Resepti Kiia Renko Kuva Panu Pälviä

Graavilohen voi tehdä jo nyt pakkaseen odottamaan joulua. Ja kun graavaat lohen itse, saat siitä juuri sopivan suolaista.

Lohen graavaaminen kotona on helppoa ja se onnistuu vasta-alkajaltakin.

Säilytä graavilohta vain pari päivää jääkaapissa ja pakasta ylimääräinen kala. Pakkasessa se säilyy 2–3 kuukautta.

Hyvä joulutuliainen

Jos haluat viedä graavikalaa tuliaisiksi, pakasta se ensin ja pakkaa jäinen kalapaketti kylmäkassiin.

Vinkki!

Graavilohta voi maustaa myös murskatuilla rose- tai viherpippureilla, mustapippurilla ja konjakilla.

Vaikeustaso
Helppo

Graavilohi

Ainekset

1
kg
fileoitua lohta
2
tl
sokeria
3
rkl
karkeaa merisuolaa
2
tl
rouhittua valkopippuria
1
kpl
tuoretta tilliä
Kastike lohelle
1
dl
sinappia
2
rkl
sokeria
2
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
valko- tai mustapippuria rouhittuna
2
dl
rypsiöljyä
1
dl
tilliä hienonnettuna

Työvaiheet

Graavilohi

  1. Sekoita suola, sokeri ja valkopippuri mausteseokseksi. Hiero seos fileiden pintaan ja ripottele päälle reilusti tilliä, myös varret pilkottuina.
  2. Kääri kala ensin tiukasti voipaperiin, sitten folioon. Laita paino päälle.
  3. Jos fileoit kaksi puolikasta, laita maustetut fileet lihapuolet vastakkain ja kääri ensin voipaperiin, sitten folioon. Ripottele vielä päälle suolaa ja tilliä. Laita paino päälle.
  4. Anna kalan maustua jääkaapissa yön yli.

Kastike lohelle

  1. Sekoita sinappi, sokeri, etikka, suola ja pippuri kulhossa.
  2. Jatka sekoittamista, kunnes sokeri on liuennut.
  3. Valuta öljy kulhoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää tilli.
  4. Tarjoa kastike erikseen.

 

Kommentit (3)

Vierailija

Ei mitään ohjetta miten pakastetaan? Suoloineen vai ei? :(

Vierailija

Teet graavilohen ohjeen mukaan ja siitä voit halutessasi osan laittaa pakastimeen.

Kokki60

Minulla ei tuo suolattu kala pakkasessa kyllä jäädy kunnolla, eikä näinollen säilykään, vaan kalan rasvat härskiintyvät... Jäädyslämpötilan saa säädettyä vain -23°C:een?

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.

Lohipullat saavat peitokseen seesaminsiemeniä ja soosikseen pehmeän remouladen. Maussa hurmaavat inkivääri, piparjuuri ja korianteri.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipyörykät

Ainekset

500
g
ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
1
muna
2
kevätsipulia
3
rkl
silputtua korianteria
2
tl
raastettua inkivääriä
2
raastettua piparjuurta
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
kalakastiketta
1
dl
korppujauhoja
1
tl
rouhittua mustapippuria
Pinnalle
paahdettuja seesaminsiemeniä
Remouladekastike
2
rkl
hienonnettua maustekurkkua
½
porkkana
2
dl
majoneesia
1
dl
kermaviiliä
1
rkl
hienonnettua persiljaa
1
rkl
hienonnettuja kapriksia
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
sinappia
1–2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita lohipala 20 minuutiksi pakastimeen. Leikkaa kohmeinen lohi pieniksi paloiksi ja hienonna tehosekoittimessa. Jätä massaan sattumia. Voit leikata lohen myös veitsellä hyvin pieneksi silpuksi.
  2. Vatkaa muna kevyesti. Silppua kevätsipulit.
  3. Sekoita kaikki lohipulla-ainekset yhteen. Paista pannulla pari koepullaa ja lisää halutessasi suolaa ja sitruunamehua tai muuta maustetta.
  4. Pyörittele massasta pieniä lohipullia. Laita lautaselle paahdettuja seesaminsiemeniä ja pyörittele pullat siemenissä.
  5. Paista paistinpannulla tai kypsennä uunissa uunipellillä 200 asteessa 10–15 minuuttia.
  6. Tarjoa esimerkiksi sydänsalaatin ja remouladekastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos et löydä kaupasta valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä, paahda ne itse kuumalla, kuivalla pannulla. Voit pyytää kaupassa, että lohi jauhetaan valmiiksi.

Remouladekastike

  1. Hienonna kurkku hyvin hienoksi. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Sekoita majoneesi, tilli, kapris ja rakuuna. Lisää kurkut.
  3. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa, vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.

Puuroriisin, lämminsavulohen ja tillin yhdistelmä on vastustamaton. Laatikon voi kätevästi valmistaa myös ylijääneestä riisistä ja melkein mistä tahansa kalasta.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-riisilaatikko

Ainekset

2
dl
puuroriisiä (+keittämiseen vettä ja suolaa)
300
g
lämminsavulohta
1–2
dl
silputtua tilliä
4
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Päälle
1–2
rkl
korppujauhoja
4
rkl
voita (+1 rkl vuoan voiteluun)

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi ja keitä lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Voitele uunivuoka ja lisää vuokaan riisi, hienonnettu lämminsavulohi ja tilli. Sekoita ainekset keskenään.
  4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Kaada muna-kerma-seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
  5. Kypsennä ruokaa uunissa noin 50–60 minuuttia kunnes muna-kermaseos on kokonaan hyytynyt.
  6. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

  • Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Laatikko onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä.
  • Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.
  • Makua voi syventää laittamalla joukkoon valko- tai sitruunapippuria.
  • Kuohukerman voi korvata ruokakermalla, maidolla ja kalaliemellä.
  • Riisi-kala-seoksen joukkoon voi pilkkoa myös muutaman keitetyn kananmunan.
  • Ylijääneestä lohilaatikosta ja valmiista voitaikinasta voi helposti valmistaa kalapasteijoita.

Kommentit (0)