Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Tuure Kilpeläinen rakastaa keittoja. Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Tuure Kilpeläinen rakastaa keittoja. Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1–1½
tl
curryjauhetta
½–1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½–2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki! Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi. Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään. Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (1)

En yleensä tykkää kanakeitosta

Todella hyvää ja helppo keitto. Kivan räväkkä maku.

Kodin Kuvalehti Kuva Arto Vuohelainen
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!
Varaa aikaa ja keitä kana kokonaisena. Mikä makuelämys ja pehmeys!

Tämä kanakeitto ei ole pikaruokaa, mutta tulos palkitsee hitaan kokin täyteläisellä maulla. Saat samalla vaivalla pakkaseen monta rasiallista kanalientä.

Annoksia
6
Valmistusaika
kanan keittäminen 2–3 t, keitto 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kanakeitto

Ainekset

1
kokonainen kana
2
porkkanaa
pala
juuriselleriä
pala
purjoa
1
sipuli
1
rkl
suolaa
10
kokonaista maustepippuria
curryjauhetta
valkopippuria
2
paprikaa
jugurttia
maitoa
Lisäksi
kivettömiä oliiveja
1
chilipalko

Työvaiheet

  1. Kiehauta kattilassa vettä ja lisää kattilaan kaikki mausteet sekä kana. Kattilassa pitää olla vettä sen verran, että kana juuri ja juuri peittyy.
  2. Keitä kanaa hiljalleen 2–3 tuntia kannen alla. Kana on kypsää, kun liha irtoaa luista lähes itsekseen.
  3. Suikaloi paprika ja ruskista öljyssä pannulla. Siivilöi liemi talteen. Irrota kananliha luista ja leikkaa pienemmiksi paloiksi.
  4. Laita kattilaan 2–3 desilitraa kanalientä ja jugurtti. Laimenna maidolla tarvittaessa. Lisää oliivit, paistetut paprikat ja chilirenkaat. Mausta keitto curryjauheella ja ripauksella valkopippuria.
  5. Keitä keittoa 15 minuuttia ja tarjoa heti. Jos kuumennat kylmän keiton uudelleen, jugurtti saattaa juoksettua. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Hauduta broileri läpikypsäksi, mutta älä läpikuivaksi.
Hauduta broileri läpikypsäksi, mutta älä läpikuivaksi.

Broilericurry yhdistää ihanat mausteet ja herkullisen kookosliemen. Valitse currytahnan väri sen mukaan, kuinka vahvaa haluat. Punainen on tulisempaa kuin vihreä. Ripaus kurkumaa tekee currysta ihanan keltaisen.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Broilericurry

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
(400 g)
kukkakaali
1
vihreä paprika
1
rkl
öljyä
2
rkl
vihreää tai punaista currytahnaa
1
tl
kurkumaa
1
prk (200 g)
kookoskermaa
2
rkl
kalakastiketta
2
tl
sokeria
1–2
limetin mehu
Lisäksi
1
dl
suolapähkinöitä
tuoretta korianteria

Työvaiheet

  1. Ota broileri huoneenlämpöön vajaa tunti ennen ruuanvalmistusta. Leikkaa fileet reiluiksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Puolita kukkakaali ja irrottele reiluiksi paloiksi. Paloittele varsi. Poista paprikasta siemenet ja viipaloi.
  3. kiehauta öljy ja currytahna pannulla. Paista broilerit mausteöljyssä kauniin värisiksi. Kuullota niiden joukossa sipulit.
  4. Pyöräytä joukkoon kukkakaalit ja paprikat. Kaada pannulle kookoskerma.
  5. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kannen alla 5 minuuttia. Älä hauduta kauemmin, jotta kukkakaali ei pehmene liikaa ja broileri säilyttää mehevyytensä.
  6. Mausta kalakastikkeella, sokerilla ja limetin mehulla. Pyöräytä sekaisin, jotta kukkakaalit maustuvat kauttaaltaan. Viimeistele suolapähkinöillä ja korianterilla.
  7. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden tai riisin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Satu Kemppainen
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.
Mansikkakeitto saa syksyn maistumaan kesältä.

Tämän ihanan mansikka-gazpachon voi tehdä myös sulatetuista pakastemansikoista. Keitto on täydellinen retkieväs, kun sen pakkaa termospulloon.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Kylmä mansikka-gazpacho-keitto

Ainekset

1
rs (500 g)
mansikoita
2
avomaankurkkua
1
makea sipuli
1
punainen suippopaprika
1–2
valkosipulinkynttä
(1
punainen chili)
1
sitruunan mehu
1
oksa basilikaa
2
dl
tomaattimehua
4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sherryviinietikkaa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Koristeluun
1
rs
syötäviä kukkia (esim. ruiskukkaa)
2
dl
mansikoita
1
oksa basilikan lehtiä
2
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Perkaa mansikat. Kuori ja kuutioi kurkut ja sipulit. Leikkaa paprikat pieniksi paloiksi ja hienonna valkosipulinkynnet ja chili. Purista sitruunan mehu ja hienonna basilika.
  2. Laita mansikat, vihannekset, valkosipuli ja chili tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää tomaattimehu, basilika, sitruunamehu, öljy ja etikka.
  3. Soseuta ainekset tasaiseksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna tarvittaessa vedellä. Viilennä keitto jääkaapissa.
  4. Annostele keitto tarjoiluastioihin ja koristele mansikoilla, syötävillä kukilla ja basilikalla ja lorauta päälle hyvää oliiviöljyä. Voit lisätä päälle myös paahdettuja leipäkuutioita.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.
Helpoin tapa maustaa broileri on hieroa kuivamausteet lihan pintaan.

Tässä salaatissa kana saa makua sitruunankuoriraasteesta ja yrteistä. Lämpimien kasvisten vastapainoksi sopivat kevyet miniversot.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin kanasalaatti

Ainekset

1
rs (500 g)
broilerin fileepihvejä
1
rkl
öljyä
2
tl
Provencen yrttisekoitusta
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Salaatti
1
pkt (200 g)
versoparsakaaleja eli broccolineja
2
pientä (à 200 g)
kesäkurpitsaa
1
dl
cashewpähkinöitä
1
rkl
öljyä
1
tl
sitruunankuorta raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Päälle
1
pkt
versosekoitusta (Mimis)
sitruunalohkoja

Työvaiheet

  1. Kaada broilerifileiden pakkauksesta neste pois. Mittaa rasiaan fileiden päälle öljy, yrttisekoitus, sitruunankuoriraaste, suola ja pippuri. Hiero mausteet fileisiin. Anna maustua vajaan tunnin peitettynä huoneenlämmössä.
  2. Huuhdo kasvikset. Puolita versoparsakaalit pitkittäin. Viipaloi kesäkurpitsat.
  3. Paahda cashewpähkinät kevyesti kuivalla pannulla. Siirrä lautaselle.
  4. Lisää pannulle öljyä. Paista broilerinfileet molemmin puolin kypsiksi keskilämmöllä. Paistoaika on noin 5 minuuttia/puoli. Kypsyyden näet halkaisemalla fileen paksuimmasta kohdasta. Nosta fileet ja niistä irronnut liemi lautaselle.
  5. Lisää öljyä. Paista versoparsakaalit ja kesäkurpitsat nopeasti molemmin puolin melko kovalla lämmöllä. Mausta sitruunankuorella, suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä versoparsakaalit ja kesäkurpitsat vadille. Leikkaa broilerit vinoviipaleiksi ja nostele ainesten päälle. Kaada päälle broilerin paistamisesta irronnut mausteliemi. Levitä päälle cashewpähkinät ja versoseos. Viimeistele sitruunamehulla.

Kommentit (0)