Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Kanakastike

Ainekset

4
broilerin rintafileetä tai 400 g broilerin filesuikaleita
2
rkl
öljyä tai margariinia
4
porkkanaa
1
paprika
100-200
g
indian curry -tuorejuustoa
dl
ruokakermaa
1-2
tl
suolaa
1-2
tl
sokeria
ripaus
rouhittua mustapippuria
tuoretta basilikaa

Työvaiheet

  1. Ruskista broilerifileet ja leikkaa sentin paloiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Halkaise paprika ja poista siemenet. Leikkaa suikaleiksi. Ruskista myös porkkanat ja paprika.
  2. Lisää kasvisten sekaan broileri, tuorejuusto ja kerma. Kypsennä kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen.
  3. Mausta kastike. Tarkista maku ja porkkanoiden kypsyys. Laita kastikkeen päälle tuoretta, suikaleiksi leikattua basilikaa.
  4. Tarjoa kastike riisin, pastan tai perunoiden kanssa.

Vinkki! Kastike sopii mainiosti pastavuokaan. Sekoita se puolikeitettyjen makaronien kanssa ja lisää 3-5 dl nestettä, johon on sekoitettu muna tai kaksi. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Tuorejuuston voi korvata curryjauheella, jota voi panna kastikkeeseen juuston lisäksi.

Kommentit (0)

Reseptit Sami Hiltunen
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.

Hyvä marinadi maustaa ja mureuttaa lihan. Tässä viisi marinadia, joiden tekemiseen ei mene varttia kauempaa.

Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

5 marinadia lihalle

Ainekset

Barbeque-grillauskastike
3
dl
sokeria sisältävää kolajuomaa
½
dl
soijakastiketta
½
dl
puna- tai sherryviinietikkaa
½
dl
chiliketsuppia
2
rkl
Worchestershire-kastiketta
1
tl
kuivattua timjamia
Jugurtti-minttu-marinadi
1
ruukku
minttua
2
valkosipulinkynttä
2
dl
maustamatonta jugurttia
1
tl
harissaa
½
sitruunan mehu
Kookos-limetti-marinadi
2
limettiä
1
chilipalko
½
ruukkua
korianteria
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Mausteinen sitruunaliemi
1
(luomu)sitruuna
dl
kuivaa omenasiideriä
¼
dl
valkoviinietikkaa
½
sitruunaruohonkortta
1
kanelitanko
10
kokonaista kardemumman siemenkotaa
5
tähtianista
1
laakerinlehti
Savu-valkosipuli-marinadi
10
valkosipulinkynttä
2
rkl
seesamiöljyä
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
savusuolaa
2
rkl
punaviinietikkaa

Työvaiheet

Barbeque-grillauskastike

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä. Käytä kastiketta lihan marinadina tai glaseerauksessa.

Vinkki! Kastike säilyy jääkaapissa hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla iso erän. Sopii kesätuliaiseksi.

Jugurtti-minttu-marinadi

  1. Hienonna minttu. Kuori ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.
  2. Käytä jugurttimarinadia esimerkiksi lampaan- tai karitsanlihan maustamisessa.

Kookos-limetti-marinadi

  1. Pese ja lohko limetit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili. Leikkaa korianteri karkeaksi.
  2. Laita limetit, chili ja korianteri kulhoon. Puserra aineksia esimerkiksi puukauhalla kulhon pohjaa vasten niin, että neste irtoaa. Sekoita kookosmaito ja makea chilikastike joukkoon.
  3. Käytä marinadia broilerin tai lammasvartaiden maustamiseen.

Mausteinen sitruunaliemi

  1. Pese ja lohko sitruuna. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.
  2. Käytä sitruunalientä broilerin tai possun marinointiin.

Savu-valkosipuli-marinadi

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Mittaa seesami- ja rypsiöljy kasariin ja kuumenna. Lisää valkosipulit ja anna niiden kiehua öljyssä vain noin 15 sekuntia. Lisää etikka ja savusuola.
  2. Sekoita ja jäähdytä.
  3. Käytä marinadia naudan- ja lampaanlihan maustamiseen.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Video Ninna Lindström
Lentävä lautanen -videolla syntyy helppo ja nopea pastasalaatti, joka pelastaa kaikenikäiset kokit nälkäkiukulta.

Pastasalaatti on kesän monitoimiruoka, joka maistuu niin lapsille kuin aikuisille. Taltuta salaatilla lounasnälkä, pakkaa piknikille evääksi tai nauti välipalaksi.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattinen pastasalaatti

Ainekset

4
dl
kuviopastaa
1
l
vettä ja 1 tl suolaa pastan keittämiseen
2
rkl
rypsiöljyä
10
kirsikkatomaattia
6
aurinkokuivattua tomaattia
1
pkt (200 g)
salaatti- tai fetajuustokuutioita
½
dl
auringonkukansiemeniä
1
ruukku
basilikaa
Kastike
½
dl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
ripaus mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää suola ja pasta. Keitä pasta kypsäksi. (Tarkista pastan kypsennysaika pakkauksesta.)
  2. Valuta kypsä pasta lävikössä ja siirrä kulhoon. Sekoita öljy pastan joukkoon.
  3. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne. Paloittele aurinkokuivatut tomaatit. Siirrä molemmat pastan joukkoon.
  4. Lisää juustokuutiot ja auringonkukansiemenet pastan joukkoon. Nypi basilikanlehdet salaattiin.
  5. Mittaa kastikkeen aineet pieneen kulhoon ja sekoita. Kaada kastike pastasalaatin joukkoon ja sekoittele nostellen kaikkialle salaattiin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.

Leivän vihreä väri on peräisin kurpitsansiemenjauhoista, jotka antavat myös herkullista makua. Leipää ei vaivata, joten saat sen uuniin 10 minuutissa. Pinnan halkeamat kuuluvat asiaan. Maista leipää rakuunalevitteen kanssa, ihastut varmasti!

Annoksia
2 leipää 10 annosta levitettä
Valmistusaika
50 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenleipä ja rakuunalevite

Ainekset

5
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
tl
suolaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kurpitsansiemenjauhoja (Urtekram tai Vege Way)
2
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
öljyä
Leipomiseen
1
dl
kurpitsansiemenjauhoja
Rakuunalevite
1
ruukku
tuoretta rakuunaa
(1–2
kevätsipulin vartta)
100
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet, molemmat jauhot ja siemenet. Kaada joukkoon öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Jauhota leivinpaperi kurpitsansiemenjauhoilla. Jaa taikina kahtia jauhojen päälle. Kääntele kumpikin pala kevein liikkein kierteisiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaappikylmä, jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä 10 minuuttia.

Rakuunalevite

  1. Riivi rakuunan lehdet varsista. Hienonna lehdet sekä varsien hennot osat. Leikkaa kevätsipuli hienoksi.
  2. Sekoita rasva notkeaksi. Lisää yrtit ja sitruunankuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele levite pieneen kulhoon ja murenna päälle aavistus sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.

Tyhjennä hernepestoon manteli- ja pähkinäpussien loput, mantelilastut ja pähkinärouheet. Jos jääkaapissa on puolikkaita ruukkuja yrttejä, yhdistä nekin.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Tarjoa hernepesto pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)