Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Katkarapukasari

Ainekset

500
g
kuorittuja katkarapuja
1
iso sipuli
3
valkosipulinkynttä
5-10
tippaa
tabascoa
2
rkl
öljyä
2
dl
kuivaa valkoviiniä
2
dl
vettä
2
rkl
hummerifondia tai ½ kalaliemikuutio
2-3
rkl
tomaattipyreetä
2-3
tl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kiehauta miedolla lämmöllä sipulisilppu ja tabasco öljyssä padassa tai kattilassa.
  2. Lisää nesteet, fondi, tomaattipyree ja sokeri. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
  3. Lisää kastikkeen joukkoon jäiset katkaravut. Kuumenna kasari nopeasti, mutta älä keitä, sillä katkaravut sitkistyvät keitettäessä.
  4. Tarkista ruuan maku ja lisää lopuksi sitruunamehu. Tarjoa ruoka riisin tai patongin kera.

Vinkki! Voit valmistaa kasarin myös maustetuista katkaravuista, esim. Pirkka chili-korianteri. Jätä silloin tabasco pois. Jos kaipaat tukevampaa ruokaa, sopivat feta ja ranskankerma ihanasti ruuan päälle.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.
Savupaprikoista surautettu kastike toimii useimpien grilliherkkujen kanssa.

Paahda ja soseuta. Monitoimikastike on valmis! Paahdetuista paprikoista ei kannata poistaa koko kuorta, sillä siitä soosi saa mahtavaa makua.

Annoksia
6
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtaminen
Vaikeustaso
Helppo

Savupaprikasoosi

Ainekset

2
isoa punaista paprikaa
1
rkl
öljyä
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
1
prk (150 g)
ranskankermaa

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat. Poista siemenet ja valkoiset kalvot. Sivele paprikat öljyllä. Nosta ne grillin laidalle paahtumaan samalla, kun grillaat muutakin.
  2. Grillaa lopuksi paprikoihin kaunis tumma pinta suoraa grillausta käyttäen. Voit myös paahtaa paprikoita 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
  3. Soseuta paahtuneet paprikat kuorineen tehosekoittimella tai -leikkurilla (poista vain palaneet kohdat). Lisää mausteet ja ranskankerma. Sekoita tasaiseksi. Tarjoa kylmänä.

Vinkki!

Älä käytä kevytranskankermaa, sillä paprikoiden happamuus saattaa juoksettaa sen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.
Jokainen pistelee vartaisiin suosikkinsa.

Tee makoisat vartaat erikoismakkaroista ja kirsikkatomaateista. Piparjuurikastikkeessa on ainesta helpoksi kestosuosikiksi.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkaravartaat ja piparjuurikastike

Ainekset

Makkaravartaat
4
pkt (à 250 g)
erikoismakkaroita (esim. braatvursteja, krakovanmakkaroita ja chorizoja)
1
rs (250 g)
miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
Lisäksi
8
puista varrastikkua
Piparjuurikastike
400
g
turkkilaista jugurttia
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
rkl
sitruunamehua
1
rkl
juoksevaa hunajaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Liota varrastikkuja kylmässä vedessä puoli tuntia.
  2. Pätki makkarat tasakokoisiksi paloiksi. Huuhdo tomaatit.
  3. Pujota vartaisiin vuorotellen makkaroita ja tomaatteja.
  4. Grillaa ne kuumalla parilalla tai grilliritilällä joka puolelta kauniin ruskeiksi. Jos mukana on raakamakkaroita, tarkista, että ne ehtivät kypsyä läpikotaisin.

Vinkki! Vaihda makkarat halutessasi vegaanisiin. Grillaa veget puhtaalla ritilällä ennen lihoja.

Piparjuurikastike

Sekoita ainekset vispilällä keskenään. Tarjoa grillikalan, -lihan tai -kasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Sara Bergman Kuva Robert Seger
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.
Lohileipä salaattipedillä ja mansikkavinegretillä on kuin syötävä taideteos.

Näiden leipien teossa on kolme vaihetta, mutta aikaa ei silti mene kuin puoli tuntia. Punajuuren, lohitahnan ja mansikan yhdistelmä hurmaa.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Lohileivät ja alkusalaatti

Ainekset

4
siivua
saaristolaisleipää
erilaisia salaatteja (baby-pinaattia, rucolaa, nuoria vuohenputken lehtiä, suolaheinää)
½
kurkku
1
punajuuri
oliiviöljyä ja mustapippuria
Laxröra eli lohitahna
350
g
ruodotonta savulohta
1
iso
sipuli
½
dl
hienonnettua tilliä
1
iso
kirpeä omena (esim. Granny Smith)
1
limetin mehu ja raastettu kuori
suolaa ja pippuria myllystä
Mansikkavinegretti
1
dl
mansikkasosetta
2
rkl
omenaviinietikkaa
1
tl
sokeria tai hunajaa
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä, revi salaatit, pilko kurkku ja leikkaa kuorittu punajuuri aivan ohuiksi siivuiksi. Aseta punajuurikiekot lautasille ja laita päälle vähän salaattia, hieman oliiviöljyä ja mustapippuria.
  2. Murenna lohi. Hienonna sipuli ja tilli. Raasta omena karkeaksi raasteeksi. Purista limetin mehu ja raasta kuori ohuelti. Yhdistä kaikki lohitahnan ainekset.
  3. Soseuta tuoreet tai pakastetut mansikat sauvasekoittimella. Sekoita vinegretin ainekset keskenään.
  4. Laita lautaselle salaatin viereen siivu saaristolaisleipää. Kumoa päälle iso lusikallinen laxröraa. Laita ruokalusikallinen mansikkavinegrettiä salaatin viereen.

Kommentit (0)

Reseptit Sami Hiltunen
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.
Liha saa uutta luonnetta marinoimalla.

Hyvä marinadi maustaa ja mureuttaa lihan. Tässä viisi marinadia, joiden tekemiseen ei mene varttia kauempaa.

Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

5 marinadia lihalle

Ainekset

Barbeque-grillauskastike
3
dl
sokeria sisältävää kolajuomaa
½
dl
soijakastiketta
½
dl
puna- tai sherryviinietikkaa
½
dl
chiliketsuppia
2
rkl
Worchestershire-kastiketta
1
tl
kuivattua timjamia
Jugurtti-minttu-marinadi
1
ruukku
minttua
2
valkosipulinkynttä
2
dl
maustamatonta jugurttia
1
tl
harissaa
½
sitruunan mehu
Kookos-limetti-marinadi
2
limettiä
1
chilipalko
½
ruukkua
korianteria
1
tlk (400 g)
kookosmaitoa
2
rkl
makeaa chilikastiketta
Mausteinen sitruunaliemi
1
(luomu)sitruuna
dl
kuivaa omenasiideriä
¼
dl
valkoviinietikkaa
½
sitruunaruohonkortta
1
kanelitanko
10
kokonaista kardemumman siemenkotaa
5
tähtianista
1
laakerinlehti
Savu-valkosipuli-marinadi
10
valkosipulinkynttä
2
rkl
seesamiöljyä
½
dl
rypsiöljyä
2
tl
savusuolaa
2
rkl
punaviinietikkaa

Työvaiheet

Barbeque-grillauskastike

  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee siirappimaiseksi. Jäähdytä. Käytä kastiketta lihan marinadina tai glaseerauksessa.

Vinkki! Kastike säilyy jääkaapissa hyvin, joten sitä voi valmistaa kerralla iso erän. Sopii kesätuliaiseksi.

Jugurtti-minttu-marinadi

  1. Hienonna minttu. Kuori ja murskaa valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset.
  2. Käytä jugurttimarinadia esimerkiksi lampaan- tai karitsanlihan maustamisessa.

Kookos-limetti-marinadi

  1. Pese ja lohko limetit. Halkaise chili ja poista siemenet. Hienonna chili. Leikkaa korianteri karkeaksi.
  2. Laita limetit, chili ja korianteri kulhoon. Puserra aineksia esimerkiksi puukauhalla kulhon pohjaa vasten niin, että neste irtoaa. Sekoita kookosmaito ja makea chilikastike joukkoon.
  3. Käytä marinadia broilerin tai lammasvartaiden maustamiseen.

Mausteinen sitruunaliemi

  1. Pese ja lohko sitruuna. Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.
  2. Käytä sitruunalientä broilerin tai possun marinointiin.

Savu-valkosipuli-marinadi

  1. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Mittaa seesami- ja rypsiöljy kasariin ja kuumenna. Lisää valkosipulit ja anna niiden kiehua öljyssä vain noin 15 sekuntia. Lisää etikka ja savusuola.
  2. Sekoita ja jäähdytä.
  3. Käytä marinadia naudan- ja lampaanlihan maustamiseen.

Kommentit (0)