Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Maalaissalaattiin sopivat myös meloni ja rypäleet.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maalaissalaatti

Ainekset

3
kpl
erilaisia salaatteja
6
kpl
kananmunaa
200
g
pakastepapuja
1
pkt
pekonia
4
kpl
broilerin rintafileitä
tai
4
kpl
naudan pihvejä
50
g
pinjansiemeniä
tai
50
g
auringonkukansiemeniä
1
ras
kirsikkatomaatteja
100
g
parmesaania
Kastike
1
kpl
kananmunankeltuaista
2
rkl
sinappia
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
2
dl
rypsiöljyä
tai
2
dl
auringonkukkaöljyä
1
dl
omenamehua
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kastike. Mittaa kaikki aineet pulloon ja ravista hyvin. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tai sinappia. Ravista uudelleen ennen tarjoilua. Säilytä jääkaapissa.
  2. Keitä munat koviksi, 10-12 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä ja kuori. Leikkaa neljään osaan juuri ennen kuin kokoat salaatin.
  3. Kiehauta tilkka vettä kattilassa. Keitä pakastepapuja muutama minuutti. Huuhtele kylmän veden alla.
  4. Paista pekoniviipaleet ilman rasvaa. Valuta talouspaperin päällä ja leikkaa paloiksi.
  5. Ruskista broilerifileet molemmin puolin pienessä rasvamäärässä. Mausta suolalla ja sitruunamehulla. Hauduta kypsiksi kannen alla pienellä lämmöllä. Leikkaa viipaleiksi.
  6. Paahda siemenet kuivalla, kuumalla pannulla. Huuhtele salaatit, valuta ja revi paloiksi. Kokoa kaikki aineet yhdeksi isoksi salaatiksi tai annoslautasille. Kaada kastiketta päälle juuri ennen tarjoilua. Nauti rapean leivän, oluen tai viinin kanssa.
     

Vinkki! Muuntele salaattia laittamalla siihen mieleisiäsi raaka-aineita. Meloni ja rypäleet lisäävät salaatin ruokaisuutta.

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Reetta Pasanen
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.
Gazpachosalaatissa kirpeys ja raikkaus yhdistyvät onnistuneesti.

Espanjalaisen keittoklassikon gazpachon hengessä syntyy raikas salaatti. Siinä keiton raaka-aineet kuutioidaan pieniksi paloiksi ja maustetaan viinietikalla ja oliiviöljyllä.

Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 10 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Gazpachosalaatti

Ainekset

1
pieni punasipuli
2
kevätsipulia
2
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1
tl
rouhittua mustapippuria
½
dl
(sherry)viinietikkaa
2
reilua viipaletta hyvää maalaisleipää (kuutioituna noin 2 dl)
2
makeaa suippopaprikaa
1
kurkku
1
dl
hyvää oliiviöljyä
2
tomaattia

Työvaiheet

  1. Viipaloi sipulit. Laita ne kulhoon ja ripottele päälle suola, sokeri ja pippuri. Kaada joukkoon viinietikka ja sekoita hyvin. Anna maustua noin 5 minuuttia.
  2. Leikkaa leivästä reunat pois ja kuutioi leipä. Kuutioi paprika ja kurkku. Lisää kuutiot leivän kanssa salaattiin. Kaada joukkoon öljy ja anna maustua vähintään 10 minuuttia ennen tarjoilua.

Vinkki! Lisää salaatin joukkoon halutessasi hienonnettuja yrttejä, oliiveja, kapriksia tai pikkusardelleja.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.

Leivän vihreä väri on peräisin kurpitsansiemenjauhoista, jotka antavat myös herkullista makua. Leipää ei vaivata, joten saat sen uuniin 10 minuutissa. Pinnan halkeamat kuuluvat asiaan. Maista leipää rakuunalevitteen kanssa, ihastut varmasti!

Annoksia
2 leipää 10 annosta levitettä
Valmistusaika
50 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenleipä ja rakuunalevite

Ainekset

5
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
tl
suolaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kurpitsansiemenjauhoja (Urtekram tai Vege Way)
2
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
öljyä
Leipomiseen
1
dl
kurpitsansiemenjauhoja
Rakuunalevite
1
ruukku
tuoretta rakuunaa
(1–2
kevätsipulin vartta)
100
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet, molemmat jauhot ja siemenet. Kaada joukkoon öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Jauhota leivinpaperi kurpitsansiemenjauhoilla. Jaa taikina kahtia jauhojen päälle. Kääntele kumpikin pala kevein liikkein kierteisiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaappikylmä, jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä 10 minuuttia.

Rakuunalevite

  1. Riivi rakuunan lehdet varsista. Hienonna lehdet sekä varsien hennot osat. Leikkaa kevätsipuli hienoksi.
  2. Sekoita rasva notkeaksi. Lisää yrtit ja sitruunankuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele levite pieneen kulhoon ja murenna päälle aavistus sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.
Ronskiin maalaissalaattiin voi upottaa mitä vain.

Mausteinen makkara saa seurakseen perunaa, vihreitä papuja, terttutomaatteja ja raikkaan sitruunaisen kastikkeen. Ruokaisa salaatti ei lisukkeita kaipaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min + 1 t tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunasalaatti

Ainekset

2
sipulia
500
g
pieniä kirsikka- tai terttutomaatteja
200
g
tuoreita tai pakastepapuja
200
g
cocktailkurkkuja
500
g
chorizo-makkaraa
500
g
keitettyjä varhaisperunoita
rapeaa salaattia
Kastike
3
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria
persijaa ja oreganoa

Työvaiheet

  1. Sekoita ensin kastikeaineet. Viipaloi kuoritut sipulit mahdollisimman ohuiksi ja asettele vadin pohjalle. Puolita kirsikkatomaatit. Asettele sipulin päälle.
  2. Kaada kastike päälle, sujauta vati muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa tunti.
  3. Keitä tuoreita vihreitä papuja 7−9 minuuttia  tai sulata pakastepavut. Jäähdytä pavut heti keittämisen jälkeen kylmän veden alla. Siten kypsyminen lakkaa ja väri säilyy vihreänä.
  4. Valuta cocktailkurkut.
  5. Leikkaa makkarat ja perunat viipaleiksi. Paista erikseen pannulla rapeiksi. Mausta perunat suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä makkaroiden kanssa.
  6. Asettele makkarat ja perunat muiden salaattiainesten päälle.

Vinkki! Voit myös paistaa tomaatit tertuissaan.

Kommentit (0)

Reseptit Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Valmis voitaikina on kelpo pohja suolaiselle haukkapalalle. Se on myös helppo pakata mukaan evääksi.
Valmis voitaikina on kelpo pohja suolaiselle haukkapalalle. Se on myös helppo pakata mukaan evääksi.

Voitaikinakääröissä on piilossa kylmäsavulohta ja parsaa. Pinaatti ja pavut maustavat perunasalaatin.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
45 min + salaatin maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Kylmäsavulohi-parsavoitaikinarullat ja peruna-papusalaatti

Ainekset

1
pkt
valmiita voitaikinalevyjä
1
nippu (noin 10 kpl)
tuoretta parsaa
150
g
kylmäsavulohiviipaleita
Voiteluun
1
muna
1
rkl
seesaminsiemeniä
Peruna-papusalaatti
1
kg
perunoita
4
dl (250 g)
vihreitä papuja
½
dl
öljyä
2
rkl
sitruunamehua
1
valkosipulinkynsi
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
2
dl
tuoretta pinaattia

Työvaiheet

Kylmäsavulohi-parsavoitaikinarullat

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota voitaikinalevyt sulamaan.
  2. Leikkaa parsojen kova kanta pois. Kuori paksuja parsoja nupusta tyveen. Nuoria parsoja ei tarvitse kuoria. Keitä parsoja suolatussa vedessä noin kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja laita parsat kylmään veteen jäähtymään.
  3. Leikkaa voitaikinalevy pitkittäin kolmeen osaan.
  4. Kuivaa jäähtyneet parsat ja kääri jokaisen varren ympärille kylmäsavulohisiivu tai pari.
  5. Kääri taikinasiivu kylmäsavulohen päälle ja nipistä reunat kiinni. Voitele rullat munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
  6. Paista uunissa kullanruskeiksi noin 15 minuuttia.

Peruna-papusalaatti

  1. Keitä perunat kypsiksi. Leikkaa ne lohkoiksi.
  2. Leikkaa pavuista päät pois ja pilko ne kahteen osaan. Keitä suolatussa vedessä pari, kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja laita pavut kylmään veteen jäähtymään. Valuta ja lisää perunoiden joukkoon.
  3. Valmista kastike sekoittamalla öljyyn sitruunamehu ja hienonnettu valkosipulinkynsi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike perunoiden joukkoon.
  4. Laita salaatti kylmään maustumaan. Lisää pinaatinlehdet juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)