Annoksia
4
Vaikeustaso
Vaikea

Naudanfileepihvi ja konjakki-kermakastike

Ainekset

tai
4
kpl
naudan sisäfileepihviä
4
kpl
naudan ulkofileepihviä
1
rkl
ruokaöljyä
suolaa
pippuria
Kastike
viheripippuria
rosepippuria
2
rkl
konjakkia
tai
2
rkl
brandya
1
dl
vettä
1
rkl
lihafondia
2
dl
kermaa

Työvaiheet

 

Ota liha lämpenemään huoneen lämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Kuumenna voi ja öljy paistinpannulla täydellä teholla. Kun voi on sulanut ja siitä muodostunut vaahto alkaa laskeutua, lisää pannulle kaksi pihviä. Ripottele pihveille suolaa ja mustapippuria.

Tarvittaessa pienennä hieman lämpöä. Käännä pihvit noin minuutin kuluttua tai heti, kun niissä on kauniin ruskea paistopinta. Suolaa ja pippuroi paistetut puolet sillä aikaa, kun alapuoli ruskistuu taas kunnolla. Nosta pihvit lautaselle. Paista kaksi seuraavaa pihviä samalla tavalla ja nosta ruskistuttuaan sivuun.

Lisää pannulle pippurit ja kuumenna niitä hetki. Lisää seuraavaksi konjakki ja melkein heti myös vesi ja lihafondi. Vesi irrottaa pannusta kaikki lihan herkulliset paistoaromit.

Kun vesi kiehahtaa, lisää kerma.

Kun kerma kiehahtaa, lisää ruskistetut pihvit. Anna pihvien hautua kermakastikkeessa puolikypsiksi. Pihvien paksuudesta riippuen siihen menee ½-2 minuuttia.

Tarjoile pihvit perunoiden ja keitettyjen tai höyrytettyjen vihannesten kanssa.

Vinkit!
- Naudan ulkofilee on edullisempaa, mutta yleensä lähes yhtä mureaa kuin naudan sisäfilee.

- Ulkofileepihvit ovat ohuempia kuin sisäfileepihvit, siksi ne kypsyvät nopeammin, joten varo kypsentämästä niitä liian kypsiksi ja kuiviksi.

- Medium eli puolikypsä on naudanfileepihvien yleisin ja mehukkain kypsennysaste.

- Käytä juhlaruokaan ja kalliiden pihvien kastikkeeseen mielellään täysrasvaista kuohu- tai vispikermaa.

- Pihvin lisäkkeeksi sopii peruna. Pese muutama peruna (jauhoinen lajike) hyvin. Lohko pitkittäin veneiksi tai halkaise puolikkaiksi. Öljyä, suolaa ja pippuroi kevyesti. Kypsennä 225-asteisessa uunissa pellillä leivinpaperin päällä 30-40 minuuttia.

- Höyrytä lisäksi myös vihanneksia, esimerkiksi parsakaalia tai papuja.

Kannattaa kokeilla
- Samalla ohjeella voi valmistaa myös naudan sisäpaistista ohueksi nuijittuja lehtipihvejä. Niiden kypsennyksessä riittää pelkkä ruskistaminen ja lämmitys kastikkeessa.

- Broilerin ohuet rintafileepihvit ja possun sisäfileestä leikatut pienet pihvit sopivat myös tämän ohjeen mukaan kypsennettäviksi.

- Saat kastikkeeseen uutta makua juustoilla. Sulata 50-100 g sinihomejuustoa, viherpippurisulatejuustoa tai pippurijuustoa (esimerkiksi Musta Pekka) kastikkeeseen. Tällöin voit jättää lihafondin pois, jotta lopputulos ei ole liian suolainen.

- Jos käytät konjakkia tai brandyä mausteena, alkoholipitoisuus häviää, kun kastike kiehahtaa. Vain maku jää.

- Riistapihveille (hirvelle tai porolle) sopii makeanhappamella karpalo- tai puolukkamarmeladilla maustettu kastike. Ohjeen määrään riittää 1-2 ruokalusikallista.

 

Resepti Marja Samuli Kuva Sami Repo
Vaikeustaso
Helppo

Punajuuripestoa ja ruisleipää

Ainekset

2
luomupunajuurta
2
rkl
paahdettuja auringonkukansiemeniä
100
g
vuohenjuustoa
½
dl
kylmäpuristettua rypsiöljyä
(1
rkl
camelinaöljyä)
2-3
tuoretta rosmariinin oksaa
rouhittua merisuolaa ja mustapippuria
Lisäksi
ruisleipää

Työvaiheet

  1. Leikkaa kuoritut punajuuret neljään osaan, ripottele päälle hieman rypsiöljyä, rosmariinin oksat, suolaa ja pippuria.
  2. Kypsennä uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia, kunnes punajuuret ovat pehmeitä. Hienonna pehmeät punajuuret tehosekoittimella juuston ja siemenien kanssa hienoksi tahnaksi. Lisää sekaan lopuksi öljyt.
  3. Leikkaa ruisleipä ohuiksi viipaleiksi, paahda kevyesti ja sivele punajuuripestoa päälle.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.
Korvaa joulukinkku ihanan rasvaisella ankalla.

Viikuna-sherrykastike kruunaa paahdetun ankan.

Annoksia
4-5 annosta
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paahdettu ankka ja viikuna-sherrykastike

Ainekset

Paahdettu ankka
2 ½-3
kg:n
ankka
1-2
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria myllystä
2
rkl
soijakastiketta
2
tl
viismaustetta
Viikuna-sherrykastike
1
salottisipuli
1
rkl
ankanrasvaa tai öljyä
½
dl
kuivaa sherryä
4
dl
vettä
1 ½
rkl
vasikkafondia
2
rkl
viikunahilloa
2
rkl
sitruunan mehua
1 ½
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)
2-3
rkl
ruskeaa kastikesuurusta
(½ dl vispikermaa)

Työvaiheet

Paahdettu ankka

  1. Ota ankka jääkaappiin sulamaan vähintään vuorokausi ennen valmistamista, jos käytät pakastettua ankkaa.
  2. Huuhdo ja kuivaa ankka. Leikkaa ylimääräinen rasva linnun vatsaonkalon ympäriltä saksilla. Tarkista, että lintu on kynitty huolellisesti. Mausta ankka sisältä ja ulkoa suolalla ja pippurilla.
  3. Yhdistä soijakastike ja viismauste kulhossa ja hiero seos tasaisesti ankan pintaan ja sisäpuolelle. Jätä ankka huoneenlämpöön maustumaan noin tunniksi ennen paistamista.
  4. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pistele ankan rasvakerroksen peittämään nahkaan muutamia reikiä terävällä veitsenkärjellä, mutta vältä osumista lihaan saakka. Sido ankan siivet ja jalat kiinni paistinarulla.
  5. Pane ankka rinta ylöspäin ritilälle uunipannuun. Kaada 2 dl vettä pannun pohjalle. Paista ankkaa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 1 ½ tuntia. Varaa aikaa kypsentämiseen karkeasti noin 1 tunti/2 kiloa.
  6. Käännä ankka paistamisen puolivälissä ja työnnä samalla paistolämpömittari ankan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittarin pää osu luuhun.
  7. Kypsennä ankka 60-65 asteiseksi, mikäli haluat lihan mediumina. Kypsän ankan sisälämpötila on 73-74 astetta. Voit tarkistaa kypsyyden myös veitsenkärjellä: lihaan pistettäessä kypsästä ankasta valuva liemi on kirkasta.
  8. Valmista kastike kypsymisajan loppuvaiheessa (ks. ohje alla).
  9. Nosta ankka uunista ja anna vetäytyä 15 minuuttia ennen leikkaamista. Tarjoa kastikkeen ja keitettyjen perunoiden tai juureslaatikoiden kanssa.

Viikuna-sherrykastike

  1. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli kattilassa rasvassa. Lisää sherry ja anna kiehahtaa.
  2. Lisää vesi, fondi ja hillo. Keitä hiljalleen 2-3 minuuttia.
  3. Siivilöi kastike tiheän siivilän läpi ja laita takaisin kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  4. Lisää suuruste koko ajan kastiketta sekoittaen ja anna kiehahtaa. Halutessasi voit pyöristää maun kermalla.

Kommentit (0)

Resepti Elina Jyväs Kuva Sanna Peurakoski
Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Sieni-viikunatäytteinen porsaanfilee

Ainekset

1
kg
porsaan sisäfileetä
vastarouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa
Sienitäyte
2
dl
esikäsiteltyjä ja kuullotettuja sieniä
1
dl
silputtuja kuivattuja viikunoita
1
dl
paahdettuja mantelilastuja
2
rkl
sitruunanmehua
1
tl
(luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori
1
tl
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
2
rkl
silputtua tuoretta timjamia
Paistamiseen
paistilankaa
1
rkl
voita
1
rkl
öljyä

Työvaiheet

  1. Ota porsaanfilee noin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Poista fileestä terävällä veitsellä ylimääräiset kalvot. Avaa filee pituussuunnassa niin, että filee aukeaa täyttämistä varten. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla.
  2. Sekoita täyteainekset toisessa kulhossa. Levitä täyte fileen keskelle ja kääri filee tiiviisti rullalle. Sido filee paistilangalla niin, että täyte pysyy lihan sisällä kypsentämisen aikana.
  3. Kuumenna pannussa voi ja öljy. Ruskista siinä porsaanfilee kauttaaltaan ja nosta liha uunivuokaan.
  4. Paista fileetä vielä 175-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Ota filee uunista ja kääri se heti alumiinifolioon. Anna vetäytyä 10 minuuttia. Leikkaa filee viipaleiksi ja tarjoa esimerkiksi perunan ja kasvisten kera.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Jos haluat sipseistä kaarevia, paista ne leivinpaperirullan, foliorullan tai metallilieriön päällä.
Jos haluat sipseistä kaarevia, paista ne leivinpaperirullan, foliorullan tai metallilieriön päällä.

Vesipohjainen piparitaikina sopii sipseihin, jotka maistuvat glögin kanssa. Dippaa sipsit vuohenjuustovaahtoon ja mausteiseen persimonhillokkeeseen.

Annoksia
n. 100 kpl
Valmistusaika
1 tunti + 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Piparisipsit, vuohenjuustovaahto ja persimonihilloke

Ainekset

Piparisipsit
75
g
laktoositonta voita tai margariinia
1 ¼
dl
sokeria
¼
dl
siirappia
1
tl
inkivääriä
2
tl
kanelia
3
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
jauhettua kardemummaa
1
tl
soodaa
1
dl
vettä
4-5
dl
vehnäjauhoja
Vuohenjuustovaahto
2
dl
kermaa
200
g
vuohentuorejuustoa
ripaus mustapippuria myllystä
Persimonihilloke
4
persimonia
1
rkl
voita
1
rkl
sokeria
ripaus chiliä
½
tl
juustokuminaa

Työvaiheet

Piparisipsit

  1. Sekoita voi, sokeri ja siirappi notkeaksi tahnaksi. Lisää inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita sooda veteen ja kaada joukkoon.
  2. Alusta jauhot taikinan sekaan. Kaada taikina leivinpöydälle. Alusta käsin vielä viisi minuuttia. Kiedo taikina kelmuun ja siirrä yöksi jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kaulitse taikina vain noin 1-2 mm ohueksi levyksi. Ota muotilla tai pienellä lasilla piparkakkuja. Nosta piparkakut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista keskitasolla noin viisi minuuttia.
  4. Leivo taikinaa vain pala kerrallaan ja säilytä loput kylmässä, jotta taikinaa on helpompi käsitellä.

Vinkki! Jos haluat sipseistä kaarevia, paista ne leivinpaperirullan, foliorullan tai metallilieriön päällä.

Vuohenjuustovaahto

3 dl 5 min

  1. Vaahdota kulhossa kylmä kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja pippuri.

Persimonihilloke

3 dl 10 min

  1. Pese ja lohko persimonit. Sulata voi pannulla, lisää hedelmälohkot ja sokeri. Kääntele hetki, kunnes lohkot pehmenevät. Mausta.
  2. Aja hedelmät sauvasekoittimella karkeaksi soseeksi, johon saa jäädä sattumia.

Kommentit (0)