Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mausteinen katkarapukastike

Ainekset

500
g
kuorellisia katkarapuja
tai
300
g
kuorittuja katkarapuja
2
kpl
sipulia
öljyä
1
rkl
curryjauhetta
1
tlk
tomaattimurskaa
1
kpl
liemikuutioita
300
g
kesäkurpitsaa
2
kpl
valkosipulinkynttä
suolaa
yrttimausteseosta
1
rkl
sinappia
2
dl
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori sulaneet katkaravut. Hienonna sipulit ja kiehauta curryn kanssa öljyssä pienessä padassa tai kasarissa (varo curryn tulisuutta, se saa säestää, ei peittää makuja alleen).

  2. Lisää tomaattimurska ja liemikuutio. Keitä ruokaa pienellä lämmöllä.

  3. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja lisää kiehumaan pataan. Mausta kastike murskatulla valkosipulilla, suolalla, yrttimausteseoksella ja sinapilla.

  4. Lisää ranskankerma ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia, kunnes se sakenee hieman. Lisää katkaravut viimeksi ja kuumenna kastike nopeasti. Älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.
Pakkaspäivän ilo on nopeasti syntyvä kalasoppa.

Pikainen seljanka ui lautaselle pakastealtaasta. Liemen hyvän maun salaisuus on piparjuuritahna.

Annoksia
6
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kalaseljanka

Ainekset

l
kalalientä
2
laakerinlehteä
½
tl
valkopippuria
1
tl
maustepippuria
4
rkl
tomaattipyrettä
2–3
rkl
piparjuuritahnaa
1
pss (250 g)
pakastejuuressuikaleita
1
rs (300 g)
pakastekalaa kuutioina
1
pss (180 g)
isoja katkarapuja
1
maustekurkku
1
ruukku tilliä
1
sitruunan mehu
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
tlk (120 g)
smetanaa
(2
rkl
kapriksia)

Työvaiheet

  1. Kuumenna kalaliemi isossa kattilassa. Lisää laakerinlehdet, pippurit, tomaattipyre ja piparjuuritahna. Kuumenna kiehuvaksi.
  2. Lisää pakastekasvikset ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä 5 minuuttia.
  3. Huuhtele katkaravut siivilässä haalealla vedellä ja valuta. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli ja purista sitruunan mehu. Lisää ainekset keittoon.
  4. Kuumenna keitto, mutta älä keitä. Mausta suolalla. Tarjoile smetananokareen ja halutessasi kapristen kanssa.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Emilia Kolari
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.

Pieni siirappilisäys ja ripaus muskottia aateloivat sienikastikkeen. Kaurakerman ansiosta kastike on vegaaninen.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen sienikastike

Ainekset

200 g
siitakesieniä
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
ohratärkkelystä
2
dl
kaurakermaa (16 % rasvaa)
½
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
muskottipähkinää
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulit öljyssä läpikuultaviksi, lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes enin neste on haihtunut. Ripottele päälle ohratärkkelys. Sekoita.
  2. Lisää kaurakerma, huuhdo tölkki vedellä ja kaada joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla, pippurilla, muskotilla, timjamilla ja siirapilla. Alenna lämpöä ja hauduta 5 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku.
  3. Tarjoile kastikekannusta.

Vinkki! Ohratärkkelyksen voit lisätä pannulle suoraan ilman nesteeseen sekoittamista. Ohratärkkelys ei paakkuunnu toisin kuin muut tärkkelykset.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.
Lohi-katkarapukeitto on aavistuksen tulinen.

Paprikajauhe ja tomaattimurska maustavat katkarapukeiton liemen ja tekevät siitä upean punaisen. Kikherneet tekevät keitosta täyttävän.

Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohi-katkarapukeitto

Ainekset

1
sipuli
2–3
valkosipulinkynttä
1
punainen chili (tai 1 tl chilihiutaleita)
1
tl
savustettua paprikajauhetta
½
dl
tuoretta basilikaa
2
rkl
oliiviöljyä kuullottamiseen
1
tlk
tomaattimurskaa
dl
valkoviiniä
8
dl
kalalientä
2
dl
kikherneitä
400
g
kirjolohta tai valkoista kiinteää kalaa
dl
mustia oliiveja
200
g
katkarapuja
½
sitruunan mehu
1-1½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
1
dl
lehtipersiljaa
Lisukkeeksi
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise chili pituussuunnassa, poista siemenet ja hienonna. Jos haluat tulisempaa keittoa, jätä siemenet. Suikaloi basilikanlehdet.
  2. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää chilit, paprikajauhe ja basilikat, ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää tomaattimurska, valkoviini, kalaliemi ja valutetut kikherneet. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia.
  3. Nypi sillä aikaa lohesta ruodot pois, fileoi nahka ja kuutioi. Lisää keittoon lohet ja anna keiton kiehahtaa niin, että kala kypsyy.
  4. Viipaloi oliivit ja lisää keittoon yhdessä sulatettujen katkarapujen ja sitruunamehun kanssa. Anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.
  5. Tarjoa ranskankerman ja hyvän leivän kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Voit korvata lohen kauden kalalla.
Voit korvata lohen kauden kalalla.

Kermainen lohikeitto valmistuu nopeasti ja on mitä parasta arki-j a juhlaruokaa. Palsternakka ja selleri antavat herkullisen maun.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kermainen lohikeitto

Ainekset

1
sipuli
8
dl
kalalientä
8
maustepippuria
1
laakerinlehti
6
perunaa
2
porkkanaa
100
g
palsternakkaa
50
g
selleriä
400
g
lohta
2
dl
kuohukermaa
1
dl
tilliä
1-2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Laita kattilaan hienonnettu sipuli, kalaliemi, pippurit ja laakerinlehti.
  2. Kuori kaikki juurekset ja paloittele samankokoisiksi. Lisää kiehuvaan kalaliemeen juurekset. Keitä melkein kypsiksi.
  3. Nypi lohesta ruodot, fileoi nahka pois ja leikkaa kuutioiksi tai käytä nahatonta lohifilettä.
  4. Lisää keittoon lohet ja kerma. Anna kiehahtaa niin, että lohet ovat kypsiä ja keitto kuumaa.
  5. Lisää lopuksi hienonnettu tilli ja suola. Tarkista maku. Tarjoa lisukkeena saaristolaisleipää ja voita.

Kommentit (0)