Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.
Terveellinen ruoka on usein kauneimman väristä.

Maissitortillat saavat sisäänsä täydellisen yhdistelmän avokado-appelsiinisalsaa, yrttisalaattia ja paahdettua pähkinä-papusekoitusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaniset kasvistortillat

Ainekset

1
pkt (12–20)
pieniä maissitortilloja (esim. Tortillas la Familia)
Nyhtökurpitsa
1
(1 kg)
myskikurpitsa
1–2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
suolaa
Avokado-appelsiinisalsa
2
avokadoa
1
appelsiini
½
tl
suolaa
1
rkl
makeaa chilikastiketta
½
dl
tuoretta korianteria hienonnettuna
Paahdettu pähkinä-papusekoitus
1
prk (170 g)
kypsiä mustapapuja (GoGreen)
1
dl
pähkinäsekoitusta
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
juustokuminaa
½
tl
jauhettua korianteria
½
tl
(savu)paprikajauhetta
½
tl
chilihiutaleita
Yrttisalaatti
1
ruukku korianteria
1
ruukku lehtipersiljaa
1
ruukku ruohosipulia
Viimeistelyyn
makeaa chilikastiketta

Työvaiheet

  1. Valmista ensin nyhtökurpitsa. Leikkaa kurpitsa neljään pitkittäiseen lohkoon. Nosta ne kuori alaspäin pellille leivinpaperille. Irrota rihmat ja siemenet. Sivele kurpitsat öljyllä ja ripottele pinnalle mausteet. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
  2. Tee sillä aikaa papu-pähkinäseos. Valuta ja huuhdo pavut siivilässä. Yhdistä ne kulhossa pähkinöiden, öljyn ja mausteiden kanssa. Lisää papu-pähkinäseos pellille kurpitsalohkojen viereen. Paahda 10 minuuttia.
  3. Koverra kurpitsat kuorestaan uuninkestävään kulhoon ja revi ne kahdella haarukalla paloiksi. Lisää öljyä ja tarvittaessa suolaa. Kumoa myös pavut kulhoon. Peitä molemmat kulhot foliolla ja nosta uuniin jälkilämmölle.
  4. Levitä tortillat leivinpaperin päälle pellille. Nosta uuniin muiden ainesten kanssa.
  5. Valmista salsa. Irrota avokadon hedelmäliha lusikalla kuoristaan. Murskaa avokadot. Leikkaa appelsiinin kuori veitsellä hedelmälihaa myötäillen. Irrota lohkot kalvottomiksi ja puolita ne. Lisää appelsiinit avokadon joukkoon ja purista päälle kalvoista irtoava mehu. Mausta suolalla, makealla chilikastikkeella ja korianterilla.
  6. Hienonna ja sekoita yrtit.
  7. Kokoa tortillat. Kasaa päälle lämmintä nyhtökurpitsaa ja papu-pähkinäseosta, avokado-appelsiinisalsaa ja yrttisalaattia. Viimeistele chilikastikkeella.

Kommentit (1)

color switch

Oh! This article has suggested to me many new ideas. I will embark on doing it. Hope you can continue to contribute your talents in this area. Thank you.

color switch

Resepti ja kuva Emilia Kolari
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.
Sienikastike on joustava lisuke, koska se sopii lihalle ja sellaisenaankin kastike maistuu esimerkiksi perunan kera.

Pieni siirappilisäys ja ripaus muskottia aateloivat sienikastikkeen. Kaurakerman ansiosta kastike on vegaaninen.

Annoksia
6
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen sienikastike

Ainekset

200 g
siitakesieniä
1
pieni sipuli
1
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
ohratärkkelystä
2
dl
kaurakermaa (16 % rasvaa)
½
tl
mustapippuria myllystä
¼
tl
muskottipähkinää
1
rkl
tuoretta timjamia hienonnettuna
1
rkl
vaaleaa siirappia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja viipaloi sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulit öljyssä läpikuultaviksi, lisää sienet ja jatka paistamista, kunnes enin neste on haihtunut. Ripottele päälle ohratärkkelys. Sekoita.
  2. Lisää kaurakerma, huuhdo tölkki vedellä ja kaada joukkoon. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla, pippurilla, muskotilla, timjamilla ja siirapilla. Alenna lämpöä ja hauduta 5 minuuttia välillä sekoittaen. Tarkista maku.
  3. Tarjoile kastikekannusta.

Vinkki! Ohratärkkelyksen voit lisätä pannulle suoraan ilman nesteeseen sekoittamista. Ohratärkkelys ei paakkuunnu toisin kuin muut tärkkelykset.

Kommentit (0)

Resepti Marja Samuli Kuva Arto Vuohelainen
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!
Tänään syödään punaista makaronilaatikkoa!

Punainen pennelaatikko on maistuva lihaton makaronilaatikko. Ruokaisuutta siihen tuo sinihomejuustokastike ja väriä punajuuri.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Punainen pennelaatikko

Ainekset

400
g
pennepastaa
dl
keitettyjä, pieniä punajuurikuutioita
5
dl
ruokakermaa
200
g
sinihometuorejuustoa
1-2
kananmunaa
1
tl
suolaa
rouhittua mustapippuria

Työvaiheet

  1. Keitä pasta runsaassa, suolassa maustetussa vedessä napakan kypsäksi. Valuta ja nosta sivuun.
  2. Sekoita keitetty pasta, keitetyt punajuurikuutiot, ruokakerma, tuorejuusto ja muna kulhossa tasaiseksi seokseksi.
  3. Mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Kaada pinnoitettuun uunivuokaan, tasoita pinta ja kypsennä keskitasolla 200 asteessa 30–35 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja sisus on hyytynyt. Anna vetäytyä hetki peitettynä ja tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Reetta Pasanen
Miedonmakuinen risotto maistuu yleensä lapsillekin.
Miedonmakuinen risotto maistuu yleensä lapsillekin.

Valkoviini antaa arkirisottoonkin mukavaa hapokkuutta, mutta kasvisliemelläkin pärjää. Malta vain lisätä riisiä muutama kauhallinen kerrallaan ja pidä seos kiehuvana.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvisrisotto

Ainekset

3
dl
risottoriisiä
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä kuullottamiseen
1
l
kasvislientä
½
dl
valkoviiniä
1
punainen paprika
8
kirsikkatomaattia
1
dl
vihreitä papuja
1
dl
herneitä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
tuoretta pinaattia
Päälle
Parmesaanilastuja

Työvaiheet

  1. Kuumenna kasvisliemi erillisessä kattilassa. Hienonna sipulit ja kuullota öljytyssä kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja kuullota hetki. Lisää viini ja sekoittele seosta, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
  2. Lisää lientä 1–2 kauhallista kerrallaan ja sekoittele koko ajan. Leikkaa paprika isohkoiksi paloiksi. Lisää paprikat ja kokonaiset kirsikkatomaatit risoton joukkoon jo keittämisen alkuvaiheessa. Lisää lientä, kunnes edellinen määrä on imeytynyt. Sekoita koko ajan.
  3. Lisää pavut ja herneet kun riisi on juuri ja juuri kypsää. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi tuoretta pinaattia, sekoita hyvin.
  4. Kaada risotto tarjoiluastiaan ja vuole kuorimaveitsellä parmesaanilastuja päälle.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.
Sitruuna ja peruna yllättävät pikapitsan täytteinä.

Ylijäämämuusille tai keitetyille perunoille löytyi nerokas käyttötapa. Muusi taltuttaa sitruunan kirpeyttä pitsan pohjalla.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunapitsa

Ainekset

Pohja
valmista pizzataikinaa (esim. Wewalka)
Täyte
1
rkl
oliiviöljyä
1
dl
ranskankermaa
1
dl
perunamuusia
125
g
mozzarellaa
½
dl
parmesaanihiutaleita
½
sitruuna
tuoretta rosmariinia
mustapippuria
suolaa
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Taputtele taikina pannuun tai leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele öljyllä. Sekoita ranskankerma ja perunamuusi. Levitä pohjalle.
  2. viipaloi sitruuna ja mozzarella ohuiksi viipaleiksi. Asettele sitruuna- ja mozzarellasiivut lomittain pitsan päälle. Ripottele päälle parmesaanihiutaleita ja rosmariinia.
  3. Paista uunissa 12–15 minuuttia. Rouhi pinnalle pippuria ja ripottele suolaa. Revi päälle tuoretta basilikaa. Tarjoa kuumana.

Vinkki! Muusin sijaan voit käyttää pari, kolme ohueksi viipaloitua keitettyä perunaa. Levitä tällöin ranskankerma pohjalle ja perunat sen päälle.

Voit tehdä pizzapohjan myös itse esimerkiksi tällä ohjeella:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Parmankinkku-viikunapizza
Resepti
Parmankinkku-viikunapizza

 

Kommentit (0)