Suvi Rüster Kuva Sami Repo Ohje Yoshiki Takayama, ravintola Kabuki
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Teriyakilohi

Ainekset

300
g
lohta
vehnäjauhoja
6
rkl
teriyakikastiketta
3
rkl
miriniä tai 3 rkl sakea tai 4 rkl sokeria
3
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Leikkaa lohi puolen sentin paksuisiksi suupaloiksi. Pyörittele lohipalat vehnäjauhoissa. Sekoita teriyakikastike, mirini, sokeri ja vesi kulhossa.
  2. Ruskista lohipalat pannulla tilkassa öljyä. Kaada pannulle teriyakiliemi. Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä viitisen minuuttia, kunnes kastike paksuuntuu siirappimaiseksi. Tarjoile lisäksi tuoreita kasviksia.

Kommentit (0)

Resepti Marita Suontausta Kuva Arto Vuohelainen
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.
Raikasta, tuoretta ja itsetehtyä: kalatacot vievät kielen mennessään.

Näissä tacoissa jokainen ainesosa on herkullinen: avokado saa makuparikseen jalapenoa, kalapalat leivitetään oluen ja jauhon seoksella ja jugurttikastikkeessa maistuu chili.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mausteiset kalatacot

Ainekset

Avokadorelish
1
iso tomaatti
1-2
säilöttyä jalapenoa
1
avokado
1
pieni sipuli
1
rkl
silputtua tuoretta korianteria
1-2
rkl
limettimehua
½
tl
suolaa
½
tl
maustepippuria
Jugurttikastike
1
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
majoneesia
chilikastiketta
Paistettu kala
1
pll (0,33 l)
vaaleaa lagerolutta
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
paistamiseen noin 2
dl
öljyä
noin 400
g
vaaleaa kalaa fileinä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
Lisäksi
8
pientä tai 4 isoa tortillalettusta
noin 4
dl
silputtua kaalia
chilikastiketta, esim. Tabascoa
limettimehua

Työvaiheet

Avokadorelish

  1. Kuutioi tomaatti ja jalapenot.
  2. Halkaise avokado, poista kivi ja lusikoi hedelmäliha ulos kuoresta. Kuutioi hedelmäliha. 
  3. Kuori ja silppua sipuli. Sekoita ainekset korianterisilpun, limettimehun, suolan ja pippurin kanssa sekaisin. Laita kylmään maustumaan.

Jugurttikastike

  1. Sekoita jugurtti ja majoneesi keskenään. Mausta chilikastikkeella. 
  2. Laita kylmään maustumaan.

Paistettu kala

  1. Sekoita olut, jauhot ja suola tasaiseksi taikinaksi. Kuumenna öljy paksupohjaisella pannulla tai kattilassa 180 asteeseen. Leikkaa kalafileet reiluiksi paloiksi, mausta suolalla sekä pippurilla. Kasta kalapalat taikinaan.
  2. Paista muutama kala kerrallaan rapeiksi ja kullankeltaisiksi, molemmin puolin.

Kokoa tacot

  1. Täytä lämmitetyt tortillat kalapaloilla, jugurttikastikkeella, kaalilla ja avokadorelishillä. 
  2. Mausta chilikastikkeella ja limetillä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.
Kurkuma värjää kalapuikon kauniin oranssiksi. Lisukkeena maistuu helppo tillidippi.

Tuplaleivitys tekee kalapuikkojen pinnasta rapean ja maltillinen kypsytys sisuksesta pehmeän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kotitekoiset kalapuikot ja tillidippi

Ainekset

400
g
turskafileetä (pakaste, MSC-merkitty)
½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
jauhettua valkopippuria
1–2
munaa
dl
korppujauhoja
¾
tl
kurkumaa
Paistamiseen
1
rkl
voita
1
rkl
rypsiöljyä
Tillidippi
1
ruukku
tilliä
½
dl
manteleita
2–3
rkl
huoneenlämpöistä rypsiöljyä
2
rkl
sitruunamehua
ripaus
suolaa ja mustapippuria

Työvaiheet

Kalapuikot

  1. Anna kalan sulaa huoneenlämmössä puolisen tuntia, kunnes se on kohmeista. Leikkaa kala pari senttiä paksuiksi viipaleiksi. Anna sulaa tarvittaessa vielä hetki. Leivitys tarttuu parhaiten, kun pinta on sulanut, mutta kalat on helpointa paistaa, kun sisus on vielä kohmeinen.
  2. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, suola, musta- ja valkopippuri. Riko muna toiseen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot kolmanteen astiaan ja sekoita joukkoon kurkuma.
  3. Pyöräytä kalapalat ensin vehnäjauhoseoksessa. Dippaa ne sitten kananmunaan ja pyöräytä lopuksi korppujauhoissa. Nosta leivitetyt kalat lautaselle odottamaan.
  4. Kuumenna voi ja öljy isolla, laakealla paistinpannulla, jolle kalapuikot sopivat kerralla. Nostele leivitetyt kalat rasvaan paistumaan ja alenna lämpöä. Paista keskilämmöllä noin 5 minuuttia/puoli. Tarkkaile pannun lämpöä: paistaminen onnistuu parhaiten, kun sisus saa kypsyä rauhassa pinnan kärähtämättä. Paistoaikaan vaikuttaa se, kuinka kohmeisia kalapalat ovat.

Tillidippi

  1. Sekoita ainekset teholeikkurissa tasaiseksi kastikkeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Sanna Kekäläinen
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.
Kesärullat ovat mainiota illanistujaisruokaa: pilko kasvikset valmiiksi ja anna syöjien koota omat rullansa.

Riisivermisellillä, kasviksilla ja yrteillä täytetyt kesärullat ovat raikasta ja rapeaa syötävää. Jos pilkottuja aineksia jää yli, tee niistä vokki.

Annoksia
12-15 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Vietnamilaiset kesärullat – Gỏi cuốn

Ainekset

12–15
kpl
riisipaperia
Täytteet
2
dl
riisivermiselliä
2
porkkanaa
2–3
suikaloitua rapeaa salaattia tai kiinankaalia
1
dl
mung-pavun ituja
reilusti tuoretta vahvaa minttua, thai-basilikaa ja korianteria
12–15
kpl
kypsiä jättikatkarapuja
Nuoc cham -dippikastike
1
dl
vettä
½
dl
palmusokeria tai hienoa ruokosokeria
2
rkl
kalakastiketta
½
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
voimakas chili hienonnettuna
1–2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
Maapähkinäkastike
1
dl
sokeritonta maapähkinävoita
2
rkl
hoisin-kastiketta
1
tl
hunajaa
1
dl
vettä
1
limetin mehu
päälle suolapähkinöitä

Työvaiheet

Valmista dippikastikkeet

  1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja keitä seosta liedellä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää joukkoon loput ainekset, sekoita hyvin ja anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämmössä.
  2. Yhdistä maapähkinäkastikkeen ainekset ja sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Ripottele päälle murskattuja suolapähkinöitä.

Dippikastikkeet säilyvät jääkaapissa kannellisessa astiassa noin viikon verran.

Valmista täytteet

  1. Kaada riisivermisellin päälle kiehuvaa vettä ja anna pehmetä muutama minuutti. Siivilöi ja huuhtele kylmällä vedellä.
  2. Kuori ja suikaloi porkkanat aivan ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Porkkanat voi myös halutessaan raastaa karkeaksi raasteeksi. Huuhdo ja revi salaatinlehtiä pienemmiksi paloiksi, hienonna kiinankaali. Huuhdo ja valuta idut. Nypi yrttien lehdet. Puolita ravunpyrstöt pitkittäin.

Valmista kääryleet

  1. Kasta yksi riisipaperi kerrallaan lämpimään veteen, ravista ylimääräinen vesi pois.
  2. Nosta riisipaperi leikkuulaudalle. Aseta riisipaperille ensin vähän salaatti- tai kiinankaalisuikaleita, ituja, vermiselliä, porkkanaa, yrttien lehtiä ja lusikallinen nuoc cham -dippikastiketta. Aseta kaksi tai kolme puolitettu ravunpyrstöä rinnakkain hieman ylemmäs riisipaperille.
  3. Käännä riisipaperin reunat keskelle ja kääri tiukaksi rullaksi.
  4. Asettele valmiit rullat tarjoiluastiaan siten, että ne eivät ota kiinni toisiinsa.
  5. Jaa loppu dippikastike kullekin ruokailijalle omaan pieneen kulhoon.

Vinkki! Rullien täytteeksi voit käyttää erilaisia kasviksia, salaatteja, aasialaisia yrttejä, kypsää lihaa ja äyriäisiä, tofua, halutessasi myös hedelmiä, kuten ananasta ja mangoa. Jos rullien täytettä jää yli, tee niistä vokki.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.
Rapulaatikko on vähän kuin uunissa paistettu paella.

Muutamasta raaka-aineesta syntyy tuoksuva ja täyttävä sunnuntain kohokohta: chorizo-rapuvuoka.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Espanjalainen riisi-chorizo-rapulaatikko

Ainekset

1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
1
vihreä paprika
50
g
chorizomakkaraa
1
rkl
öljyä
3
dl
pitkäjyväistä riisiä
1
tlk
tomaattimurskaa
4
dl
kasvislientä
200
g
isoja pakastekatkarapuja
Lisäksi
½
ruukkua lehtipersiljaa
1
sitruuna

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja hienonna sipulit. Pese ja halkaise paprikat, poista siemenet ja leikkaa isohkoiksi paloiksi. Leikkaa chorizo viipaleiksi. Laita kaikki ainekset öljyttyyn uunivuokaan. Paista uunissa 15 minuuttia.
  2. Lisää vuokaan riisi, tomaattimurska ja kasvisliemi. Sekoita hyvin. Peitä foliolla ja jatka paistamista noin 45 minuuttia niin, että riisi on kypsää. Sekoita pari kertaa paistamisen aikana. Kaada tarvittaessa joukkoon kasvislientä, jos riisi tuntuu kuivalta.
  3. Lisää ravut pataan aivan paistamisen loppuvaiheessa. Anna niiden vain lämmetä pari minuuttia.
  4. Tarjoa lisukkeena hienonnettua lehtipersiljaa ja sitruunalohkoja.

Kommentit (0)