Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Vaikeustaso
Helppo

Tryffelisinappi

Ainekset

dl
sinappijauhetta
1
dl
sokeria
1
dl
kermaa
2
keltuaista
2
rkl
konjakkia
1
tl
raastettua tryffelisientä

Työvaiheet

  1. Mittaa sinappijauhe, sokeri, kerma ja keltuaiset kattilaan. Sekoita tahna hitaasti liedellä kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Anna porista keskilämmöllä muutama minuutti.
  2. Mausta sinappi konjakilla ja raastetulla tryffelillä.
  3. Purkita sinappi.
  4. Sinappi säilyy jääkaappilämmössä pari kuukautta.

Vinkki! Jos kaupastasi ei löydy tryffelisientä, voit korvata sen tryffeli- tai saksanpähkinäöljyllä. Mittaa sinapin joukkoon 1 rkl konjakkia ja 1 rkl öljyä. Myös kuivatut kantarellit tai herkkutatit sopivat maustamaan sinapin sieniaromiseksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.
Muistatko rakuunan? Ihanaa, makeaa yrttiä löytyy levitteeseen tuoreena kaupan yrttilaareista.

Leivän vihreä väri on peräisin kurpitsansiemenjauhoista, jotka antavat myös herkullista makua. Leipää ei vaivata, joten saat sen uuniin 10 minuutissa. Pinnan halkeamat kuuluvat asiaan. Maista leipää rakuunalevitteen kanssa, ihastut varmasti!

Annoksia
2 leipää 10 annosta levitettä
Valmistusaika
50 min + 3 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsansiemenleipä ja rakuunalevite

Ainekset

5
dl
kylmää vettä
25
g
hiivaa
tl
suolaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
dl
kurpitsansiemenjauhoja (Urtekram tai Vege Way)
2
dl
kurpitsansiemeniä
½
dl
öljyä
Leipomiseen
1
dl
kurpitsansiemenjauhoja
Rakuunalevite
1
ruukku
tuoretta rakuunaa
(1–2
kevätsipulin vartta)
100
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
1
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
¼
tl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä vesi kulhoon. Liuota joukkoon hiiva ja suola. Lisää kaurahiutaleet, molemmat jauhot ja siemenet. Kaada joukkoon öljy. Sekoita tasaiseksi.
  2. Anna kohota peitettynä huoneenlämmössä 3–4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
  3. Jauhota leivinpaperi kurpitsansiemenjauhoilla. Jaa taikina kahtia jauhojen päälle. Kääntele kumpikin pala kevein liikkein kierteisiksi leiviksi. Ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Jos taikina on jääkaappikylmä, jatka kypsentämistä tarvittaessa vielä 10 minuuttia.

Rakuunalevite

  1. Riivi rakuunan lehdet varsista. Hienonna lehdet sekä varsien hennot osat. Leikkaa kevätsipuli hienoksi.
  2. Sekoita rasva notkeaksi. Lisää yrtit ja sitruunankuoriraaste. Sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele levite pieneen kulhoon ja murenna päälle aavistus sormisuolaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.
Tähän pestoon et tarvitse parmesaania.

Tyhjennä hernepestoon manteli- ja pähkinäpussien loput, mantelilastut ja pähkinärouheet. Jos jääkaapissa on puolikkaita ruukkuja yrttejä, yhdistä nekin.

Annoksia
4
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Hernepesto

Ainekset

1
dl
manteleita ja/tai pähkinöitä
1
ps (200 g)
herneitä (pakaste)
1–2
ruukkua
basilikaa ja/tai lehtipersiljaa
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa mantelit ja/tai pähkinät teholeikkurin kulhoon. Aja leikkuuterällä tasaiseksi rouheeksi.
  2. Sulata herneet. Saksi yrtit paloiksi. Lisää herneet, yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Aja leikkuuterällä sileäksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai öljyä ja auta seosta lusikalla leikkuuterän ulottuville. Tarkista maku.
  3. Tarjoa hernepesto pastan joukossa, dippikastikkeena tai salaatin kanssa.

Vinkki! Voit käyttää mitä tahansa hentolehtisiä tuoreyrttejä: basilikaa, lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia ja sitruunamelissaa. Myös kaikki siemenet, pähkinät tai mantelit sopivat pestoon.

Kommentit (0)

Resepti Meri-Tuuli Väntsi ja Pipsa Hurmerinta Kuva AVA
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.
Dukkah-mausteseosta saa valmiina, mutta sen voi sekoittaa myös itse.

Leikkaa lohifile annospaloiksi ja pyöritä dukkah-mausteseoksessa. Paista nopeasti pannulla ja uusi arkiruokasuosikkisi on valmis.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Dukkah-lohi

Ainekset

75
g
puffattua amaranttia
3
rkl
dukkah-mausteseosta
1
tl
suolaa + lisää suolaa kalan pintaan
2
rkl
sumakkia
4
lohifilettä ilman nahkaa
rypsiöljyä paistamiseen
Dukkah-mausteseos Meri-Tuulin tapaan
4
rkl
kuorittuja pistaaseja
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
korianterinsiemeniä
1
rkl
juustokuminaa
2
tl
mustapippureita
1
rkl
fariinisokeria

Työvaiheet

Dukkah-lohi

  1. Sekoita amarantti, dukkah, 1 teelusikallinen suolaa ja sumakki lautasella.
  2. Lämmitä rypsiöljy paistinpannussa. Ripottele lohifileille suolaa ja pyörittele fileet mausteseoksessa kaikilta puolilta.
  3. Paista maustettuja fileitä kaksi kerrallaan kuumalla pannulla muutama minuutti per puoli. Lohi saa jäädä keskeltä hieman raa’aksi.

Dukkah-mausteseos

  1. Paahda pistaasipähkinöitä kuivalla pannulla noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Kaada ne kulhoon jäähtymään ja paahda seuraavaksi seesaminsiemeniä noin minuutin ajan.
  2. Kaada seesaminsiemenet toiseen kulhoon jäähtymään.
  3. Laita korianterinsiemenet, juustokumina ja mustapippurit pannuun ja paahda nekin.
  4. Kumoa mausteet maustemyllyyn. Lisää myllyyn puolet seesaminsiemenistä ja jauha hienoksi. Lisää pistaasit ja fariinisokeri ja jauha vielä hetki niin, että pistaasit jäävät epätasaisen kokoisiksi. Mukana saa olla isompiakin paloja.
  5. Kaada mausteseos purkkiin ja sekoita joukkoon loput seesaminsiemenet. 
  6. Säilytä mausteseos ilmatiiviissä purkissa maustekaapissa. 

Kommentit (3)

Rahinaa

Helppoo kuin heinänteko... ööö, sumakkia, amaranttia, puffata... juu jotain ihan simppeliä?

j-m

Ihan tosi samaa mieltä, mikä on amarantti... jäi reseptin lukeminen ensimmäiseen aineeseen. Huokaus.

Korpitaipale

Ei tämmöinen maalainen osaa puffata amaranttia...

Resepti Raisa Laine Kuva Anna Huovinen
Satsaa hyvää tomaattimurskaan niin soosikin on parempaa.
Satsaa hyvää tomaattimurskaan niin soosikin on parempaa.

Hauduta tomaattimurskasta pehmeä kastike. Paras pizza ei juuri muuta täytettä tarvitse.

Annoksia
noin 3 dl
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Tomaattikastike pizzalle

Ainekset

1
prk
tomaattimurskaa
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
suolaa
2
tl
sokeria
2
tl
valkoviinietikkaa

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan. Keitä hiljalleen 15 minuuttia. Kastike ei pahastu, vaikka haudutusaika olisi pitempikin.
  2. Anna kastikkeen jäähtyä hieman ennen kuin levität sen pizzapohjalle.

Kommentit (0)