
Tervetuloa paistomittari, hyvästi kuiva ja sitkeä lohi. Näin saat tutusta uunilohesta entistäkin mehukkaamman.
Perinteinen uunilohi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita lohifilee nahka alaspäin öljyllä voideltuun uunivuokaan.
- Hiero suolaa kauttaaltaan kalan pinnalle ja anna suolan imeytyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
- Kuumenna uuni 150 asteeseen.
- Huuhdo sitruuna ja raasta sen kuori. Hienonna tilli. Ripottele kalan pinnalle sitruunan kuori, puolet tillistä sekä mustapippuri. Työnnä lämpömittarin anturi fileen paksuimpaan kohtaan ja aseta sisälämpötilaksi 42–55 astetta.
- Kypsennä uunilohta uunin keskitasossa 15–25 minuuttia, kunnes haluttu sisälämpötila on saavutettu. Kirjolohifilee kypsyy paksua lohifileetä nopeammin.
- Hienonna uunilohen pintaan tuoretta tilliä ja koristele halutessasi sitruunaviipaleilla.
Vinkki!
Uuniloheen saa vaihtelua nopeasti – kokeile appelsiinia, pestoa tai tyrniä
Leikkaa kalafileeseen viiltoa ennen kuin levität maustetahnan kalan pintaan. Siten kala maustuu tehokkaammin.
Appelsiinilohi
- Huuhdo luomuappelsiini ja -sitruuna ja raasta niiden kuoret. Sekoita kuoret, muutama ruokalusikallinen tomaattipyreetä ja nokare harissakastiketta tahnaksi.
- Mausta parilla teelusikallisella jauhettua juustokuminaa sekä ripauksessa suolaa ja mustapippuria.
- Levitä tahna lohifileen pintaan ennen paistamista. Viipaloi kymmenkunta oliivia ja ripottele renkaat kypsän kalan päälle. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria.
Pestolohi
- Valmista sitruuna-lehtipersiljapesto hienontamalla monitoimikoneella tai minileikkurilla kourallinen pinjansiemeniä, ruukullinen lehtipersiljaa, muutama puristettu valkosipulinkynsi, luomusitruunan raastettu kuori ja loraus oliiviöljyä.
- Sekoita tahnaan desin verran hienoksi raastettua parmesaania sekä ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria.
- Levitä pesto kevyesti suolalla maustetun kalafileen päälle ennen kypsennystä.
Tyrnilohi
- Murskaa noin desilitra tyrnimarjoja haarukalla ja levitä ne raa'an, suolalla maustetun kalafileen päälle.
- Sekoita purkki smetanaa, hieman hienonnettua tilliä, ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria keskenään.
- Levitä seos tyrnikuorrutetun lohen päälle ennen kypsennystä.
Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.
Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/