Resepti Kiia Renko Kuva Julia Tavast

Mitäs siihen lasimestarin silliin laitetaankaan?

Vaikeustaso
Helppo

Lasimestarin silli

Ainekset

2–3
silliä tai 4–6 sillifilettä
dl
vettä
1
dl
väkiviinaetikkaa
dl
sokeria
1–2
porkkanaa
1
iso punasipuli
2
tl
kokonaisia valkopippureita
3
laakerinlehteä
(sinapinsiemeniä)

Työvaiheet

  1. Puhdista sillit. Huuhdo kalat kylmässä vedessä ja liota sen jälkeen muutaman tunnin ajan kylmässä vedessä. Kiehauta etikka, vesi ja sokeri. Anna liemen jäähtyä.
  2. Valuta sillit ja viipaloi parin senttimetrin levyisiksi viipaleiksi selkäruotoineen. Jos käytät valmiita fileitä, viipaloi ne. Kuori ja viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa sipuli renkaiksi.
  3. Lado tölkkiin kerroksittain sillipalat, porkkanat, sipuli ja mausteet. Kaada päälle kylmä liemi. Ellei liemi riitä, keitä sitä lisää. Sulje tölkki kannella tai foliolla. Anna maustua viileässä 2–3 päivää ennen tarjoamista.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.

Lohipullat saavat peitokseen seesaminsiemeniä ja soosikseen pehmeän remouladen. Maussa hurmaavat inkivääri, piparjuuri ja korianteri.

Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipyörykät

Ainekset

500
g
ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
1
muna
2
kevätsipulia
3
rkl
silputtua korianteria
2
tl
raastettua inkivääriä
2
raastettua piparjuurta
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
kalakastiketta
1
dl
korppujauhoja
1
tl
rouhittua mustapippuria
Pinnalle
paahdettuja seesaminsiemeniä
Remouladekastike
2
rkl
hienonnettua maustekurkkua
½
porkkana
2
dl
majoneesia
1
dl
kermaviiliä
1
rkl
hienonnettua persiljaa
1
rkl
hienonnettuja kapriksia
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
sinappia
1–2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita lohipala 20 minuutiksi pakastimeen. Leikkaa kohmeinen lohi pieniksi paloiksi ja hienonna tehosekoittimessa. Jätä massaan sattumia. Voit leikata lohen myös veitsellä hyvin pieneksi silpuksi.
  2. Vatkaa muna kevyesti. Silppua kevätsipulit.
  3. Sekoita kaikki lohipulla-ainekset yhteen. Paista pannulla pari koepullaa ja lisää halutessasi suolaa ja sitruunamehua tai muuta maustetta.
  4. Pyörittele massasta pieniä lohipullia. Laita lautaselle paahdettuja seesaminsiemeniä ja pyörittele pullat siemenissä.
  5. Paista paistinpannulla tai kypsennä uunissa uunipellillä 200 asteessa 10–15 minuuttia.
  6. Tarjoa esimerkiksi sydänsalaatin ja remouladekastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos et löydä kaupasta valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä, paahda ne itse kuumalla, kuivalla pannulla. Voit pyytää kaupassa, että lohi jauhetaan valmiiksi.

Remouladekastike

  1. Hienonna kurkku hyvin hienoksi. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Sekoita majoneesi, tilli, kapris ja rakuuna. Lisää kurkut.
  3. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa, vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.
Perinteinen lohi-riisilaatikko saattaa näyttää lattealta. Maku hurmaa pehmeydellään.

Puuroriisin, lämminsavulohen ja tillin yhdistelmä on vastustamaton. Laatikon voi kätevästi valmistaa myös ylijääneestä riisistä ja melkein mistä tahansa kalasta.

Annoksia
4–6
Valmistusaika
1 t 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-riisilaatikko

Ainekset

2
dl
puuroriisiä (+keittämiseen vettä ja suolaa)
300
g
lämminsavulohta
1–2
dl
silputtua tilliä
4
dl
kuohukermaa
2
kananmunaa
½
tl
suolaa
Päälle
1–2
rkl
korppujauhoja
4
rkl
voita (+1 rkl vuoan voiteluun)

Työvaiheet

  1. Huuhtele riisi ja keitä lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta.
  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  3. Voitele uunivuoka ja lisää vuokaan riisi, hienonnettu lämminsavulohi ja tilli. Sekoita ainekset keskenään.
  4. Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta suolalla. Kaada muna-kerma-seos vuokaan ja sekoita tasaiseksi. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.
  5. Kypsennä ruokaa uunissa noin 50–60 minuuttia kunnes muna-kermaseos on kokonaan hyytynyt.
  6. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkkejä!

  • Puuroriisin tilalla voi käyttää risottoriisiä. Laatikko onnistuu myös pitkäjyväisestä riisistä tai vaikkapa ohrasta. Laatikon voi valmistaa myös ylijääneestä riisistä.
  • Lämminsavulohen tilalla voi käyttää kylmäsavustettua tai säilykelohta. Myös uunilohen jämät sopivat laatikkoon.
  • Makua voi syventää laittamalla joukkoon valko- tai sitruunapippuria.
  • Kuohukerman voi korvata ruokakermalla, maidolla ja kalaliemellä.
  • Riisi-kala-seoksen joukkoon voi pilkkoa myös muutaman keitetyn kananmunan.
  • Ylijääneestä lohilaatikosta ja valmiista voitaikinasta voi helposti valmistaa kalapasteijoita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.
Sitruuna, tilli ja lohi ovat täydelliset yhdessä.

Grillattu lohi saa pintaansa rapeaa hapankorppua. Kala on täydellisintä, kun se on vielä hieman punertavaa.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Hapankorppulohi

Ainekset

2
(à 600 g)
kirjolohifileetä
2
luomusitruunaa
2
rkl
dijoninsinappia
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
3–6
hapankorppua
1
dl
tuoretta tilliä pätkittynä
Lisäksi
vahvaa alumiinifoliota (leveä rulla, esim. Pirkka) ja leivinpaperia

Työvaiheet

  1. Levitä pöydälle iso pala foliota ja päälle leivinpaperipala. Laita tarvittaessa kaksi foliopalaa rinnakkain. Nosta fileet leivinpaperiarkille vieri viereen. Nosta folion reunat leivinpaperiarkin päälle, jolloin saat reunallisen grillialustan.
  2. Nypi lohesta mahdolliset ruodot. Pese, puolita ja siivuta sitruunat.
  3. Leikkaa lohifileeseen viiltoja parin sentin välein, kuin suomujen suuntaisesti. Työnnä sitruunaviipaleet viiltoihin. Sivele pinnalle kevyesti dijoninsinappia. Ripottele päälle suola ja mustapippuri.
  4. Murskaa hapankorput ja ripottele ne lopuksi kalan pinnalle.
  5. Nosta kala alustoineen grilliparilalle. Grillaa keskilämmöllä 15–20 minuuttia, kunnes kala on juuri ja juuri kypsää tai paksuimmasta kohdastaan hieman punertavaa. Kypsymisaika riippuu fileen paksuudesta ja grillin kuumuudesta. Kuvun alla kala kypsyy nopeammin ja tasaisemmin.
  6. Nosta kala alustoineen isolle leikkuulaudalle ja pöytään. Viimeistele tillillä.

Kommentit (0)