Resepti Marita Suontausta Kuva Pia Inberg
Annoksia
4-5
Vaikeustaso
Helppo

Curry-broilerikeitto

Ainekset

1
porkkana
1
sipuli
250
g
parsakaalia
300
g
marinoimattomia broilerinsuikaleita
2
tl
curryjauhetta
¼
tl
rouhittua pippuria
1
tl
kuivattua timjamia
1
l
kana- tai kasvislientä (tiivisteestä)
2
dl
kypsentämätöntä täysjyväpastaa
200
g
pakastettua tai säilöttyä maissia
Pinnalle
2
tl
tuoretta timjamia

Työvaiheet

  1. Kuori ja suikaloi tai kuutioi porkkana sekä sipuli. Leikkaa parsakaalin kukinto pienemmäksi ja paloittele kuorittu varsiosa. Kuullota kasviksia kattilan pohjalla öljyssä. 
  2. Lisää broilerisuikaleet ja mausteet. Jatka paistamista muutama minuutti. 
  3. Kaada päälle liemi, kuumenna kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita keittoon pasta ja parsakaalin kukinnot. Keitä, kunnes pasta on kypsää (tarkista keittoaika pakkauksesta). Kun pastan kypsymisaikaa on jäljellä muutama minuutti, sekoita joukkoon maissit. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia.
  5. Ripottele pinnalle timjami ja nosta tarjolle.

Vinkki! Keittoon voit käyttää pakastettua parsakaalia sekä kypsän broilerin tähteitä tai suikaloitua kalkkuna- tai broilerileikettä. Lisää ne keittoon vasta maissien kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.
Teekupit ovat näppärät sopan tarjoiluun.

Paahdetuista palsternakoista, fenkolista, sipulista ja pakasteherneistä tulee herkullista keittoa, joka kaurakerman ansiosta käy myös vegaaneille. Tee kerralla iso annos, jäähdytä nopeasti ja nosta jääkaappiin. Näin keitosta riittää monelle päivälle.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Soppa primavera

Ainekset

1
kg
palsternakkoja
2
sipulia
2
fenkolia
½
dl
rypsiöljyä
2–3
tl
suolaa
2
tl
Provencen yrttiseosta
½
tl
mustapippuria myllystä
1
l
vettä
2
rkl
luomukasvisfondia
2
ps (à 200 g)
pakasteherneitä
½
dl
sitruunamehua
2
prk (à 2½ dl)
kaurakermaa (Kaslink)
Pinnalle
herneenversoja

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele palsternakat ja sipulit. Huuhdo ja pilko fenkolit. Levitä ne leivinpaperin päälle pellille.
  2. Sivele kasvikset öljyllä ja ripottele päälle mausteet. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
  3. Kumoa kasvikset isoon kattilaan. Lisää vesi ja fondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 5–10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Nosta liedeltä ja lisää jäiset herneet. Pyöräytä sekaisin, jotta herneet sulavat. Mausta sitruunamehulla ja lisää kaurakerma. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Jos et tarjoa keittoa heti, älä kuumenna sitä enää, jotta väri pysyy raikkaan vihreänä. Jäähdytä tällöin keittokattila nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa tiskialtaassa, kuivaa kattila ja nosta jääkaappiin.
  5. Kuumenna keitto nopeasti ennen tarjoilua. Viimeistele herneenversoilla.

Vinkki! Jos keiton tulee olla gluteeniton, valitse kasvikerma, jonka pakkauksessa on maininta myös gluteenittomuudesta.

Kommentit (1)

Linda James

Thanks, you guys that is a great explanation. keep up the good work in your granite blog. product key

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.
Pakkaa kylmä kasviskeitto kannuun ja nauti vaikka juomalasista.

Vihreä gazpacho on oiva ulkoruoka. Tuore kasviskeitto valmistuu tehosekoittimessa, saa täyteläisyyttä avokadosta ja taittaa isommankin nälän.

 

 

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
kevätsipulia
1
ruukku
basilikaa
2
valkosipulin kynttä
2
rkl
oliiviöljyä
2
vihreää paprikaa
1
fenkoli
1
kurkku
1
avokado
250
g
keltaisia kirsikkatomaatteja
2
rkl
(riisi)viinietikkaa
3
rkl
sweet chili -kastiketta
mustapippuria myllystä
1
tl
suolaa
3
dl
(sitruuna)kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Pilko kaikki ainekset. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sipulit, basilika, chilit ja öljy tahnaksi. Lisää loput ainekset ja aja sileäksi.
  2. Ohenna keittoa kivennäisvedellä maun mukaan. Säilytä kylmässä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Elvi Rista
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.

Syreeni yllättää broilerissa! Kukintojen maku on ihastuttavan parfyyminen, sitruunainen ja lempeä. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Syreenibroileri

Ainekset

3
dl
syreeninkukkia (+ 1 dl koristeeksi)
3
dl
vettä
3
dl
puolikuivaa valkoviiniä
1
laakerinlehti
4
broilerin rintafileetä
2
punasipulia
2
porkkanaa
1
nippu parsaa
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
tuoretta rakuunaa
ripaus
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Irrota syreeninkukat ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Säästä noin 1 dl kukkia ruuan koristeeksi.
  2. Kiehauta korkeareunaisessa pannussa kukat, vesi ja valkoviini.
  3. Kuori punasipulit ja halkaise ne neljään osaan. Viipaloi porkkanat reiluiksi suupaloiksi. Poista parsojen varresta 2–4 cm kovaa kantaa ja leikkaa parsat viiden sentin paloiksi.
  4. Laita broilerin rintafileet, sipulit ja porkkanat kiehuvaan liemeen ja keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Käännä fileet, lisää pannulle parsat ja keitä vielä 5–8 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarvittaessa. Kokeile rintafileen kypsyyttä painamalla veitsenkärki fileen paksuimpaan kohtaan: jos tihkuva neste on kirkasta, file on kypsä. Jos neste punertaa, kypsennä vielä pari minuuttia.
  5. Nosta fileet ja vihannekset vadille odottamaan ja peitä foliolla. Siivilöi liemi ja säästä neste.
  6. Sulata voi pannulla ja lisää siihen jauhot. Anna seoksen kypsyä hetki koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon siivilöity liemi ja anna kiehua muutama minuutti niin, että kastike suurustuu. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla.
  7. Lusikoi kastike fileiden ja vihannesten päälle. Koristele tuoreilla syreeninkukilla ja ripauksella cayennenpippuria.

Vinkki! Kerää kukkia vanhoista, isoista pihasyreeneistä, mutta maista ensin, sillä eri pensaissa maku vaihtelee. Kaikki syreenit ovat myrkyttömiä, mutta jalostaminen heikentää hybridilajien kukkien makua.

Kommentit (0)