Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Sitrussilakat

Ainekset

500
g
silakkafileitä
Liemi
2
dl
vettä
3
limetin mehu
1
dl
omenaviinietikkaa
1
rkl
suolaa
1
rkl
sokeria
1
dl
tillisilppua
3
limetin kuoriraaste
10
kokonaista maustepippuria
5
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kiahauta liemiaineet ja jäähdytä kylmäksi. Poista silakkafileistä evät.
  2. Laita silakkafileet rullina tai kaksinkerroin purkkiin siten, että nahkapuoli jää päälle. Kaada liemi päälle.
  3. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Grillilohi raikastuu yrteillä.
Grillilohi raikastuu yrteillä.

Marokkolainen yrteistä, valkosipulista ja öljystä sekoitettu chermoula-kastike sopii ihanasti grillatulle kalalle. Samoista aineksista saa grillatulle lohelle mainion lisukkeen.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min + 20 min grillaaminen
Vaikeustaso
Helppo

Chermoula-tahnalla maustettu grillilohi

Ainekset

1
kg
lohifileetä (leveästä päästä)
1
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Chermoula-täyte
1
ruukku
korianteria
1
ruukku
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä lastuiksi leikattuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
hienoa merisuolaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohifilee kuuteen leveään palaan. Leikkaa jokaisen keskelle viilto. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä kalapalat vierekkäin kaksinkertaisen foliopalan päälle.
  2. Valmista chermoula. Hienonna yrtit ja leikkaa valkosipulinkynnet lastuiksi. Sekoita joukkoon muut ainekset.
  3. Lusikoi täyte lohen viiltoihin.
  4. Grillaa epäsuorasti kuvun alla 15–25 minuuttia fileen paksuudesta ja grillin lämmöstä riippuen. Lohi on valmista juuri ja juuri kypsänä, kun se lohkeaa kauniisti haarukalla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pienet potut saavat parikseen piparjuurituorejuustoa ja katkarapuja.
Pienet potut saavat parikseen piparjuurituorejuustoa ja katkarapuja.

Tarjoa klassinen skagenröra vaihteeksi lyttyperunan päältä. Jauhoiset puikulapotut sopivat pohjiksi parhaiten.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Katkaraputahna eli skagenröra ja lyttyperunat

Ainekset

Skagenröra
1
ps (350 g)
pieniä, kuorittuja katkarapuja (pakaste)
1
pieni punasipuli
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
rs (100 g)
piparjuurituorejuustoa
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
Päälle
tilliä ja hienonnettua punasipulia
Lyttyperunat
1
kg
pieniä jauhoisia perunoita (esim. puikula)
2
rkl
öljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

Skagenröra

  1. Sulata ja valuta katkaravut. Puristele niistä siivilässä liika neste. Tämä on tärkeää, jotta täytteestä ei tule liian valuvaa. Kuori ja hienonna punasipuli.
  2. Sekoita ranskankerma, tuorejuusto, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri kulhossa. Lisää punasipuli ja katkaravut. Kääntele varovasti tasaiseksi.
  3. Tarjoile lyttyperunoiden tai leivän päällä.

Lyttyperunat

  1. Pese perunat huolellisesti. Sekoita öljy, suola ja pippuri isossa kulhossa. Pyöräytä perunat mausteöljyssä ja kumoa ne leivinpaperin päälle pellille. Paahda perunoita 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  2. Nosta perunat uunista ja murskaa ne painamalla niitä kevyesti lusikalla tai haarukalla, jolloin keskelle muodostuu kuoppa. Sivele perunat vielä kevyesti öljyllä ja jatka paahtamista 10 minuuttia.
  3. Anna perunoiden jäähtyä ennen täyttöä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.

Gubbröra eli muna-anjovistahna sopii mainiosti salaatinlehden päällä tarjoiltavaksi. Suolaisia makupaloja on ihana napsia suuhun.

Annoksia
25 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Muna-anjovissalaatti eli gubbröra

Ainekset

2-3
kerää sydänsalaattia
Gubbröra
5
munaa
1
rs (125/79 g)
anjovisfileitä
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Pikamajoneesi
1
dl
rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)
1
tl
dijoninsinappia
1
tl
väkiviinaetikkaa
1
keltuainen
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Päälle
2
hapankorppua
tilliä
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Keitä munat koviksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja pilko munat pieniksi kuutioiksi esimerkiksi munaleikkurilla.
  2. Valuta ja paloittele anjovikset. Sekoita munat, anjovikset, tilli ja ruohosipuli keskenään. Mausta pippurilla.
  3. Tee majoneesi. Mittaa huoneenlämpöinen öljy, sinappi ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen keltuainen.
  4. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon ja käynnistä se. Sekoita, kunnes majoneesi on tasaista ja sakeaa. Mausta sokerilla ja pippurilla.
  5. Yhdistä muna-anjovisseos ja majoneesi. Tarkista maku.
  6. Irrottele salaatinlehdet, huuhdo ja kuivaa ne vadille. Lusikoi päälle gubbröraa, murenna pinnalle hapankorppuja ja viimeistele yrteillä. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)