Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Naudanfileepihvi ja konjakki-kermakastike

Ainekset

tai
4
kpl
naudan sisäfileepihviä
4
kpl
naudan ulkofileepihviä
1
rkl
ruokaöljyä
suolaa
pippuria
Kastike
viheripippuria
rosepippuria
2
rkl
konjakkia
tai
2
rkl
brandya
1
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa

Työvaiheet

 

Ota liha lämpenemään huoneen lämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla täydellä teholla. Kun voi on sulanut ja siitä muodostunut vaahto alkaa laskeutua, lisää pannulle kaksi pihviä. Ripottele pihveille suolaa ja mustapippuria.

Tarvittaessa pienennä hieman lämpöä. Käännä pihvit noin minuutin kuluttua tai heti, kun niissä on kauniin ruskea paistopinta. Suolaa ja pippuroi paistetut puolet sillä aikaa, kun alapuoli ruskistuu taas kunnolla. Nosta pihvit lautaselle. Paista kaksi seuraavaa pihviä samalla tavalla ja nosta ruskistuttuaan sivuun.

Lisää pannulle pippurit ja kuumenna niitä hetki. Lisää seuraavaksi konjakki ja melkein heti myös vesi ja lihafondi. Vesi irrottaa pannusta kaikki lihan herkulliset paistoaromit.

Kun vesi kiehahtaa, lisää kerma.

Kun kerma kiehahtaa, lisää ruskistetut pihvit. Anna pihvien hautua kermakastikkeessa puolikypsiksi. Pihvien paksuudesta riippuen siihen menee ½-2 minuuttia.

Tarjoile pihvit perunoiden ja keitettyjen tai höyrytettyjen vihannesten kanssa.

Vinkit!
- Naudan ulkofilee on edullisempaa, mutta yleensä lähes yhtä mureaa kuin naudan sisäfilee.

- Ulkofileepihvit ovat ohuempia kuin sisäfileepihvit, siksi ne kypsyvät nopeammin, joten varo kypsentämästä niitä liian kypsiksi ja kuiviksi.

- Medium eli puolikypsä on naudanfileepihvien yleisin ja mehukkain kypsennysaste.

- Käytä juhlaruokaan ja kalliiden pihvien kastikkeeseen mielellään täysrasvaista kuohu- tai vispikermaa.

- Pihvin lisäkkeeksi sopii peruna. Pese muutama peruna (jauhoinen lajike) hyvin. Lohko pitkittäin veneiksi tai halkaise puolikkaiksi. Öljyä, suolaa ja pippuroi kevyesti. Kypsennä 225-asteisessa uunissa pellillä leivinpaperin päällä 30-40 minuuttia.

- Höyrytä lisäksi myös vihanneksia, esimerkiksi parsakaalia tai papuja.

Kannattaa kokeilla
- Samalla ohjeella voi valmistaa myös naudan sisäpaistista ohueksi nuijittuja lehtipihvejä. Niiden kypsennyksessä riittää pelkkä ruskistaminen ja lämmitys kastikkeessa.

- Broilerin ohuet rintafileepihvit ja possun sisäfileestä leikatut pienet pihvit sopivat myös tämän ohjeen mukaan kypsennettäviksi.

- Saat kastikkeeseen uutta makua juustoilla. Sulata 50-100 g sinihomejuustoa, viherpippurisulatejuustoa tai pippurijuustoa (esimerkiksi Musta Pekka) kastikkeeseen. Tällöin voit jättää lihafondin pois, jotta lopputulos ei ole liian suolainen.

- Jos käytät konjakkia tai brandyä mausteena, alkoholipitoisuus häviää, kun kastike kiehahtaa. Vain maku jää.

- Riistapihveille (hirvelle tai porolle) sopii makeanhappamella karpalo- tai puolukkamarmeladilla maustettu kastike. Ohjeen määrään riittää 1-2 ruokalusikallista.

 

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.

Paahda ja soseuta. Monitoimikastike on valmis! Paahdetuista paprikoista ei kannata poistaa koko kuorta, sillä siitä soosi saa mahtavaa makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Savupaprikasoosi

Ainekset

2
isoa punaista paprikaa
1
rkl
öljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Sivele paprikat öljyllä. Nosta ne grillin laidalle paahtumaan samalla, kun grillaat muutakin.
  2. Grillaa lopuksi paprikoihin kaunis tumma pinta suoraa grillausta käyttäen. Voit myös paahtaa paprikoita 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
  3. Soseuta paahtuneet paprikat kuorineen tehosekoittimella tai -leikkurilla (poista vain palaneet kohdat). Lisää mausteet ja ranskankerma. Sekoita tasaiseksi. Tarjoa kylmänä.

Vinkki!

Älä käytä kevytranskankermaa, sillä paprikoiden happamuus saattaa juoksettaa sen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.
Vinegretti erottaa lämpimän perunasalaatin pyttipannusta. Salaatti on herkullinen pari paistetulle teriyakipossulle.

Käytä eiliset! Keitetyistä potuista tulee pannullinen perunasalaattia. Yksinkertainen teriyakikastike kiehautetaan pannulla pikapikaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
10 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lämmin perunasalaatti ja teriyakipossu

Ainekset

Lämmin perunasalaatti
1
kg
keitettyjä kylmiä perunoita
1
nippu (200 g)
retiisejä
2
sipulia varsineen
Paistamiseen
2
rkl
rypsiöljyä
Vinegretti
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
wasabia
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
½
tl
mustapippuria myllystä
Teriyakipossu
600
g
porsaan ulkofileetä
1
rkl
öljyä
Teriyakikastike
½
dl
soijakastiketta
½
dl
sokeria
2
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
vettä

Työvaiheet

Lämmin perunasalaatti

  1. Puolita perunat ja puhdistetut retiisit. Hienonna sipulit.
  2. Paista perunat ja sipulit varsia lukuun ottamatta nopeasti rypsiöljyssä. Nosta pannu liedeltä.
  3. Vatkaa kastikkeen ainekset kulhossa keskenään. Lisää kastike perunoiden joukkoon ja kääntele sekaisin.
  4. Lisää retiisit ja sipulinvarret ja pöyhäise sekaisin. Tarjoa perunasalaatti lämpimänä suoraan pannulta.

Vinkki!

Jos kesäkeittiöstä ei löydy kastikkeeseen tarvittavaa riisiviinietikkaa ja seesamiöljyä, voit vaihtaa ne valkoviinietikkaan ja rypsiöljyyn.

Teriyakipossu

  1. Ota porsaanfilee huoneenlämpöön tuntia ennen ruuanvalmistusta. Kuivaa filee talouspaperiin. Leikkaa se noin puolen sentin viipaleiksi.
  2. Mittaa teriyakikastikkeen ainekset pannulle. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä ilman kantta, kunnes kastike sakenee. Kaada toiseen astiaan ja pyyhkäise pannu talouspaperilla.
  3. Kuumenna öljy pannulla. Paista fileeviipaleet kypsiksi nopeasti molemmin puolin. Alenna lämpöä ja lisää päälle teriyakikastike. Anna kuohahtaa. Tarjoa liha lämpimän perunasalaatin kanssa.

Vinkki!

Tässä on teriyakikastike yksinkertaisimmillaan. Jos vaihdat riisiviinietikan miriniin, voit korvata sillä sekä etikan että veden. Voit lisätä kastikkeeseen porisemaan myös tuoretta inkivääriä.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.

Tee makoisat vartaat erikoismakkaroista ja kirsikkatomaateista. Piparjuurikastikkeessa on ainesta helpoksi kestosuosikiksi.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkaravartaat ja piparjuurikastike

Ainekset

Makkaravartaat
4
pkt (à 250 g)
erikoismakkaroita (esim. braatvursteja, krakovanmakkaroita ja chorizoja)
1
rs (250 g)
miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
Lisäksi
8
puista varrastikkua
Piparjuurikastike
400
g
turkkilaista jugurttia
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liota varrastikkuja kylmässä vedessä puoli tuntia.
  2. Pätki makkarat tasakokoisiksi paloiksi. Huuhdo tomaatit.
  3. Pujota vartaisiin vuorotellen makkaroita ja tomaatteja.
  4. Grillaa ne kuumalla parilalla tai grilliritilällä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Jos mukana on raakamakkaroita, tarkista, että ne ehtivät kypsyä läpikotaisin.

Vinkki! Vaihda makkarat halutessasi vegaanisiin. Grillaa veget puhtaalla ritilällä ennen lihoja.

Piparjuurikastike

Sekoita ainekset vispilällä keskenään. Tarjoa grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.

Näiden leipien teossa on kolme vaihetta, mutta aikaa ei silti mene kuin puoli tuntia. Punajuuren, lohitahnan ja mansikan yhdistelmä hurmaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohileivät ja alkusalaatti

Ainekset

4
siivua
saaristolaisleipää
erilaisia salaatteja (baby-pinaattia, rucolaa, nuoria vuohenputken lehtiä, suolaheinää)
½
kurkku
1
punajuuri
oliiviöljyä ja mustapippuria
Laxröra eli lohitahna
350
g
ruodotonta savulohta
1
iso
sipuli
½
dl
hienonnettua tilliä
1
iso
kirpeä omena (esim. Granny Smith)
1
limetin mehu ja raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Mansikkavinegretti
1
dl
mansikkasosetta
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä, revi salaatit, pilko kurkku ja leikkaa kuorittu punajuuri aivan ohuiksi siivuiksi. Aseta punajuurikiekot lautasille ja laita päälle vähän salaattia, hieman oliiviöljyä ja mustapippuria.
  2. Murenna lohi. Hienonna sipuli ja tilli. Raasta omena karkeaksi raasteeksi. Purista limetin mehu ja raasta kuori ohuelti. Yhdistä kaikki lohitahnan ainekset.
  3. Soseuta tuoreet tai pakastetut mansikat sauvasekoittimella. Sekoita vinegretin ainekset keskenään.
  4. Laita lautaselle salaatin viereen siivu saaristolaisleipää. Kumoa päälle iso lusikallinen laxröraa. Laita ruokalusikallinen mansikkavinegrettiä salaatin viereen.

Kommentit (0)