Resepti Sikke Sumari ja Tony Ilmoni Kuva Pia Inberg
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kananpoikaa risottotäytteellä

Ainekset

dl
neitsytoliiviöljyä
1
jyväbroileri
dl
arborioriisiä (Älä esikeitä!)
1
valkosipulinkynsi
1
nippu
lehtipersiljaa
1
peperoncino (tuore, tulinen tai äskettäin kuivattu tulinen käy)
1
tl
avokado zest -öljyä
1
kanaliemikuutio
1
oksa
rosmariinia (tai 1 tl kuivattua rosmariinia)
suolaa ja rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kaada puolet oliiviöljystä paistinpannuun. Kuumenna alhaisella lämmöllä hetki ja lisää sitten siivutettu valkosipuli. Pyöräytä myllystä vähän suolaa valkosipuliin päälle. Anna hautua hetki. Lisää puolet rosmariinista ja hienoksi pilkottu peperoncino. Kuullota hetki ja pidä huoli, ettei valkosipuli ruskistu. Ota pois hellalta ja anna vetäytyä.
  2. Kuumenna 5 dl vettä ja liuota veteen kanaliemikuutio. Lisää kattilaan riisi, loput rosmariinit ja pilkotut lehtipersiljan lehdet sekä lopuksi öljy-valkosipuli-peperoncino-
  3. seos. Hämmennä ja anna kiehua hiljalleen noin vartti tai kunnes riisi on lähes al dente eli pureskeltavaa. Lisää loput öljystä.
  4. Kuumenna uuni 220 asteeseen.
  5. Sekoita ripaus meri- tai sormisuolaa oliiviöljyyn. Hiero seos kananpojan pintaan.
  6. Tarkista riisiseoksen maku: sen tulee olla reilusti suolattua. Sekoita joukkoon zest-öljy ja täytä kanan vatsaontelo riisiseoksella täpötäyteen ruokalusikkaa apuna käyttäen.
  7. Laita kana uunipellille ja uuniin. Anna olla uunissa noin 5 minuuttia ja laske lämpötila 160 asteeseen. Anna kypsyä vielä noin tunti ja valele välillä pintaa vuokaan valuvilla mehuilla.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Elvi Rista
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.
Kukilla viimeistellyt annokset ovat ehtaa silmänruokaa.

Syreeni yllättää broilerissa! Kukintojen maku on ihastuttavan parfyyminen, sitruunainen ja lempeä. 

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Syreenibroileri

Ainekset

3
dl
syreeninkukkia (+ 1 dl koristeeksi)
3
dl
vettä
3
dl
puolikuivaa valkoviiniä
1
laakerinlehti
4
broilerin rintafileetä
2
punasipulia
2
porkkanaa
1
nippu parsaa
2
rkl
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
rkl
tuoretta rakuunaa
ripaus
cayennenpippuria

Työvaiheet

  1. Irrota syreeninkukat ja huuhtele ne juoksevan veden alla. Säästä noin 1 dl kukkia ruuan koristeeksi.
  2. Kiehauta korkeareunaisessa pannussa kukat, vesi ja valkoviini.
  3. Kuori punasipulit ja halkaise ne neljään osaan. Viipaloi porkkanat reiluiksi suupaloiksi. Poista parsojen varresta 2–4 cm kovaa kantaa ja leikkaa parsat viiden sentin paloiksi.
  4. Laita broilerin rintafileet, sipulit ja porkkanat kiehuvaan liemeen ja keitä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Käännä fileet, lisää pannulle parsat ja keitä vielä 5–8 minuuttia. Lisää tilkka vettä tarvittaessa. Kokeile rintafileen kypsyyttä painamalla veitsenkärki fileen paksuimpaan kohtaan: jos tihkuva neste on kirkasta, file on kypsä. Jos neste punertaa, kypsennä vielä pari minuuttia.
  5. Nosta fileet ja vihannekset vadille odottamaan ja peitä foliolla. Siivilöi liemi ja säästä neste.
  6. Sulata voi pannulla ja lisää siihen jauhot. Anna seoksen kypsyä hetki koko ajan sekoittaen. Vispaa joukkoon siivilöity liemi ja anna kiehua muutama minuutti niin, että kastike suurustuu. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Mausta suolalla, pippurilla ja rakuunalla.
  7. Lusikoi kastike fileiden ja vihannesten päälle. Koristele tuoreilla syreeninkukilla ja ripauksella cayennenpippuria.

Vinkki! Kerää kukkia vanhoista, isoista pihasyreeneistä, mutta maista ensin, sillä eri pensaissa maku vaihtelee. Kaikki syreenit ovat myrkyttömiä, mutta jalostaminen heikentää hybridilajien kukkien makua.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Kesäkurpitsasta saa ihanan ohuita siivuja juustohöylällä.
Kesäkurpitsasta saa ihanan ohuita siivuja juustohöylällä.

Kevyen linssi-broilerisalaatin ja raikkaan minttujugurtin voimin jaksaa pitkän päivän.

Annoksia
4
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Broileri-linssisalaatti

Ainekset

2
dl
puy-linssejä tai vihreitä linssejä
8
broilerin sisäfilettä
4
rkl
öljyä
1-2
tl
garam masalaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
iso
kesäkurpitsa
1
valkosipulinkynsi
Minttukastike
2
dl
maustamatonta jugurttia
2
rkl
tuoretta minttua
1
tl
kuivattua minttua
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
Lisäksi
korianteria

Työvaiheet

  1. Keitä linssit ohjeen mukaan kypsiksi. Kun linssit ovat valmiit, pidä ne lämpiminä.
  2. Ota broilerit ajoissa huoneenlämpöön. Sekoita kahteen ruokalusikalliseen öljyä garam masala, suola ja pippuri. Pyöritä broilerit öljyssä. Paista pannulla kypsiksi kolme minuuttia per puoli.
  3. Leikkaa kesäkurpitsat veitsellä tai juustohöylällä pitkiksi ja ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kahteen ruokalusikalliseen öljyä hienonnettu valkosipulinkynsi. Pyöritä kesäkurpitsat öljyssä ja grillaa kuumalla parilalla tai paistinpannulla kauniin ruskeiksi.
  4. Sekoita kuivattu ja hienonnettu minttu jugurtin joukkoon. Mausta. Laita noin 15 minuutiksi kylmään maustumaan.
  5. Yhdistä kaikki salaatin ainekset laakealle tarjoiluvadille. Koristele korianterilehdillä ja purista sitruunamehua päälle. Tarjoa minttujugurtin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen kuva Tuomas Kolehmainen
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.
Kanapadan tuoksu on huumaava tervetulotoivotus.

Mausteisessa marokkolaispadassa sekoittuvat ihanasti suolainen ja makea. Bataattilohkojen ansiosta kanapata pärjää yhtä hyvin jopa ilman lisukkeita.

Annoksia
6
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Marokkolainen kanapata

Ainekset

4
broilerin rintafilettä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
2
rkl
öljyä
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
2
tomaattia
100
g
inkivääriä
1
tl
kanelia
1
tl
juustokuminaa
1
tl
korianteria
1
tl
kurkumaa
2
bataattia
6
dl
kanalientä
2
rkl
punaviinietikkaa
2
rkl
tummaa intiaani- tai ruokosokeria
dl
rusinoita
Lisuke
1
punasipuli
1
dl
tuoretta minttua
½
(luomu)sitruunan kuori
100
g
fetajuustoa
Lisäksi
keitettyä kuskusia tai kvinoaa
maustamatonta jugurttia

Työvaiheet

  1. Ota broilerit puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Paloittele ne sentin, parin viipaleiksi.
  2. Paista broilereita öljytyssä padassa pari minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Nosta fileet pannulta sivuun odottamaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa tomaatit neljään osaan. Poista kova kanta. Kuori ja pilko inkivääri pieniksi paloiksi.
  4. Laita sipulit, tomaatit, inkivääri ja kuivamausteet tehosekoittimeen. Soseuta niistä tasainen tahna.
  5. Kaada tahna pataan, jossa paistoit kanan. Kuullota pari minuuttia. Lisää pataan broilerit sekä isohkoiksi paloiksi paloiteltu bataatti, kanaliemi, etikka ja sokeri. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää pataan rusinat.
  6. Valmista lisuke. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää joukkoon hienonnettu minttu, sitruunan kuori ja murustettu fetajuusto.
  7. Ripottele lisuke padan päälle. Tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia ja kastikkeena jugurttia. Voit vaihtaa kuskusin gluteenittomaan kvinoaan.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Tuure Kilpeläinen rakastaa keittoja. Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.
Tuure Kilpeläinen rakastaa keittoja. Mehevän kanakeiton mausteena on curry, jota voi lisätä ruokaan oman makunsa mukaan.

Kermainen kanakeitto saa lisäpotkua silputusta chilistä. Keiton joukkoon sopii myös ylijäänyt riisi.

Annoksia
6
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

Ainekset

1
sipuli
2
porkkanaa
6
keskikokoista perunaa
3
maustamatonta broilerin rintafileetä
1-1½
tl
curryjauhetta
½-1
sitruunan mehu
2
dl
ruokakermaa
l
vettä
1½-2
rkl
kanafondia tai 2–3 kanaliemikuutiota
Pinnalle
1
dl
persiljasilppua

Työvaiheet

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Uudet perunat voi paloitella kuorineen. Paloittele myös broilerifileet.
  2. Freesaa eli ruskista kevyesti öljyssä sipuli ja broileripalat. Lisää curry. Lisää pannulle hieman öljyä. Freesaa myös porkkanat ja perunat curryn kanssa öljyssä. Laita kaikki aineet isoon kattilaan.
  3. Lisää vettä freesauspannulle, huuhtele pannu ja kaada maustunut vesi kattilaan. Lisää fondia tai liemikuutiot ja sitruunamehua. Kiehauta ja anna kiehua kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää lopuksi kerma. Kuumenna keitto ja mausta. Voit lisätä suolaa ja mustapippuria. Koristele keitto persiljasilpulla.

Vinkki! Voit käyttää ruuan sekaan ylijääneen keitetyn riisin perunan lisäksi. Freesausvaiheessa voit laittaa pannulle myös ½ dl kypsentämätöntä riisiä ja lisätä sen myöhemmin keittoon kypsymään. Ruuan maustamiseen sopii myös unkarilainen chilitahna, jonka voi korvata hienoksi silputulla chilillä.

Kommentit (0)