Resepti Kiia Renko Kuva Panu Pälviä

Graavilohen voi tehdä jo nyt pakkaseen odottamaan joulua. Ja kun graavaat lohen itse, saat siitä juuri sopivan suolaista.

Lohen graavaaminen kotona on helppoa ja se onnistuu vasta-alkajaltakin.

Säilytä graavilohta vain pari päivää jääkaapissa ja pakasta ylimääräinen kala. Pakkasessa se säilyy 2–3 kuukautta.

Hyvä joulutuliainen

Jos haluat viedä graavikalaa tuliaisiksi, pakasta se ensin ja pakkaa jäinen kalapaketti kylmäkassiin.

Vinkki!

Graavilohta voi maustaa myös murskatuilla rose- tai viherpippureilla, mustapippurilla ja konjakilla.

Vaikeustaso
Helppo

Graavilohi

Ainekset

1
kg
fileoitua lohta
2
tl
sokeria
3
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
rouhittua valkopippuria
1
kpl
tuoretta tilliä
Kastike lohelle
1
dl
sinappia
2
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
valko- tai mustapippuria rouhittuna
2
dl
rypsiöljyä
1
dl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

Graavilohi

  1. Sekoita suola, sokeri ja valkopippuri mausteseokseksi. Hiero seos fileiden pintaan ja ripottele päälle reilusti tilliä, myös varret pilkottuina.
  2. Kääri kala ensin tiukasti voipaperiin, sitten folioon. Laita paino päälle.
  3. Jos fileoit kaksi puolikasta, laita maustetut fileet lihapuolet vastakkain ja kääri ensin voipaperiin, sitten folioon. Ripottele vielä päälle suolaa ja tilliä. Laita paino päälle.
  4. Anna kalan maustua jääkaapissa yön yli.

Kastike lohelle

  1. Sekoita sinappi, sokeri, etikka, suola ja pippuri kulhossa.
  2. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on liuennut.
  3. Valuta öljy kulhoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää tilli.
  4. Tarjoa kastike erikseen.

 

Kommentit (2)

Vierailija

Ei mitään ohjetta miten pakastetaan? Suoloineen vai ei? :(

Vierailija

Teet graavilohen ohjeen mukaan ja siitä voit halutessasi osan laittaa pakastimeen.

Resepti Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta Kuva AVA
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.

Leikkaa lohifile annospaloiksi ja pyöritä dukkah-mausteseoksessa. Paista nopeasti pannulla ja uusi arkiruokasuosikkisi on valmis.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dukkah-lohi

Ainekset

75
g
puffattua amaranttia
3
rkl
dukkah-mausteseosta
1
tl
suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2
rkl
sumakkia
4
lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen
Dukkah-mausteseos Meri-Tuulin tapaan
4
rkl
kuorittuja pistaaseja
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
mustapippureita
1
rkl
fariinisokeria

Työvaiheet

Dukkah-lohi

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Dukkah-mausteseos

  1. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Kaada ne kulhoon jäähtymään ja paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä noin minuutin ajan.
  2. Kaada seesaminsiemenet toiseen kulhoon jäähtymään.
  3. Laita korianterinsiemenet, juustokumina ja mustapippurit pannuun ja paahda nekin.
  4. Kumoa mausteet maustemyllyyn. Lisää myllyyn puolet seesaminsiemenistä ja jauha hienoksi. Lisää pistaasit ja fariinisokeri ja jauha vielä hetki niin, että pistaasit jäävät epätasaisen kokoisiksi. Mukana saa olla isompiakin paloja.
  5. Kaada mausteseos purkkiin ja sekoita joukkoon loput seesaminsiemenet. 
  6. Säilytä mausteseos ilmatiiviissä purkissa maustekaapissa. 

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.

Näissä tacoissa jokainen ainesosa on herkullinen: avokado saa makuparikseen jalapenoa, kalapalat leivitetään oluen ja jauhon seoksella ja jugurttikastikkeessa maistuu chili.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset kalatacot

Ainekset

Avokadorelish
1
iso tomaatti
1-2
säilöttyä jalapenoa
1
avokado
1
pieni sipuli
1
rkl
silputtua tuoretta korianteria
1-2
rkl
limettimehua
½
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
Jugurttikastike
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
majoneesia
chilikastiketta
Paistettu kala
1
pll (0,33 l)
vaaleaa lagerolutta
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
paistamiseen noin 2
dl
öljyä
noin 400
g
vaaleaa kalaa fileinä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
Lisäksi
8
pientä tai 4 isoa tortillalettusta
noin 4
dl
silputtua kaalia
chilikastiketta, esim. Tabascoa
limettimehua

Työvaiheet

Avokadorelish

  1. Kuutioi tomaatti ja jalapenot.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha ulos kuoresta. Kuutioi hedelmäliha. 
  3. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita ainekset korianterisilpun, limettimehun, suolan ja pippurin kanssa sekaisin. Laita kylmään maustumaan.

Jugurttikastike

  1. Sekoita jugurtti ja majoneesi keskenään. Mausta chilikastikkeella. 
  2. Laita kylmään maustumaan.

Paistettu kala

  1. Sekoita olut, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy paksupohjaisella pannulla tai kattilassa 180 asteeseen. Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi, mausta suolalla sekä pippurilla. Kasta kalapalat taikinaan.
  2. Paista muutama kala kerrallaan rapeiksi ja kullankeltaisiksi, molemmin puolin.

Kokoa tacot

  1. Täytä lämmitetyt tortillat kalapaloilla, jugurttikastikkeella, kaalilla ja avokadorelishillä. 
  2. Mausta chilikastikkeella ja limetillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.

Tuplaleivitys tekee kalapuikkojen pinnasta rapean ja maltillinen kypsytys sisuksesta pehmeän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kotitekoiset kalapuikot ja tillidippi

Ainekset

400
g
turskafileetä (pakaste, MSC-merkitty)
½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
1–2
munaa
dl
korppujauhoja
¾
tl
kurkumaa
Paistamiseen
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
Tillidippi
1
ruukku
tilliä
½
dl
manteleita
2–3
rkl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

Kalapuikot

  1. Anna kalan sulaa huoneenlämmössä puolisen tuntia, kunnes se on kohmeista. Leikkaa kala pari senttiä paksuiksi viipaleiksi. Anna sulaa tarvittaessa vielä hetki. Leivitys tarttuu parhaiten, kun pinta on sulanut, mutta kalat on helpointa paistaa, kun sisus on vielä kohmeinen.
  2. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, suola, musta- ja valkopippuri. Riko muna toiseen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot kolmanteen astiaan ja sekoita joukkoon kurkuma.
  3. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoseoksessa. Dippaa ne sitten kananmunaan ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa. Nosta leivitetyt kalat lautaselle odottamaan.
  4. Kuumenna voi ja öljy isolla, laakealla paistinpannulla, jolle kalapuikot sopivat kerralla. Nostele leivitetyt kalat rasvaan paistumaan ja alenna lämpöä. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia/puoli. Tarkkaile pannun lämpöä: paistaminen onnistuu parhaiten, kun sisus saa kypsyä rauhassa pinnan kärähtämättä. Paistoaikaan vaikuttaa se, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.

Tillidippi

  1. Sekoita ainekset teholeikkurissa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Sanna Kekäläinen
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.

Riisivermisellillä, kasviksilla ja yrteillä täytetyt kesärullat ovat raikasta ja rapeaa syötävää. Jos pilkottuja aineksia jää yli, tee niistä vokki.

Annoksia
12-15 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset kesärullat – Gỏi cuốn

Ainekset

12–15
kpl
riisipaperia
Täytteet
2
dl
riisivermiselliä
2
porkkanaa
2–3
suikaloitua rapeaa salaattia tai kiinankaalia
1
dl
mung-pavun ituja
reilusti tuoretta vahvaa minttua, thai-basilikaa ja korianteria
12–15
kpl
kypsiä jättikatkarapuja
Nuoc cham -dippikastike
1
dl
vettä
½
dl
palmusokeria tai hienoa ruokosokeria
2
rkl
kalakastiketta
½
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
voimakas chili hienonnettuna
1–2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
Maapähkinäkastike
1
dl
sokeritonta maapähkinävoita
2
rkl
hoisin-kastiketta
1
tl
hunajaa
1
dl
vettä
1
limetin mehu
päälle suolapähkinöitä

Työvaiheet

Valmista dippikastikkeet

  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta liedellä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon loput ainekset, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä.
  2. Yhdistä maapähkinäkastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Ripottele päälle murskattuja suolapähkinöitä.

Dippikastikkeet säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran.

Valmista täytteet

  1. Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Kuori ja suikaloi porkkanat aivan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Porkkanat voi myös halutessaan raastaa karkeaksi raasteeksi. Huuhdo ja revi salaatinlehtiä pienemmiksi paloiksi, hienonna kiinankaali. Huuhdo ja valuta idut. Nypi yrttien lehdet. Puolita ravunpyrstöt pitkittäin.

Valmista kääryleet

  1. Kasta yksi riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen, ravista ylimääräinen vesi pois.
  2. Nosta riisipaperi leikkuulaudalle. Aseta riisipaperille ensin vähän salaatti- tai kiinankaalisuikaleita, ituja, vermiselliä, porkkanaa, yrttien lehtiä ja lusikallinen nuoc cham -dippikastiketta. Aseta kaksi tai kolme puolitettu ravunpyrstöä rinnakkain hieman ylemmäs riisipaperille.
  3. Käännä riisipaperin reunat keskelle ja kääri tiukaksi rullaksi.
  4. Asettele valmiit rullat tarjoiluastiaan siten, että ne eivät ota kiinni toisiinsa.
  5. Jaa loppu dippikastike kullekin ruokailijalle omaan pieneen kulhoon.

Vinkki! Rullien täytteeksi voit käyttää erilaisia kasviksia, salaatteja, aasialaisia yrttejä, kypsää lihaa ja äyriäisiä, tofua, halutessasi myös hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa. Jos rullien täytettä jää yli, tee niistä vokki.

Kommentit (1)

Linda Rose

You’ve written nice post, I am gonna bookmark this page, thanks for info. I actually appreciate your own position and I will be sure to come back here.
http://fireboy-watergirl.com