Herkullinen lohipiiras saa potkua piparjuuresta ja kapriksista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-kylmäsavulohipiiras

Ainekset

Taikina
250
g
voita tai margariinia
250
g
maitorahkaa
4
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Täyte
1
rkl
raastettua piparjuurta
150
g
ranskankermaa
2
rkl
kapriksia
2
dl
tilliä
150
g
paistettuja sieniä, esim. kantarelleja tai herkkusieniä paistettuna
150
g
kylmäsavulohta
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Nypi huoneenlämpöisen voin joukkoon maitorahka ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Peitä taikina kelmulla ja nosta puoleksi tunniksi jääkaappiin.
  2. Aseta taikina jauhotetulle alustalle ja kaaviloi siitä suorakaiteen muotoinen, noin sentin paksuinen levy. Taita levy kolmin kerroin. Kaaviloi taikina uudestaan, nyt parin sentin paksuiseksi levyksi. Jatka taittamista ja kaavilointia ja tee taikinasta yhä paksumpi levy, kunnes se on noin 15 cm x 20 cm kokoinen.
  3. Nosta levy leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele huolellisesti munalla. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes levy on kullanruskea ja lehtevä. Jäähdytä.
  4. Sekoita piparjuuri ja ranskankerma. Levitä seos voitaikinalevyn päälle. Ripottele päälle kapriksia, tilliä, paistettuja sieniä ja kylmäsavulohta. Koristele lohipiiras halutessasi herneenversoilla.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.
Lusikallinen graavisiikatartaria kruunaa alkupalalautasen.

Raikas graavisiika, sitruuna, smetana ja mäti ovat lyömättömän hyvät yhdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Graavisiikatartar

Ainekset

4
(à 150 g)
tuoretta siikafileetä (suomustamatonta)
2
rkl
karkeaa merisuolaa
¾
tl
sokeria
1
tl
roseepippureita
Tartariin
1
pieni punasipuli
½
ruukkua ruohosipulia
1
tl
sitruunan kuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
vaaleaa siirappia
1
tl
dijoninsinappia
Viimeistelyyn
ruohosipulia hienonnettuna
roseepippuria
siianmätiä

Työvaiheet

  1. Nypi siikafileistä ruodot. Ripottele fileiden päälle suola, sokeri ja kevyesti murskatut roseepippurit. Käännä fileet lihapuoli vastakkain, kääräise voipaperiin ja nosta lautasella jääkaappiin. Anna kalan suolautua jääkaapissa noin vuorokausi.
  2. Vetäise kalafileiden päältä pois ylimääräiset mausteet veitsen lappeella. Poista nahka terävällä veitsellä. Leikkaa kala pieniksi kuutioiksi.
  3. Kuori ja pilko punasipuli mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Sekoita tartarin kaikki ainekset keskenään.
  4. Tarjoa kulhosta saaristolaisnäkkärin kanssa tai jaa tartar ruokalusikoihin vadille ja tarjoa alkupalana. Viimeistele ruohosipulilla, roseepippurilla ja siianmädillä.

Tee ihanan rapeaa saaristolaisnäkkäriä tällä reseptillä:

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Mikko Hannula
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.
Rieskarulla antaa virtaa pitkälle päivään.

Savulohella ja avokadolla täytetty rieska käy myös lounaasta. Jos haluat valmistaa sen etukäteen, lisää avokado viipaleina, ettei rieska kostu liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-avokadorullat

Ainekset

1
avokado
½
sitruunan mehu
1
punasipuli
1
pss (100 g)
retiisiä
½
ruukkua tilliä
150
g
kylmäsavulohta
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
tl
maalaissinappia
4
ohutta peruna- tai ohrarieskaa
1
ruukku rukolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi sisus kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Muussaa avokado haarukalla.
  2. Leikkaa sipuli ja retiisit ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli.
  3. Hienonna kylmäsavulohi. Sekoita sen joukkoon tuorejuusto, sinappi ja tilli.
  4. Levitä avokadoa rieskalle ja lusikoi päälle kalatahnaa. Lisää sipulia, retiisejä ja rukolaa. Kääri rieska rullalle ja lämmitä voileipägrillissä 5–8 minuuttia.

Vinkki!

Rullat voi lämmittää myös varovasti paistinpannulla tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (2)

Vierailija

Lohi-avokadorulla. On sentään kyse lehdestä, joten kieliasu kannattaisi tarkistaa ennen julkaisemista.

Vierailija

Anteeksi, aiheeton palaute! Jutussa käytetty fontti jättää yhdysmerkin lähes näkymättömiin! :/

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.
Sokerisuolaus graavaa kalan pehmeäksi ja miellyttävän makuiseksi.

Itse tehty kaalisalaatti on halpaa, hyvää ja riittoisaa. Myös lohifilettä saa usein järkihintaan. Sokerisuolattuna kala säilyy jääkaapissa useita päiviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1–2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Sokerisuolattu lohi ja keltainen kaalisalaatti

Ainekset

Sokerisuolattu lohi
800
g
lohifileetä
3
dl
vettä
1
dl
sokeria
½
dl
hienoa merisuolaa
1
oksa rosmariinia
½
dl
tilliä
Keltainen kaalisalaatti
1
kg
keräkaalia
30
g
tuoretta inkivääriä
1
ruukku tuoretta korianteria
1
tl
suolaa
Kastike
1
dl
omenaviinietikkaa
1
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
seesamiöljyä

Työvaiheet

  1. Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Leikkaa lohi 2–4 tasakokoiseen palaan.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, sokeri ja suola. Lisää rosmariinin oksa ja anna liemen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  3. Laita lohifilee suljettavaan muovipussiin. Kaada jäähtynyt liemi joukkoon. Sulje pussi, paina ilma pois ja laita jääkaappiin maustumaan 1–2 vuorokaudeksi.
  4. Ota lohi liemestä, pyyhi kuivaksi ja hienonna päälle tuoretta tilliä ennen tarjoilua. Leikkaa paloiksi tai ohuiksi siivuiksi.

Keltainen kaalisalaatti

  1. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi veitsellä tai juustohöylällä. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri.
  2. Laita kaalit isoon kulhoon ja ripottele joukkoon suolaa. Hiero kaalia käsin muutama minuutti, jotta se hieman mehustuu ja pehmenee. Lisää inkivääri ja korianteri.
  3. Kiehauta kastikkeen ainekset kattilassa niin, että sokeri sulaa liemeen. Anna jäähtyä hetki. Sekoita liemi kaalin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita pari kertaa maustumisen aikana.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti Kuva Sami Repo
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.
Aasialaisittain maustetut lohipullat ovat herkullista sormiruokaa, kun ne tarjoilee sydänsalaatinlehden päällä.

Lohipullat saavat peitokseen seesaminsiemeniä ja soosikseen pehmeän remouladen. Maussa hurmaavat inkivääri, piparjuuri ja korianteri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohipyörykät

Ainekset

500
g
ruodotonta lohi- tai kirjolohifileetä
1
muna
2
kevätsipulia
3
rkl
silputtua korianteria
2
tl
raastettua inkivääriä
2
raastettua piparjuurta
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
kalakastiketta
1
dl
korppujauhoja
1
tl
rouhittua mustapippuria
Pinnalle
paahdettuja seesaminsiemeniä
Remouladekastike
2
rkl
hienonnettua maustekurkkua
½
porkkana
2
dl
majoneesia
1
dl
kermaviiliä
1
rkl
hienonnettua persiljaa
1
rkl
hienonnettuja kapriksia
1
tl
kuivattua rakuunaa
1
tl
sinappia
1–2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita lohipala 20 minuutiksi pakastimeen. Leikkaa kohmeinen lohi pieniksi paloiksi ja hienonna tehosekoittimessa. Jätä massaan sattumia. Voit leikata lohen myös veitsellä hyvin pieneksi silpuksi.
  2. Vatkaa muna kevyesti. Silppua kevätsipulit.
  3. Sekoita kaikki lohipulla-ainekset yhteen. Paista pannulla pari koepullaa ja lisää halutessasi suolaa ja sitruunamehua tai muuta maustetta.
  4. Pyörittele massasta pieniä lohipullia. Laita lautaselle paahdettuja seesaminsiemeniä ja pyörittele pullat siemenissä.
  5. Paista paistinpannulla tai kypsennä uunissa uunipellillä 200 asteessa 10–15 minuuttia.
  6. Tarjoa esimerkiksi sydänsalaatin ja remouladekastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos et löydä kaupasta valmiiksi paahdettuja seesaminsiemeniä, paahda ne itse kuumalla, kuivalla pannulla. Voit pyytää kaupassa, että lohi jauhetaan valmiiksi.

Remouladekastike

  1. Hienonna kurkku hyvin hienoksi. Kuori ja raasta porkkana hienoksi.
  2. Sekoita majoneesi, tilli, kapris ja rakuuna. Lisää kurkut.
  3. Anna kastikkeen maustua yön yli jääkaapissa, vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)