Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Annoksia
4

Haukimureke

Ainekset

500
g
haukea ruodottomana fileenä
1-1½
tl
merisuolaa
maun mukaan sitruuna- tai valkopippuria
1
keltuainen
1
valkuainen
2
rkl
korppujauhoa
2
dl
kuohukermaa
silputtua tuoretta tilliä tai persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista mureke kylmistä raaka-aineista. Pane kala paloina monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Lisää suola. Nosta kulho viileään puoleksi tunniksi, jotta massa kiinteytyy.
  2. Lisää keltuaiset koneen käydessä. Mausta seos valkopippurilla ja lisää halutessasi tillisilppua. Käytä tasaiseksi.
  3. Vaahdota valkuaiset ja kääntele lastalla lopuksi murekemassan joukkoon. Kumoa seos leivinpaperilla vuorattuun murekevuokaan, peitä pinta foliolla ja pane vuoka vesihauteessa uuniin.
  4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kypsäksi ja kiinteäksi. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja rapean salaatin kanssa.

Vinkki! Saat helpon vesihauteen, kun täytät reunallisen uunipellin vedellä ja asetat murekevuoan pellille.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Herkullinen mätijäätelö kruunaa blini-illan.
Herkullinen mätijäätelö kruunaa blini-illan.

Pyöräytä mäti palloiksi kerma-tuorejuustoseoksen kanssa ja tarjoile blinien seuraksi.

Vaikeustaso
Helppo

Mätijäätelö

Ainekset

300
g
kirjolohenmätiä
2
dl
kuohukermaa
200
g
mustapippuri-tilli tuorejuustoa
½
punasipulia

Työvaiheet

  1. Valuta mätiä vähintään puoli tuntia suodatinpussissa. Vaahdota kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon juusto ja hienonnettu punasipuli sekä mäti. Kumoa massa pakastuksen kestävään rasiaan ja laita pakastimeen.
  2. Ota seos esiin noin 20 minuuttia ennen tarjoilua. Kumoa sellaisenaan tarjoiluvadille tai pyöräytä pariisinperunaraudalla pieniksi palloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Jyri Juutilainen Kuva Elvi Rista

Silakat uivat tomaattisessa smetanassa ja kuorrutetaan juustoraasteella. Lurps!

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Silakat smetanassa

Ainekset

600
g
silakkafileitä
1
sipuli
2
tlk (á 120 g)
smetanaa
reilu ½
dl
tomaattipyreetä
2
dl
juustoraastetta
1-2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
jauhettua valkopippuria
Pinnalle
1
dl
juustoraastetta

Työvaiheet

  1. Levitä puolet fileistä nahkapuoli alaspäin uunivuokaan. Silppua kuorittu sipuli pieneksi ja sekoita se smetanaan tomaattipyreen ja juustoraasteen kanssa. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla.
  2. Lusikoi puolet seoksesta fileille ja nostele loput fileet päälle nahkapuoli ylöspäin. Levitä loput smetanaseoksesta fileille ja ripottele halutessasi pinnalle juustoraastetta.
  3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on saanut väriä ja kalat tuntuvat kypsiltä. Tarjoa lisäkkeenä keitettyä riisiä ja vihreää salaattia.

Vinkki! Silakoiden sijaan voit levittää smetanaseoksen lohifileelle tai muulle kalalle.

Kommentit (0)

Resepti Kalastaja Lauri Mustalahti Kuva Sami Repo

Kauppojen kalatiskeille on jälleen ilmestynyt madetta. Kalastaja Lauri Mustalahden madekeitto vie kielen mennessään.

Lauri Mustalahti kalastaa verkoilla Pyhäjärvellä ja Näsijärvellä Tampereen seudulla. Myyntiin päätyvästä saaliista suurin osa on kuhaa ja loput muikkua. Makoisia talven saaliita ovat lisäksi hauet ja mateet.

Valmista maukasta madekeittoa Laurin omalla ohjeella!

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Madekeitto

Ainekset

1
(noin 1 kg)
nyljetty made + 1 mateen maksa
450
g (5–6 kpl)
kiinteää perunaa
1
keltasipuli
1-2
paprikaa
1
rkl
öljyä kuullottamiseen
9-10
dl
hyvää kalalientä
tl
merisuolaa
4-5
maustepippuria
2
laakerinlehteä
ripaus
cayennenpippuria tai chiliä

Työvaiheet

  1. Pyydä kalakauppiasta nylkemään made. Poista nyljetyn kalan päästä kidukset ja selkäevä. Pane mateen maksa likoamaan kylmään veteen noin tunniksi ja keitä sitä sen jälkeen suolalla maustetussa vedessä 5–10 minuuttia. Nosta sivuun ja viipaloi maksa.
  2. Paloittele nyljetty kala. Nosta viileään kasvisten käsittelyn ajaksi.
  3. Kuori sipuli ja perunat. Lohko ne sopiviksi suupaloiksi. Halkaise pestyt paprikat, poista sisukset ja kuutio palat. Kuullota perunaa ja sipulia öljytilkassa kattilan pohjalla pari minuuttia. Lisää sekaan kalaliemi ja mausteet. Keitä noin 15 minuuttia ja kuori reikäkauhalla pois pinnalle noussut vaahto. Lisää loput kasvispalat.
  4. Keitä edelleen noin 10 minuuttia ja lisää kalapalat. Alenna lämpöä, niin että liemi poreilee vain kevyesti. Näin kalapalat säilyvät ehjinä. Lisää sekaan viipaloitu mateen maksa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Resepti on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 3/2011.

Kommentit (0)

Reseptin modernisointi Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Downton Abbeyssä lohimousse hyydytettiin kalanmuotoiseen kuparivuokaan. Koristeena oli kokonaisia rapuja ja kaviaaria.
Downton Abbeyssä lohimousse hyydytettiin kalanmuotoiseen kuparivuokaan. Koristeena oli kokonaisia rapuja ja kaviaaria.

Downton Abbeyn ruokastailisti Lisa Heathcote suunnitteli KK:n lukijoille illallisen. 

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Lohimousse

Ainekset

400
g
lohifileetä
6
liivatelehteä
½
dl
vettä
2
dl
majoneesia
1
rkl
sitruunan mehua
1
rkl
limetin mehua
¼
tl
Worcestershire-kastiketta
½
tl
paprikajauhetta
1
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
kapriksia
Koristeeksi
200
g
kuorittuja katkarapuja
2
rkl
kapriksia
1
ruukku
vesikrassia
1
limetti

Työvaiheet

  1. Kypsennä lohifilettä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai mikroaaltouunissa noin 7 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Poista nahka ja paloittele kala pieniksi paloiksi hieman jäähtyneenä.
  2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. 
  3. Lisää majoneesiin sitruunan ja limetin mehu sekä mausteet. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon. Lisää massaan kala sekä kaprikset. 
  4. Kuumenna vesi kattilassa.  Purista liivatelehdistä vesi ja lisää kuumaan nesteeseen liukenemaan.
  5. Huuhtele vuoka kylmällä vedellä ja kaada lohimoussemassa vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  6. Kumoa hyytelö tarjoiluvadille. Koristele katkaravuilla, kapriksilla, vesikrassin oksilla ja limetin lohkoilla.

Kommentit (0)