Resepti Marita Suontausta Kuva Mikko Hannula
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Mahi-taskut

Ainekset

noin 300
g
mahi-mahia tai muuta vaaleaa kalaa fileenä (esim. ahventa)
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
tarvittaessa voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
2-4
pitaleipää
6-8
salaatinlehteä
1-2
isoa tomaattia
sitruunalohkoja
Aioli
2
munankeltuaista
1-2
valkosipulinkynttä
2
rkl
sitruunamehua
1
dl
oliiviöljyä
1
dl
rypsiöljyä
¼
tl
suolaa
ripaus
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin aioli eli valkosipulimajoneesi. Kaada keltuaiset esimerkiksi monitoimikoneen kulhoon ja lisää valkosipulit raastettuna tai murskattuna sekä sitruunamehu.
  2. Vatkaa noin puoli minuuttia, kunnes seos on vaaleaa ja paksua. Lisää munaseokseen koko ajan vatkaten huoneenlämpöiset öljyt ohuena nauhana. Jos majoneesi tuntuu liian paksulta, lisää tarvittaessa öljyä. Mausta lopuksi suolalla ja cayennepippurilla.
  3. Suikaloi salaatti tarvittaessa ja viipaloi tomaatti. Mausta kalafileet ja pariloi, grillaa tai paista kauniin ruskeiksi.
  4. Lämmitä leivät ja leikkaa isot pitaleivät puoliksi tai pienet leivät auki. Kokoa taskut. Sipaise leipiin majoneesia, sujauta sisään salaattia, tomaattia ja kalaa. Kruunaa annos vielä aiolinokareella. Laita tarjolle sitruunalohkojen kanssa. Nämä saa syödä sormin!

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Mari Karttunen
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.

Oletko ihmetellyt, mikä on tuo teiden pientareilla ja joutomailla kasvava, keltaisena kukkiva kasvi? No sehän on peltokanankaali. Villiyrtti parhaasta päästä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltokanankaalia, inkiväärilohta ja paistettuja perunoita

Ainekset

peltokanankaalin kukkaversoja
800
g
ruodotonta, nahatonta lohta
6
cm
pala tuoretta inkivääriä
3
dl
soijaa
Paistamiseen
voita
Lisäksi
500
g
perunoita
suolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri ja leikkaa se poikkisyin mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  2. Leikkaa lohi neljään viipaleeseen. Kaada soija leveään, matalaan kulhoon. Ripottele sekaan inkiväärilastut ja aseta lohi päälle. Anna maustua 15-20 minuuttia, käännä välillä, jotta lohi maustuu molemmin puolin.
  3. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja paahda ne pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista kala.
  4. Kypsennä peltokanankaalit pannulla käännellen voi-öljyseoksessa noin 3–4 minuutin ajan.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Tarjoa sillisalaatin ainekset eri kulhoissa, jotta jokainen voi koota mieleisensä annoksen.
Tarjoa sillisalaatin ainekset eri kulhoissa, jotta jokainen voi koota mieleisensä annoksen.

Sillin seuraan sopivat hapokas omena ja raikas retiisi. 

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sillisalaatti

Ainekset

1
prk (250 g)
perhesilliä
1
prk
smetanaa
2
rkl
tilliä
2
vihreää omenaa
2
dl
kevätsipulia
2
dl
retiisiä

Työvaiheet

  1. Valuta sillistä nesteet ja laita se kulhoon. Lusikoi smetana kulhon reunoille ja ripottele hienonnettua tilliä päälle. Voit myös sekoittaa ainekset ytheen.
  2. Leikkaa omenat kuutioiksi ja ripottele niille sitruunamehua, jotta ne eivät tummu. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi.
  3. Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja leikkaa lohkoiksi.
  4. Tarjoile kaikki ainekset omista kulhoistaan tai asettele isommalle vadille ryhmiksi.

Kommentit (0)

Resepti Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta Kuva AVA
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.

Leikkaa lohifile annospaloiksi ja pyöritä dukkah-mausteseoksessa. Paista nopeasti pannulla ja uusi arkiruokasuosikkisi on valmis.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dukkah-lohi

Ainekset

75
g
puffattua amaranttia
3
rkl
dukkah-mausteseosta
1
tl
suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2
rkl
sumakkia
4
lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen
Dukkah-mausteseos Meri-Tuulin tapaan
4
rkl
kuorittuja pistaaseja
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
mustapippureita
1
rkl
fariinisokeria

Työvaiheet

Dukkah-lohi

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Dukkah-mausteseos

  1. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Kaada ne kulhoon jäähtymään ja paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä noin minuutin ajan.
  2. Kaada seesaminsiemenet toiseen kulhoon jäähtymään.
  3. Laita korianterinsiemenet, juustokumina ja mustapippurit pannuun ja paahda nekin.
  4. Kumoa mausteet maustemyllyyn. Lisää myllyyn puolet seesaminsiemenistä ja jauha hienoksi. Lisää pistaasit ja fariinisokeri ja jauha vielä hetki niin, että pistaasit jäävät epätasaisen kokoisiksi. Mukana saa olla isompiakin paloja.
  5. Kaada mausteseos purkkiin ja sekoita joukkoon loput seesaminsiemenet. 
  6. Säilytä mausteseos ilmatiiviissä purkissa maustekaapissa. 

Kommentit (3)

Rahinaa

Helppoo kuin heinänteko... ööö, sumakkia, amaranttia, puffata... juu jotain ihan simppeliä?

j-m

Ihan tosi samaa mieltä, mikä on amarantti... jäi reseptin lukeminen ensimmäiseen aineeseen. Huokaus.

Korpitaipale

Ei tämmöinen maalainen osaa puffata amaranttia...

Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.

Näissä tacoissa jokainen ainesosa on herkullinen: avokado saa makuparikseen jalapenoa, kalapalat leivitetään oluen ja jauhon seoksella ja jugurttikastikkeessa maistuu chili.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset kalatacot

Ainekset

Avokadorelish
1
iso tomaatti
1-2
säilöttyä jalapenoa
1
avokado
1
pieni sipuli
1
rkl
silputtua tuoretta korianteria
1-2
rkl
limettimehua
½
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
Jugurttikastike
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
majoneesia
chilikastiketta
Paistettu kala
1
pll (0,33 l)
vaaleaa lagerolutta
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
paistamiseen noin 2
dl
öljyä
noin 400
g
vaaleaa kalaa fileinä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
Lisäksi
8
pientä tai 4 isoa tortillalettusta
noin 4
dl
silputtua kaalia
chilikastiketta, esim. Tabascoa
limettimehua

Työvaiheet

Avokadorelish

  1. Kuutioi tomaatti ja jalapenot.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha ulos kuoresta. Kuutioi hedelmäliha. 
  3. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita ainekset korianterisilpun, limettimehun, suolan ja pippurin kanssa sekaisin. Laita kylmään maustumaan.

Jugurttikastike

  1. Sekoita jugurtti ja majoneesi keskenään. Mausta chilikastikkeella. 
  2. Laita kylmään maustumaan.

Paistettu kala

  1. Sekoita olut, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy paksupohjaisella pannulla tai kattilassa 180 asteeseen. Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi, mausta suolalla sekä pippurilla. Kasta kalapalat taikinaan.
  2. Paista muutama kala kerrallaan rapeiksi ja kullankeltaisiksi, molemmin puolin.

Kokoa tacot

  1. Täytä lämmitetyt tortillat kalapaloilla, jugurttikastikkeella, kaalilla ja avokadorelishillä. 
  2. Mausta chilikastikkeella ja limetillä.

Kommentit (0)