Sanna Kekäläinen Kuva Sami Repo Ohje Vivi-Ann Sjögren

Voit valmistaa antipaston jo edellisenä päivänä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Italialainen yrttiantipasto

Ainekset

2
dl
vihreitä oliiveja
2
dl
mustia oliiveja
180
g
artisokan sydämiä
100
g
parmesaania
Marinadi
2
kpl
valkosipulinkynttä
1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
sokeria
yrttejä

Työvaiheet

Marinadia varten kuori ja viipaloi valkosipulit. Sekoita kaikki marinadiaineet kulhossa. Esimerkiksi oregano ja timjami sopivat hyvin. Kääntele oliivit, puolitetut artisokat ja juustopalat joukkoon.

Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Reseptit Sami Hiltunen
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.

Hyvä marinadi maustaa ja mureuttaa lihan. Tässä viisi marinadia, joiden tekemiseen ei mene varttia kauempaa.

Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

5 marinadia lihalle

Ainekset

Barbeque-grillauskastike
3
dl
sokeria sisältävää kolajuomaa
½
dl
soijakastiketta
½
dl
puna- tai sherryviinietikkaa
½
dl
chiliketsuppia
2
rkl
Worchestershire-kastiketta
1
tl
kuivattua timjamia
Jugurtti-minttu-marinadi
1
ruukku
minttua
2
valkosipulinkynttä
2
dl
maustamatonta jugurttia
1
tl
harissaa
½
sitruunan mehu
Kookos-limetti-marinadi
2
limettiä
1
chilipalko
½
ruukkua
korianteria
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Mausteinen sitruunaliemi
1
(luomu)sitruuna
dl
kuivaa omenasiideriä
¼
dl
valkoviinietikkaa
½
sitruunaruohonkortta
1
kanelitanko
10
kokonaista kardemumman siemenkotaa
5
tähtianista
1
laakerinlehti
Savu-valkosipuli-marinadi
10
valkosipulinkynttä
2
rkl
seesamiöljyä
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
savusuolaa
2
rkl
punaviinietikkaa

Työvaiheet

Barbeque-grillauskastike

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä. Käytä kastiketta lihan marinadina tai glaseerauksessa.

Vinkki! Kastike säilyy jääkaapissa hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla iso erän. Sopii kesätuliaiseksi.

Jugurtti-minttu-marinadi

  1. Hienonna minttu. Kuori ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.
  2. Käytä jugurttimarinadia esimerkiksi lampaan- tai karitsanlihan maustamisessa.

Kookos-limetti-marinadi

  1. Pese ja lohko limetit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili. Leikkaa korianteri karkeaksi.
  2. Laita limetit, chili ja korianteri kulhoon. Puserra aineksia esimerkiksi puukauhalla kulhon pohjaa vasten niin, että neste irtoaa. Sekoita kookosmaito ja makea chilikastike joukkoon.
  3. Käytä marinadia broilerin tai lammasvartaiden maustamiseen.

Mausteinen sitruunaliemi

  1. Pese ja lohko sitruuna. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.
  2. Käytä sitruunalientä broilerin tai possun marinointiin.

Savu-valkosipuli-marinadi

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Mittaa seesami- ja rypsiöljy kasariin ja kuumenna. Lisää valkosipulit ja anna niiden kiehua öljyssä vain noin 15 sekuntia. Lisää etikka ja savusuola.
  2. Sekoita ja jäähdytä.
  3. Käytä marinadia naudan- ja lampaanlihan maustamiseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.

Nyt ei mene mitään haaskuuseen! Kiehauta raparperit ja käytä kirpeän raikasta raparperia kaalisalaattiin. Keitinvesi kannattaa käyttää raparperitiivisteeseen, josta valmistat kesän ihanimman ruokajuoman.

Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-coleslaw

Ainekset

500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
½
(400 g)
varhaiskaali
1
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Kastike
250
g
turkkilaista jugurttia
¼
tl
mustapippuria myllystä
1-2
vartta (25 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja kuori raparperit tarvittaessa ohuelti. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. keitä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Siivilöi raparperien liemi toiseen astiaan ja anna jäähtyä. Käytä liemi juomatiivisteenä. Jäähdytä raparperit siivilässä.
  3. Huuhdo ja leikkaa varhaiskaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Lisää päälle hieman etikkaa ja suolaa. Sekoita.
  4. Anna salaatin tekeytyä puoli tuntia huoneenlämmössä tai pari tuntia jääkaapissa, kunnes etikka on pehmentänyt kaalia. Valuta ylimääräinen liemi pois.
  5. Sekoita jugurtti, pippuri ja valutetut raparperit. Kääntele seos kaalin joukkoon. Kumoa salaatti kulhoon. Viimeistele kevätsipulilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.

Gubbröra eli muna-anjovistahna sopii mainiosti salaatinlehden päällä tarjoiltavaksi. Suolaisia makupaloja on ihana napsia suuhun.

Annoksia
25 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Muna-anjovissalaatti eli gubbröra

Ainekset

2-3
kerää sydänsalaattia
Gubbröra
5
munaa
1
rs (125/79 g)
anjovisfileitä
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Pikamajoneesi
1
dl
rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)
1
tl
dijoninsinappia
1
tl
väkiviinaetikkaa
1
keltuainen
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Päälle
2
hapankorppua
tilliä
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Keitä munat koviksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja pilko munat pieniksi kuutioiksi esimerkiksi munaleikkurilla.
  2. Valuta ja paloittele anjovikset. Sekoita munat, anjovikset, tilli ja ruohosipuli keskenään. Mausta pippurilla.
  3. Tee majoneesi. Mittaa huoneenlämpöinen öljy, sinappi ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen keltuainen.
  4. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon ja käynnistä se. Sekoita, kunnes majoneesi on tasaista ja sakeaa. Mausta sokerilla ja pippurilla.
  5. Yhdistä muna-anjovisseos ja majoneesi. Tarkista maku.
  6. Irrottele salaatinlehdet, huuhdo ja kuivaa ne vadille. Lusikoi päälle gubbröraa, murenna pinnalle hapankorppuja ja viimeistele yrteillä. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (0)