Kiia Renko, kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mausteinen katkarapukastike

Ainekset

500
g
kuorellisia katkarapuja
tai
300
g
kuorittuja katkarapuja
2
kpl
sipulia
öljyä
1
rkl
curryjauhetta
1
tlk
tomaattimurskaa
1
kpl
liemikuutioita
300
g
kesäkurpitsaa
2
kpl
valkosipulinkynttä
suolaa
yrttimausteseosta
1
rkl
sinappia
2
dl
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Kuori sulaneet katkaravut. Hienonna sipulit ja kiehauta curryn kanssa öljyssä pienessä padassa tai kasarissa (varo curryn tulisuutta, se saa säestää, ei peittää makuja alleen).

  2. Lisää tomaattimurska ja liemikuutio. Keitä ruokaa pienellä lämmöllä.

  3. Leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi ja lisää kiehumaan pataan. Mausta kastike murskatulla valkosipulilla, suolalla, yrttimausteseoksella ja sinapilla.

  4. Lisää ranskankerma ja keitä kastiketta noin 10 minuuttia, kunnes se sakenee hieman. Lisää katkaravut viimeksi ja kuumenna kastike nopeasti. Älä keitä, etteivät katkaravut sitkisty.

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.
Lohikeitto on perinteinen suomalainen juhlaruoka. Arjessakin nopeasti valmistuva keitto maistuu.

Parhaan lohikeiton salaisuus on perkeistä keitetty liemi ja pikaisesti kypsennetty kala.

Nopeasti kypsyvät kalapalat lisätään keittoon aivan viimeisenä. Niitä ei tarvitse edes varsinaisesti keittää, vaan ne lasketaan liedeltä nostettuun kattilaan, kuumaan liemeen ja annetaan kypsyä siinä. Ylikypsä kala hajoaa hiutaleiksi.

Merisuola ei kuulu vain graaviloheen vaan se on...

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen lohikeitto

Ainekset

1
l
kalalientä
600
g
kiinteää perunaa
2
porkkanaa
1
sipuli
suolaa
500
g
nahatonta lofifilettä tai muita kalafileitä
(2
dl
kuohukermaa)
1
ruukku
tilliä

Työvaiheet

Kalaliemi

Perkaa kala itse tai pyydä ruodot mukaan kalatiskiltä, sillä perkeet ovat soppakokin aarre. Siirrä kiduksettomat kalan päät, ruodot ja nahka kattilaan.

Lisää paloiteltua sipulia, purjoa, tillinvarsia, laakerinlehtiä ja maustepippureita. Lisää vettä niin, että ainekset peittyvät. Kuumenna ja anna poreilla. Kalalientä keitetään vain 20-30 minuuttia, jotta maku pysyy raikkaana. Siivilöi valmis liemi.

Kalalientä voi keittää kerralla ison annoksen ja pakastaa.

Lohikeitto

  1. Kuumenna kalaliemi kattilassa.
  2. Kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Kuori ja hienonna sipuli. Lisää ainekset kiehuvaan liemeen ja keitä noin 12 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Mausta keitto suolalla.
  3. Paloittele nahaton lohifile. Nosta kattila liedeltä ja lisää kala soppaan. Anna lohipalojen kypsyä jälkilämmöllä pari minuuttia.
  4. Lisää keittoon halutessasi kermaa. Hakkaa päälle runsaasti tilliä.

Vinkki! Samalla reseptillä onnistuu myös ihana ahvensoppa. Se ei kermaa kaipaa.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Mari Karttunen
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.
Kun näet keltaisia kukkia, mene niiden luo ja etsi nuoria, vielä nupussa olevia versoja. Kerää talteen ja valmista kuin parsakaali.

Oletko ihmetellyt, mikä on tuo teiden pientareilla ja joutomailla kasvava, keltaisena kukkiva kasvi? No sehän on peltokanankaali. Villiyrtti parhaasta päästä.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Peltokanankaalia, inkiväärilohta ja paistettuja perunoita

Ainekset

peltokanankaalin kukkaversoja
800
g
ruodotonta, nahatonta lohta
6
cm
pala tuoretta inkivääriä
3
dl
soijaa
Paistamiseen
voita
Lisäksi
500
g
perunoita
suolaa, mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuori inkivääri ja leikkaa se poikkisyin mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
  2. Leikkaa lohi neljään viipaleeseen. Kaada soija leveään, matalaan kulhoon. Ripottele sekaan inkiväärilastut ja aseta lohi päälle. Anna maustua 15-20 minuuttia, käännä välillä, jotta lohi maustuu molemmin puolin.
  3. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi ja paahda ne pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista kala.
  4. Kypsennä peltokanankaalit pannulla käännellen voi-öljyseoksessa noin 3–4 minuutin ajan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.

Leivän vihreä väri on peräisin kurpitsansiemenjauhoista, jotka antavat myös herkullista makua. Leipää ei vaivata, joten saat sen uuniin 10 minuutissa. Pinnan halkeamat kuuluvat asiaan. Maista leipää rakuunalevitteen kanssa, ihastut varmasti!

Annoksia
2 leipää 10 annosta levitettä
Valmistusaika
50 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenleipä ja rakuunalevite

Ainekset

5
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
tl
suolaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kurpitsansiemenjauhoja (Urtekram tai Vege Way)
2
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
öljyä
Leipomiseen
1
dl
kurpitsansiemenjauhoja
Rakuunalevite
1
ruukku
tuoretta rakuunaa
(1–2
kevätsipulin vartta)
100
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet, molemmat jauhot ja siemenet. Kaada joukkoon öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Jauhota leivinpaperi kurpitsansiemenjauhoilla. Jaa taikina kahtia jauhojen päälle. Kääntele kumpikin pala kevein liikkein kierteisiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaappikylmä, jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä 10 minuuttia.

Rakuunalevite

  1. Riivi rakuunan lehdet varsista. Hienonna lehdet sekä varsien hennot osat. Leikkaa kevätsipuli hienoksi.
  2. Sekoita rasva notkeaksi. Lisää yrtit ja sitruunankuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele levite pieneen kulhoon ja murenna päälle aavistus sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Tarjoa sillisalaatin ainekset eri kulhoissa, jotta jokainen voi koota mieleisensä annoksen.
Tarjoa sillisalaatin ainekset eri kulhoissa, jotta jokainen voi koota mieleisensä annoksen.

Sillin seuraan sopivat hapokas omena ja raikas retiisi. 

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sillisalaatti

Ainekset

1
prk (250 g)
perhesilliä
1
prk
smetanaa
2
rkl
tilliä
2
vihreää omenaa
2
dl
kevätsipulia
2
dl
retiisiä

Työvaiheet

  1. Valuta sillistä nesteet ja laita se kulhoon. Lusikoi smetana kulhon reunoille ja ripottele hienonnettua tilliä päälle. Voit myös sekoittaa ainekset ytheen.
  2. Leikkaa omenat kuutioiksi ja ripottele niille sitruunamehua, jotta ne eivät tummu. Hienonna kevätsipulit. Leikkaa retiisit ohuiksi viipaleiksi.
  3. Keitä kananmunia 10 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja leikkaa lohkoiksi.
  4. Tarjoile kaikki ainekset omista kulhoistaan tai asettele isommalle vadille ryhmiksi.

Kommentit (0)