ripotella päälle ruishiutaleita, siemeniä ja juustoraastetta. Paistoaika ja -aste ovat samat.

Vinkkejä! Täytteeksi sopivat myös juustoraaste, silputut aurinkokuivatut tomaatit ja yrttimausteet.

Taikinasta tulee 3-4 leipää. Niiden paistolämpötila on 200 astetta ja aika 25-30 minuuttia leipien koosta riippuen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.
Perinteiset iltapalaherkut hupenevat pelliltä. Toinen tykkää avomallista, toinen pasteijapiiloista.

Savupaprika ja yrtit tuovat jauhelihapasteijat tälle vuosituhannelle. Kasvissyöjätkin ilahtuvat, kun vaihdat jauhelihan paketilliseen Härkistä.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Jauhelihapasteijat

Ainekset

Rahka-voitaikina
200
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
250
g
maitorahkaa (ei pehmeää)
Täyte
¾
dl
puuroriisiä
dl
vettä
¾
tl
suolaa keittämiseen
250
g
naudan paistijauhelihaa
1
pieni sipuli
½
tl
suolaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
mustapippuria myllystä
½
tl
sokeria
½
dl
tuoretta timjamia hienonnettuna
½
dl
tuoretta oreganoa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Keitä riisiä suolatussa vedessä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes vesi imeytyy ja riisi on kypsää.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Paista jauheliha pannulla omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna kuullottua. Mausta seos ja sekoita riisin joukkoon. Tarkista maku. Anna jäähtyä.
  3. Mittaa kylmä voi, jauhot, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja leikkuuterällä muruiksi. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Jauhota leivinpaperiarkki reilusti. Kauli taikina sen päällä arkin kokoiseksi levyksi. Siisti reunat taikinapyörällä ja jaa levy tasan 16 palaan.
  5. Annostele liha-riisitäyte taikinapaloille. Kääri taikinapalat haluamallasi tavalla. Taittele ja nipistä reunat tiiviisti yhteen, sillä pehmeä taikina avautuu helposti uunissa.
  6. Voitele pasteijat munalla. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.

Vinkki! Voit vaihtaa jauhelihan paketilliseen Härkistä. Lisää se kuullotetun sipulin joukkoon äläkä lisää suolaa. Jatka ohjeen mukaan.

Kommentit (0)