
Naudanfileepihvi ja konjakki-kermakastike
Ainekset
Työvaiheet
Ota liha lämpenemään huoneen lämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla täydellä teholla. Kun voi on sulanut ja siitä muodostunut vaahto alkaa laskeutua, lisää pannulle kaksi pihviä. Ripottele pihveille suolaa ja mustapippuria.
Tarvittaessa pienennä hieman lämpöä. Käännä pihvit noin minuutin kuluttua tai heti, kun niissä on kauniin ruskea paistopinta. Suolaa ja pippuroi paistetut puolet sillä aikaa, kun alapuoli ruskistuu taas kunnolla. Nosta pihvit lautaselle. Paista kaksi seuraavaa pihviä samalla tavalla ja nosta ruskistuttuaan sivuun.
Lisää pannulle pippurit ja kuumenna niitä hetki. Lisää seuraavaksi konjakki ja melkein heti myös vesi ja lihafondi. Vesi irrottaa pannusta kaikki lihan herkulliset paistoaromit.
Kun vesi kiehahtaa, lisää kerma.
Kun kerma kiehahtaa, lisää ruskistetut pihvit. Anna pihvien hautua kermakastikkeessa puolikypsiksi. Pihvien paksuudesta riippuen siihen menee ½-2 minuuttia.
Tarjoile pihvit perunoiden ja keitettyjen tai höyrytettyjen vihannesten kanssa.
Vinkit!
- Naudan ulkofilee on edullisempaa, mutta yleensä lähes yhtä mureaa kuin naudan sisäfilee.
- Ulkofileepihvit ovat ohuempia kuin sisäfileepihvit, siksi ne kypsyvät nopeammin, joten varo kypsentämästä niitä liian kypsiksi ja kuiviksi.
- Medium eli puolikypsä on naudanfileepihvien yleisin ja mehukkain kypsennysaste.
- Käytä juhlaruokaan ja kalliiden pihvien kastikkeeseen mielellään täysrasvaista kuohu- tai vispikermaa.
- Pihvin lisäkkeeksi sopii peruna. Pese muutama peruna (jauhoinen lajike) hyvin. Lohko pitkittäin veneiksi tai halkaise puolikkaiksi. Öljyä, suolaa ja pippuroi kevyesti. Kypsennä 225-asteisessa uunissa pellillä leivinpaperin päällä 30-40 minuuttia.
- Höyrytä lisäksi myös vihanneksia, esimerkiksi parsakaalia tai papuja.
Kannattaa kokeilla
- Samalla ohjeella voi valmistaa myös naudan sisäpaistista ohueksi nuijittuja lehtipihvejä. Niiden kypsennyksessä riittää pelkkä ruskistaminen ja lämmitys kastikkeessa.
- Broilerin ohuet rintafileepihvit ja possun sisäfileestä leikatut pienet pihvit sopivat myös tämän ohjeen mukaan kypsennettäviksi.
- Saat kastikkeeseen uutta makua juustoilla. Sulata 50-100 g sinihomejuustoa, viherpippurisulatejuustoa tai pippurijuustoa (esimerkiksi Musta Pekka) kastikkeeseen. Tällöin voit jättää lihafondin pois, jotta lopputulos ei ole liian suolainen.
- Jos käytät konjakkia tai brandyä mausteena, alkoholipitoisuus häviää, kun kastike kiehahtaa. Vain maku jää.
- Riistapihveille (hirvelle tai porolle) sopii makeanhappamella karpalo- tai puolukkamarmeladilla maustettu kastike. Ohjeen määrään riittää 1-2 ruokalusikallista.
Lappilainen pottuvoi l pottumuusi tehdään käsin survomalla puikulapotuista, johon lisätään voita, kokomaitoa ja ripaus suolaa.
EI KONEELLA ! Suutuntumaa pittää olla, pienet pottupaakut kuuluu asiaan.
Koneella tulee liisteriä eikä pottumuusia